El TSJ avala la legalitat del decret de plurilingüisme

  • Només queda anul·lada la Disposició Addicional Cinquena del Decret

Ahir es va conéixer la sentència del Tribunal Superior de Justícia sobre el recurs de drets fonamentals plantejat per CSIF contra el decret de plurilingüisme pel qual se suspenia la Disposició Addicional Cinquena (DA5) que estableix les certificacions de llengües per a l’alumnat.

Avui s’ha conegut una nova sentència que dóna la raó al STEPV i la Conselleria d’Educació i desestima en la seua totalitat el recurs interposat per USO, també per drets fonamentals.
Per tant, el decret de plurilingüisme és totalment legal (excepte la DA5) i hauria de poder aplicar-se amb normalitat el curs que ve. STEPV instarà al TSJ a alçar les mesures cautelars que mantenen paralitzat l’aplicació del decret, ja que les sentències són clares en eixe sentit.

Cal aclarir que la suspensió cautelar del decret és una interlocutòria del TSJ i el mateix tribunal acaba de publicar dues sentències que entren en el fons de la qüestió i que avalen la legalitat del decret (excepte la DA5). Per tant, el TSJ hauria d’alçar la suspensió cautelar, que no entra en el fons de la qüestió, i la Conselleria hauria d’aplicar la sentència, que sí que entra en el fons de la qüestió, i que només anul·la la DA5.

Cal recordar, a més, que la suspensió cautelar es basa precisament en la DA5 (que no entra en vigor fins el curs 2023-24) i que ara ha quedat anul·lada pel mateix TSJ. Per tant, no té sentit aplicar la suspensió cautelar de tot el decret quan ha quedat anul·lada per sentència eixa disposició.

A més, el recurs d’USO també pretenia deixar sense efecte els articles del decret (11, 12 i 13) que regulen els nivells (bàsic, intermedi i avançat) però en ser desestimada la seua pretensió els nivells són perfectament legals. Per tant, el Sindicat considera que els projectes lingüístics votats i acordats democràticament en els centres en aplicació del decret de plurilingüisme són perfectament legals.

STEPV considera que totes les accions dutes a terme contra la legalitat del decret de plurilingüisme i contra l’avanç social del valencià mereixen una resposta social ampla, unitària i massiva la pròxima tardor.