08:12 - jueves, 7 diciembre 2023

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Rei condecora a la voluntària valenciana de Càritas de 107 anys Clotilde Veniel amb l’Orde del Mèrit Civil

En el Palau Real en l'acte solemne del V aniversari de la proclamació del monarca.

Clotilde Veniel, la voluntària de 107 anys d’edat de la Càritas parroquial de Bicorb, que continua visitant a malalts i recollint roba usada per a pobres, ha rebut hui l’Orde del Mèrit Civil de mans del rei Felip VI en un acte solemne que ha tingut lloc en el Palau Real de Madrid amb motiu del V Aniversari de la Proclamació del monarca.

La veterana voluntària, que va complir 107 anys el mes de maig passat, va viatjar ahir a Madrid des de València en l’AVE acompanyada de la seua filla Clotilde, de 78 anys, i de la seua néta Desiré Serrano, que ha assegurat que la seua àvia, està “molt feliç” per haver sigut triada per a ser guardonada pel rei.

“És una barbaritat l’alegria que hi ha a casa, perquè s’ho mereix molt, és una dona extraordinària que no cessa d’alegrar la vida dels altres”, ha afegit la néta, que assegura que la seua àvia “el primer que em va dir, quan em va demanar que li preparara la maleta de rodes per a anar-nos a Madrid, és que li posara maquillatge perquè la vegen ben bonica”.

El guardó li ha sigut concedit pel Govern d’Espanya a proposta de la Generalitat valenciana i de l’Associació de Mestresses de casa Tyrius, a la qual pertany Clotilde, que ha rebut el guardó al costat d’altres quaranta persones de tota Espanya.

Clotilde Veniel és vídua, té dos fills, cinc néts i sis besnéts, i acudeix a totes les reunions de la Càritas parroquial de Bicorb, que va ajudar a fundar en 1989, i on a vegades protesta perquè “no em deixen fer més”, segons relatava en l’el últim número del setmanari diocesà PARAULA.

Era la mitjana d’una família de set germans, sis xiques i un xic. De xiqueta i en la seua joventut ajudava a casa pasturant el bestiar. A més, treballava en la carnisseria dels seus pares, acudia a la verema a França i, durant un temps, va servir a la casa d’una família a Barcelona. Més tard es va casar amb un llaurador i va continuar treballant en el camp.

L’Orde del Mèrit Civil va ser instituïda pel rei Alfons XIII en 1926 per a premiar “les virtuts cíviques dels funcionaris al servei de l’Estat, així com els serveis extraordinaris dels ciutadans espanyols i estrangers en el bé de la nació”.

El rei és el Gran Maestre d’aquesta ordre, totes les condecoracions seran conferides en el seu nom i els títols corresponents aniran autoritzats amb l’estampilla de la seua signatura.

L’acte solemne està tenint lloc en el Saló de Columnes del Palau Real i els reis d’Espanya, Felipe i Letizia, que estan acompanyats per les seues filles, la Princesa Leonor i la Infanta Sofia, el president del Govern, Pedro Sánchez, i el ministre d’Afers exteriors i canceller de l’Orde del Mèrit Civil, Josep Borrell.

Al final de l’acte, en el qual un quartet de corda d’alumnes de l’Escola Superior de Música Reina Sofia interpretarà l’himne nacional, els reis i les seues filles es fotografiaran al costat dels condecorats.

Últimas noticias

Contenido relacionado