El present i el futur del vídeo online

319

Les pantalles són un element cada vegada més comú en les llars. De fet, en l’actualitat hi ha més aparells connectats a Internet que persones en el món. Les tauletes tàctils, les televisions intel·ligents i, per descomptat, els telèfons mòbils formen part imprescindible de la vida d’una gran part de la societat. S’utilitzen per a consultar l’e-mail, llegir la premsa, jugar, connectar amb altres persones, reproduir vídeos i un llarg etcètera de possibilitats que han convertit als dispositius amb accés a la xarxa en aparells imprescindibles per al dia a dia.

Cada vegada existeix major dependència cap a estos aparells, com demostren les dades d’ús d’Internet al dia, que destaquen que els espanyols passen entre 3 i 5 hores connectats cada jornada. Segons l’Estudi Anual de Xarxes Socials elaborat en 2018 pel Interactive Advertising Bureau (Iab Spain), Facebook, Youtube i Instagram són tres de les quatre plataformes socials més consumides per la totalitat dels usuaris d’Internet. Els internautes passen, de mitjana, una hora al dia en cadascuna d’estes xarxes, i molta part d’aqueix temps estan consumint vídeos. Eixa tendència de consum converteix aquestes plataformes en finestres perfectes perquè les marques, per exemple, mostren les bondats dels seus productes i tracten d’aconseguir, si hi ha sort, un clic que es transforme en una venda. Són l’escenari perfecte per a promocionar-se.

Basta una sola dada per a comprendre la rellevància que ha adquirit el vídeo en Internet: més de la meitat del contingut que hi ha allotjat en ‘el núvol’ és en este format; en concret, el 56% del volum total, tal com determina Global Internet Phenomena, en un estudi relacionat amb el tipus de consum en la xarxa. En este sentit la productora valenciana Redframe afirmava que l’increment del vídeo màrqueting com a servei havia crescut més d’un 200% en els últims anys.

A això cal sumar les iniciatives ‘híbrides’, que suposen un pas més enllà en l’ús habitual de la televisió a través d’empreses com Netflix o HBO, que introdueixen en l’escenari una nova dimensió: l’ús sota demanda. Esta possibilitat de veure la sèrie o pel·lícula concreta que es desitja, en el moment que es vulga, sense anuncis i després de pagar un mòdic preu ha alterat la balança del visionament de ficcions al costat de la Internet.

Quant a això, els responsables de la multinacional Cisco System, empresa especialitzada en telecomunicacions, van declarar en 2017 que el trànsit en Internet es triplicarà abans de 2021 i serà, en gran part, a causa del consum de vídeo: “Continuarà dominant el trànsit IP, representant fins al 81% del total i es consumiran tres bilions de minuts de vídeo mensuals o un milió de minuts per segon”.

La prevalença del vídeo sobre la resta de formes de consum a través del telèfon, les tauletes, els ordinadors i fins i tot les televisions és un fet indiscutible. A propòsit d’això, molts professionals de la informació consideren que notícies com esta quedaran obsoletes molt prompte en favor del clip de vídeo, i que en un futur pròxim caldrà donar-li al ‘play’ per a conéixer quasi tota l’actualitat. I és que el futur, pràcticament, ja ha arribat.