El Tribunal Suprem condemna a Servicarne a indemnitzar a CNT per vulnerar el seu dret a la llibertat sindical

El Tribunal Suprem reconeix que la cooperativa Servicarne va vulnerar el dret a la llibertat sindical de CNT i la condemna a abonar 30.000€ d'indemnització en concepte de danys i perjudicis.

La lluita de CNT es remunta a l’any 2014, sent el primer sindicat que va plantejar reivindicacions laborals per als socis/as-treballadors/as de Servicarne. Una important lluita sindical que ha culminat amb la declaració de falsa cooperativa per part de la Inspecció de Treball en el conjunt de l’Estat, aconseguint la regularització de milers de falsos autònoms/as en la indústria càrnia.

CNT celebra el pronunciament judicial del Suprem revocant la sentència de la Sala social de l’Audiència Nacional que no reconeixia el dret a l’afiliació sindical dels socis/as-treballadors/as ni, per tant, la seua activitat sindical. Es tracta d’una sentència històrica -aconseguida pel Gabinet Jurídic Confederal de la CNT- que reconeix la llibertat sindical i l’exercici d’aquest dret fonamental en les cooperatives de treball associat, en compliment de les recomanacions de la OIT i altres convenis internacionals.

Queda acreditat que davant el creixement exponencial i les victòries aconseguides per CNT, Servicarne va intentar per tots els mitjans al seu abast desprestigiar públicament la imatge del sindicat, atemorir als socis/as-treballadors/as i publicar comunicats injuriosos en la seua pàgina web. El Suprem condemna ara a Servicarne a abonar a CNT una indemnització de 30.000€ per a rescabalar tots els danys ocasionats i a publicar el contingut de la sentència en la seua pròpia pàgina web.

Els efectes i la importància d’aquesta sentència han d’analitzar-se en el context de la proliferació d’empreses que utilitzen a falsos autònoms/as –també mal dita economia col·laborativa- a les quals podrien estendre’s alguns dels seus efectes.

CNT ha aconseguit obrir la porta jurídica al fet que es puga exercir la llibertat sindical en els sectors més precaris i desprotegits del mercat laboral i anima als treballadors/as de cooperatives en règim d’autònom o als falsos/as autònoms/as d’altres empreses al fet que facen el pas per a organitzar-se sindicalment i reclamar els seus drets més elementals.

ValenciàEspañol