jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Programa Mihsalud s’estén al Departament de l’Hospital General de València

El programa Mihsalud ha estat impulsat pel Centre de Salut Pública de València amb la finalitat de reduir desigualtats i facilitar l’accés als serveis i programes de salut de la població més vulnerable. De fet, el programa es va iniciar en el Departament de Salut València-Doctor Peset i, posteriorment es va incloure en el Departament de Salut València Clínic-Malvarrosa, amb la col·laboració d’ACOEC.

Aquest any el programa s’ha consolidat en incorporar-ho als departaments de salut de València-La Fe, i al de València-Hospital General.

La directora general de Salut Pública, Ana María García, ha destacat “l’esforç que s’està realitzant des de Salut Pública per promoure l’equitat i la salut, especialment la salut infantil i de la dona, la salut sexual i la prevenció de la violència de gènere. L’objectiu és que, a través d’aquest programa, els col·lectius més vulnerables puguen accedir als recursos sanitaris que tenen a la seua disposició”.

El programa compta amb la participació 72 associacions que han facilitat la labor de difusió i implantació d’aquest. Des de 2007, un total de 10.290 persones han participat en les diferents activitats comunitàries als barris d’intervenció, en la seua majoria són dones, concretament un 85%.

La labor de treball comunitari es realitza gràcies a un equip format per dos agents de salut de base comunitària, personal d’infermeria i de treball social dels centres d’atenció primària. Així mateix, des del Centre de Salut Pública de València una metgessa i una infermera coordinen, planifiquen i avaluen el funcionament del programa.

Segons ha explicat la directora del Centre de Salut Pública de València, Nela Alcaraz, “el treball comunitari als barris a través dels agents de salut és clau. Gràcies a Mihsalud s’estan duent a terme intervencions individuals, labors d’acompanyament, tallers i converses informals sobre salut amb persones en situació de vulnerabilitat, amb la finalitat de millorar la salut en aquestes zones”.

180 agents de salut de base comunitària (ASBC)

El programa Mihsalud és fruit d’un treball intersectorial que implica al Centre de Salut Pública de València, els centres d’atenció primària, a l’Escola Valenciana d’Estudis per a la Salut (EVES) i a l’Ajuntament de València, juntament amb la col·laboració de diferents associacions i ONG.

Actualment, els barris on està implantat el programa són Malvarrosa, Cabanyal, Natzaret, Font de Sant Luis, Sant Marcelino-La Torre, Orriols, Olivereta i Fuensanta.

El juny de 2017 va finalitzar la novena edició de la formació-acció d’agents de salut de base comunitària que ha tingut lloc en l’EVES i que ha permés formar des de l’any 2008 a un total de 180 agents.

Finalment, cal destacar que l’any 2016 el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat va acreditar el programa Mihsalud com a Model de Bona Pràctica per al conjunt del Sistema Nacional de Salut.

Últimas noticias

Contenido relacionado