El pressupost de València per al 2020 puja a 898 milions d’euros

Joan Ribó ha anunciat la reducció del deute: dels més de 750 milions d’euros de juny de 2015 als 328 milions previstos al final de 2020.

PublicitatAVL

L’Ajuntament de València compta per a 2020 amb el pressupost més alt de la seua història, amb un muntant de 898.387.467 euros. Això són 49,1 milions més que en l’exercici actual.

El principal document econòmic del pròxim any contempla un increment de les despeses que generen els servicis «cada vegada de major qualitat» que es presten a la ciutadania (neteja, parcs, seguretat…), «així com l’augment de recursos per a fer front a les necessitats veïnals cada vegada més ambicioses (servicis socials, vivenda…)».

PublicitatRovira  

Els comptes municipals «també aposten per la dinamització dels sectors econòmics, el comerç, la innovació i l’ocupació en la ciutat, i la rehabilitació urbana dels barris de València». L’alcalde Joan Ribó ha destacat algunes xifres com la nova partida destinada a la neteja i recollida i gestió de residus urbans, que ascendeix fins als 74,9 milions d’euros; i el grau d’execució de les inversions, «que és molt més alt ara que amb l’anterior govern: només cal comparar els 35 milions executats en 2013, amb els 79 milions de 2018».

L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat pel regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, ha presentat hui als mitjans de comunicació el primer Pressupost del Govern del Rialto, «impulsat gràcies al treball i als acords de l’equip de l’executiu municipal». I en recordar «que amb la gestió econòmica dels darrers quatre anys l’Ajuntament ha aconseguit eixir del forat on es trobava en juny de 2015, amb un deute superior als 750 milions d’euros», ha anunciat que, segons les previsions pressupostàries, el deute municipal a finals de 2020 s’haurà reduït fins als 328 milions d’euros.

«Cada vegada destinem menys diners al deute, i més a la ciutadania. De fet, en només 4 anys i amb una gestió econòmica exemplar, hem tret a València del nefast descontrol de la dreta, i ja portem quatre anys seguits, presentat superàvits pressupostaris de més de 100 milions d’euros», ha ressaltat l’alcalde en celebrar «els 12,5 milions d’euros estalviats en esta ocasió en gastos financers».

En la seua intervenció, Joan Ribó ha explicat que amb esta reducció del deute (a nivells del 40% sobre el total del pressupost municipal, molt per sota del nivell del 75% que recomanen les autoritats fiscals), i el reforçament dels ingressos (via inspecció de tributs, i arran del conveni de multes i de l’aplicació de la progressivitat a l’hora de recaptar els tributs municipals), «les finances de l’Ajuntament es troben en equilibri».

A més, «l’equip de govern consolida l’expansió econòmica, avivada amb els ingressos dels últims quatre anys, i actuant amb previsió, per si cal afrontar una possible desacceleració de l’economia mundial i espanyola, de la qual alerten els analistes», ha aclarit l’alcalde. D’altra banda, la pressió fiscal de la ciutat de València s’ha mantingut (611€), i a dia de hui, València és la ciutat amb menys pressió fiscal de les grans ciutats espanyoles, per darrere de Madrid (1.094€), Barcelona (906€), Saragossa (693€) i Sevilla (617€).

En este punt, Joan Ribó s’ha referit a «l’increment de l’equitat, de la millora de la gestió i del reforçament de la inspecció dels impostos municipals» que, segons ha concretat, «ha suposat un increment de 18 milions d’euros». També s’ha manifestat «sobre l’adequació a les necessitats actuals de la taxa de clavegueram per al finançament de les inversions necessàries, que ens facilitarà fins a 24 milions d’euros destinats íntegrament a la millora i manteniment del clavegueram de la ciutat en 2020, una partida que l’any 2019 era de 12 milions d’euros». Pel que fa a la resta de taxes municipals, d’ús quotidià, l’alcalde ha explicat que disminueixen en 3,5 milions d’euros (aquelles que s’apliquen en servicis socials, centres esportius, o tanatoris, per exemple).

Finalment, es contracta nou endeutament per 5 milions d’euros (enfront dels 18 milions del 2019), el que suposarà una amortització neta per a 2020 de 46,7 milions d’euros, és a dir, «finalitzarem el 2020 amb una reducció del deute municipal fins als 328 milions d’euros», ha explicat Joan Ribó.

34,1 MILIONS D’EUROS PER BENESTAR SOCIAL

Entre les xifres presentades hui, destaca un augment del 7,4% en el pròxim pressupost municipal destinat a contractar nou personal (policies, bombers, tècnics, arquitectes..) «per a reforçar els servicis municipals i oferir un servici cada vegada millor a la ciutadania». En 2020 també s’aportaran 6,1 milions d’euros per als diferents plans d’ocupació en els que participa el consistori amb cofinançament de Labora.

D’altra banda, l’Ajuntament incrementarà «de forma considerable» les partides pressupostàries destinades les despeses corrents de béns i servicis respecte a l’exercici 2019. Este augment es registrarà, per exemple, en la partida de benestar social (34,1 milions d’euros per a 2020), en la del manteniment dels jardins dels barris (29, milions d’euros), i en la de l’adequació de les voreres, calçades, ponts i túnels, és a dir els vials de la ciutat (5,5 milions d’euros)». La partida que, en números absoluts, més creix, és la destinada a neteja (4’5 milions més per a 2020) fins a situar-se en els 74,9 milions d’euros.

Joan Ribó també ha destacat les partides adjudicades per a noves inversions, entre les quals destaquen els 17,2 milions d’euros que es destinaran al Cicle Integral de l’Aigua, els 6 milions que es reserven per la intervenció en la plaça de la Reina, o la partida que permetrà preparar la Capitalitat Mundial del Disseny. El Pressupost de l’any 2020 també contempla una partida de 67,8 milions d’euros per a l’Empresa Municipal de Transports (EMT), i 11,6 milions d’euros per a laFundació Esportiva Municipal.

Per part seua, el regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, s’ha referit a la importància de presentar i aprovar prompte els pressupostos, «perquè a partir de tindre pressupostos és quan podem desenvolupar les polítiques concretes». Vilar ha assenyalat que el deute de 2019, serà de 374 milions, «però estem en condicions d’avançar una liquidació a la fi de 2020 de 328 milions, la qual cosa implica una situació d’absoluta tranquil·litat».

«Estem en una situació d’endeutament que ens permet perfectament acudir al mercat financer en unes excel·lents condicions quan ens faça falta». Igualment ha ressenyat que el Pressupost contempla «una dotació de contingències, per a imprevistos, molt per damunt del que són els requisits legals». Ha coincidit amb Ribó que «encara ens falta el contracte programa per al transport públic al qual no renunciem».

També ha ressaltat Vilar que «estem per davall de moltes altres ciutats quant a taxes i impostos», i que encara que n’han pujat algunes «hi ha una gran bateria de bonificacions».

El document econòmic presentat hui, «el primer pressupost de les grans ciutats d’Espanya» serà sotmés a una aprovació inicial en el Ple de novembre. I l’aprovació definitiva es realitzarà en el Ple de desembre.

1029 Pressupostos 2020

 

Publicitat