```
miércoles, 24 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Programa d’Optimització d’Antibiòtics (PROA) de l’Hospital Clínic aconsegueix reduir un 25% el número de dosi d’antibiòtics per estada

Aquest programa es va posar en marxa en 2016 i contempla una sèrie d'iniciatives per a millorar l'ús d'antimicrobians

El Programa d’Optimització d’Antibiòtics (PROA) de l’Hospital Clínic Universitari de València va aconseguir l’any 2018 una disminució global del 25% en el número de dosi d’antibiòtics per estada hospitalària. Aquesta disminució ha sigut possible en aquells serveis on es disposa de prescripció electrònica.

Aquest programa es va posar en marxa en 2016 i contempla una sèrie d’iniciatives per a millorar l’ús d’antimicrobians i reduir d’aquesta manera el risc de resistències bacterianes. El grup està format per la farmacèutica especialista en farmàcia hospitalària Carmen Carrión; l’especialista en microbiologia, Javier Colomina i Rosa Oltra, l’especialista en Medicina Interna de la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital Clínic.

Entre els objectius del grup PROA es troben el control d’ús d’antibiòtics d’ampli espectre (que són aquells que presenten major capacitat de produir resistències), el foment del pas primerenc de l’antibiòtic a via oral o el seguiment de la prescripció d’antibiòtics d’elevat impacte ecològic, és a dir, amb elevada capacitat de produir resistències bacterianes.

Tal com han explicat els i les professionals que formen part del grup en 2017 es va iniciar la implantació d’una sèrie de mesures dirigides a delimitar la durada dels tractaments antibiòtics en el programa de prescripció electrònica. D’aquesta forma, el professional sanitari ha de reavaluar la necessitat de continuar amb el tractament antibiòtic passat aquest període. Es redueix així el nombre de dies innecessaris de tractament.

L’anàlisi de les dades d’utilització d’antibiòtics de l’any 2018 ha mostrat una disminució global del 25% en el nombre de dosis diàries ponderades per estada respecte a 2017 en els serveis en els quals es disposa de programa de prescripció electrònica, l’import d’antibiòtics ponderat per estada.

Reduir les resistències bacterianes

La finalitat principal d’aquest grup de treball és reduir la selecció i disseminació de resistències als antibiòtics a través de la millora del seu ús.

Per a això, els tres professionals que formen el grup PROA, es reuneixen regularment per a dissenyar estratègies, difondre-les entre el personal sanitari, fer un seguiment i avaluar els resultats d’aquestes.

S’ha creat a més l’Equip Multidisciplinari de Bacteriemias amb l’objectiu de millorar els resultats clínics, augmentar la supervivència i fins i tot disminuir les resistències. Aquest grup està format per especialistes en microbiologia i internistes de la Unitat de Malalties Infeccioses.

Últimas noticias

Contenido relacionado