El Saló de Cristall acull la setmana del Ninot Indultat

Per primera vegada, es mostraran uns panells amb els projectes de les falles municipals de 2020.

De l’1 al 5 de juliol el Saló de Cristall de l’Ajuntament acull la Setmana del Ninot Indultat 2019, en la qual s’exhibixen els ninots indultats de les falles de 2019, com es fa des de l’any 2016. Este esdeveniment està organitzat per la Regidoria de Cultura Festiva i compta amb la col·laboració del Museu Faller de València.

Al costat dels dos ninots hi haurà uns panells explicatius amb informació sobre les Falles, el Museu Faller i l’Indult del Foc, a més d’informació específica sobre els ninots indultats. A més, per primera vegada, es mostraran uns panells amb els projectes de les falles municipals de 2020.

Amb esta iniciativa es pretén posar en valor la centralitat de la falla, de les comissions i dels artistes fallers com a eix central de la festa de les Falles, així com destacar el protagonisme dels ninots indultats de 2019, que passaran a formar part del Museu Faller de València.

El ninot indultat gran, creat per David Sánchez Longo, pertany a la comissió Exposició-Misser Mascó i a la secció especial. El lema de la falla a què pertany és Nasquí a la Mediterrània i el lema del grup indultat és Tornant de pescar. El grup indultat representa «una escena costumista en què es veu un pare pescador acompanyat per la seua filla, adormida damunt d’un ase, i pel seu fill, que porta els aparells de pesca i un bon nombre d’anguiles. Tots tornen, en enfosquir, d’una jornada intensa de pesca a l’Albufera. El pare il·lumina el camí amb un cresol i els ànecs observen la tornada de la família cansada a la llar». Aixi mateix, està elaborat amb poliestiré expandit revestit de pasta ceràmica i la tècnica utilitzada és modelat en suro blanc i acabat amb revestiment de pasta ceràmica.

D’altra banda, el ninot indultat infantil és de Bernardo Estela Parra (modelatge de David Sánchez Igualada i disseny de Paco Camallonga). Pertany a la comissió Císcar-Borriana i és de secció especial. El lema de la falla de la qual prové és Boom i el lema del grup del ninot indultat és La càpsula del temps. El grup indultat representa «una càpsula del temps que intenta preservar la transmissió intergeneracional de les tradicions després d’una explosió nuclear. La càpsula està formada per un cúpula de vidre en què hi ha una escena bigarrada on destaca una parella de persones majors, i al costat d’ells un gosset i un Pinotxo al costat d’una xiqueta amb la samarreta del València CF, amb motiu del seu centenari». Està elaborat amb plastilina, suro blanc, escaiola, resina i fusta i la tècnica utilitzada és modelat de suro blanc i plastilina, motles fets amb silicona i reproducció feta amb escaiola i resina.

ValenciàEspañol