El sistema de la dependència de la Comunitat Valenciana atén 82.325 persones a través d’algun tipus de servei o prestació

Durant el mes de juny s'han rebut 3.254 noves sol·licituds i s'han realitzat 3.275 valoracions

El sistema d’atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana atén actualment 82.325 persones a través d’algun tipus de servei o prestació econòmica, segons es desprén de l’informe que la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives elabora tots els mesos i que es publica des de juliol de 2017 en la seua pàgina web.

Durant el mes de juny passat s’han tramitat un total de 2.222 expedients, una dada que si es comptabilitza des de juliol de 2015, aconsegueix la xifra de 74.285 persones els expedients de les quals han sigut introduïts dins del sistema d’atenció a la dependència.

Respecte al nombre de sol·licituds presentades, des de principis d’any s’han registrat 23.444 noves sol·licituds, 3.254 el mes de juny.

Sistema de valoracions

D’altra banda, el nou sistema de valoracions implantat per Igualtat ha permés incrementar també de forma constant i progressiva el nombre de valoracions. Així, des de gener d’enguany s’han realitzat 20.197 valoracions, 3.275 d’elles durant l’últim mes.

Aquest increment respon a la bona gestió dels equips dels serveis socials municipals. Així, cal destacar que quasi tots els municipis de la Comunitat amb menys de 10.000 habitants tenen un grau d’execució pròxim al 100% en expedients resolts.

Dels municipis de 10.000 i 50.000 habitants, els que tenen major nivell d’execució són Bétera, la Pobla de Vallbona i Picassent a la província de València, Teulada, Alfàs del Pi i Rojals a Alacant i L’Alcora, Benicàssim i Almassora a Castelló, tots ells amb al voltant del 90% executat.

I, finalment, entre els municipis de més de 50.000 habitants, lideren el llistat d’execució les localitats d’Oriola, Alcoi i Benidorm a Alacant, Sagunt, València i Paterna a la província de València i Castelló de la Plana i Vila-real a Castelló.

Respecte al cost de les prestacions econòmiques, la Conselleria ha abonat en el que va d’any un total de 157 milions d’euros en concepte de nòmines ordinàries mensuals, endarreriments i retroactivitat. L’import de la nòmina de juny ascendeix a 31,6 milions.

Canvis en el model d’atenció a la dependència

Els avanços en valoracions i resolució d’expedients són resultat dels canvis introduïts durant la passada legislatura en la gestió del sistema d’atenció a la dependència.

En matèria de personal no solament s’han reforçat els serveis de dependència de la Conselleria amb nous funcionaris, sinó també els serveis municipals amb un important increment pressupostari per a crear una xarxa professional que permeta als ajuntaments assumir la valoració i tramitació d’expedients.

Així mateix, els pagaments mensuals que es realitzen no solament per les nòmines, sinó també els corresponents al pagament de la retroactivitat i a hereus s’abonen durant els primers 5 dies hàbils de cada mes.

Aquests avanços han sigut avalats per l’Observatori de Dependència, que en el seu últim informe presentat en 2018 per l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials constata la bona marxa en la gestió d’aquestes ajudes en la Comunitat Valenciana, i la situa com una de les autonomies on més va continuar avançant el sistema d’atenció a la dependència.

ValenciàEspañol