El PP acudirà a la justícia si veu indicis de delicte en l’operació de l’IVF amb el grup del qual Puig és accionista

Bonig té "seriosos dubtes" sobre el decret del Consell "amb efectes retroactius per a aplicar-ho a una sola empresa"

El PPCV ha sol·licitat tota la documentació relativa a l’operació financera de l’Institut Valencià de Finances (IVF) amb un grup empresarial en el qual té accions el president de la Generalitat, Ximo Puig, en referència al Grup Zeta i al periòdic Mediterrani, i una vegada ho analitzen els seus advocats “si hi ha indicis de delicte acudirà als tribunals o a la Fiscalia”.

Així ho ha assegurat la seua presidenta, Isabel Bonig, que ha afirmat que no va a ser “tan irresponsable” com en el seu moment ho van ser Ximo Puig i la vicepresidenta Mónica Oltra, cap al PP, i fins que no analitze l’expedient no dirà si veu responsabilitats judicials.

Ells, ha criticat, “van acusar tothom, a vegades amb raó i hi ha condemnes, però moltíssimes altres la gent ha sigut absolta”, i no ha vist que “hagen demanat un poquet de perdó”, recordant com a últim exemple el cas Valmor.

En tot cas, i més enllà d’estar a l’espera de poder analitzar l’expedient, Bonig ha reclamat novament la compareixença de Puig per a donar explicacions polítiques. Ha celebrat que altres partits, en al·lusió a Ciutadans, ho hagen demanat, i ha indicat que el PP, “com a líder de l’oposició, va a estar a eixes explicacions” i les va a demanar tots els dies perquè “cada dia que passa sense comparéixer, és un president que s’amaga”. “No li acuse”, ha precisat la líder del PPCV, que ha reiterat que solament volen explicacions.

Bonig s’ha referit també a la roda de premsa que va oferir aquest dimecres el president de l’IVF, Manuel Illueca, una persona que té per a ella “la màxima consideració i respecte, no solament personal i professional”.

“Va dir algunes coses importants, va dir que sí s’havia interessat el president Puig. Acusaven el president (Francisco) Camps d’interessar-se, no li acuse, però vull que m’explique per què es va interessar”, ha dit. Illueca va apuntar que va parlar amb el president d’aquest cas perquè es tracta d’una qüestió que “apareixia en premsa permanentment”, i perquè sol explicar-li els temes “més complicats”.

Per a Bonig, hi ha “seriosos dubtes” sobre eixe decret del Consell –per a aclarir les actuacions de l’IVF en els supòsits, entre altres, de reestructuració de dubte– “genèric però que tenia efectes retroactius i que el propi Illueca va dir que fins que això no es va aprovar ell no va actuar”.

Ha subratllat que “no s’ha fet una operació igual que aquest, va dir que solament s’havia fet aquest, amb Pecsa perquè ho comprara Premsa Ibèrica”. “Jurídicament no ho qualificaré, però no pareix ni molt ètic ni molt estètic que, a més, eixe decret tinga efectes retroactius per a aplicar-ho a una sola empresa, a una sola operació que, a més, es va aprovar en un ple del Consell on pareix que estava el president, que té interessos legítims”. Bonig ha afegit que “pareix que va haver d’abstindre’s per ètica i estètica”.

“Té accions, té una quantitat important d’accions”, ha dit, una cosa al que té dret, no és delicte, però “ha de respondre” políticament, com exigia en el seu moment al PP.

Bonig ha insistit en no voler pronunciar-se sobre si hi hauria indicis de delicte, però ha assegurat que en les declaracions d’Illueca, al seu entendre, “hi ha coses que no concorden”. Així mateix, sobre el fet que aquest haja dit que no tenia coneixement que Puig tinguera accions en eixe mitjà, que apareixen en la seua declaració de béns, “és públic i notori”. “Si diu que no ho coneixia, ell sabrà, tothom ho sabíem”, ha indicat.

ValenciàEspañol