El segon debat en Les Corts se centra en el sistema de finançament i en la credibilitat del discurs de Puig

El govern de coalició demana urgentment una reforma en l'harmonització fiscal entre totes les Comunitats Autònomes, a més d'existir certa preocupació per la despoblació en municipis d'interior

finançament Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

La infra finançament és la tònica predominant al segon debat de Les Corts i per al Partit Popular el discurs de Ximo Puig és caduc i poc creïble. La diputada del PP, Eva Ortiz, va exposar davant la càmera una sèrie de mesures que la seua formació política faria entre les quals va destacar: les ajudes a les famílies, l’eliminació del patrimoni de successions, una llei d’autònoms amb tarifa plana, suprimir els contractes temporals perquè siguen fixos, un pacte nacional de l’aigua i l’elecció lliure de l’idioma o la religió en matèria d’educació. La replica vi per part de la diputada de Compromís, Mireia Mollà, que va considerar la proposta del Partit Popular com la d’un popurri de temes en les quals no concretava res. Mollà li va qüestionar a Ortiz que no hagués escoltat el discurs del president de la Generalitat, amb el que, la diputada popular li va llançar alguna pulla com que el seu grup defensa la llibertat educativa i li va recordar que el “Titànic” està diàriament en els tribunals per ser sectaris. Mollà, en al·lusió als tribunals, li va deixar caure la destrucció de proves, de documents i desviar l’atenció per ocultar que hi havia persones que estaven cometent delictes. El discurs del triomfalisme no va convéncer a Podemos, un dels socis del govern, mentre que per a Ciutadans existeix una lentitud i deixadesa en l’execució de projectes, a més d’estar preocupat per la batalla interna de poder que tenen el pacte del Botànic, perjudicant el desenvolupament de la indústria. L’escassetat de fons va estar present en aquest segon debat, on l’exigència per part de l’oposició, perquè s’acaben projectes que ha anunciat Ximo Puig, va contrastar amb certes contradiccions dels components del govern. L’esforç del partit socialista per seguir reclamant un millor tracte en el sistema de finançament i transmetre una visió d’unitat dels quals conformen el pacte d’esquerres, no convenç a les altres formacions que els veuen enfonsar-se, no obstant això, els han batejat com el “Titànic”. El diputat de Podemos, David Torres, va treure a la llum que la Comunitat Valenciana tenia els salaris més baixos després d’Extremadura. La mesura proposada per Torres era lluitar contra la precarietat laboral i l’intrusisme, sobretot en el sector turístic. Quant a les subvencions que ofereix la Generalitat a empreses que tenen treballadors en situació precària, va demanar que havien de ser penalitzades i només calia premiar aquelles empreses que respecten la llei.

finançament Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

El turisme rural va ser un dels temes que es va abordar en aquest segon debat, en el que Ciutadans a través de la diputada Rosa Garcia, proposava realitzar un estudi perquè els municipis d’interior no es despoblaren i anessen una font de riquesa amb iniciatives turístiques. La diputada de Compromís, Teresa Garcia, va deixar clar que l’atur estava disminuint en 15,3%, s’estava donant ajudes als autònoms i l’exemple demolidor per demostrar la infra finançament que té la Comunitat Valenciana va ser quan va mostrar l’exemple de finançament d’Euskadi amb 1.100.000 milions d’euros mentre que València rep 300 milions, amb aquestes xifres va sentenciar, que amb pocs diners hi ha eficiència i eficàcia. Però encara així, el finançament que rep el govern de la Generalitat, segueix sense convéncer a la resta de parlamentaris, que no veuen que hi haja una bona execució en els fons europeus. La petició dels socialistes juntament amb Compromís és la d’una reforma urgent en el finançament quant a l’harmonització fiscal entre Comunitats Autònomes. Aquesta mesura serveix perquè altres comunitats no utilitzen la seua capacitat normativa com a avantatge competitiu enfront d’altres comunitats.

PublicitatAVL

Esta publicació està disponible en : Valencià