```
martes, 23 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El TSJCV estima un recurs contra l’exclusió de l’assignatura de Religió de segon de Batxillerat però rebutja ampliar l’oferta en Secundària

La Sala aplica la doctrina del Suprem, que ha “desautoritzat” els arguments de la Generalitat en examinar un decret similar de la Junta d'Extremadura

La Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha estimat un recurs de l’Arquebisbat de València contra l’exclusió de l’assignatura de Religió de les matèries específiques que han d’oferir-se en el segon curs de Batxillerat.

La sentència estima parcialment el recurs, perquè denega altres pretensions plantejades pels recurrents com ampliar l’oferta per a aumentar les hores de classe en primer i segon d’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO).

La Sala ha aplicat a aquest contenciós la jurisprudència recent del Tribunal Suprem. Concretament una sentència de l’11 de juliol de 2018, en la qual alt tribunal es va pronunciar sobre un decret de la Junta d’Extremadura similar al Decret 51/2018 del Consell, pel qual s’estableix el currículum i es desenvolupa l’ordenació general de l’ESO i del Batxillerat a la Comunitat Valenciana.

La Secció Quarta del Contenciós del TSJ declara així nul, per ser contrari a dret, l’Annex V del Decret 51/2018 per no incloure Religió en l’oferta educativa de segon de Batxillerat, contràriament al que estableix la Llei orgànica 2/006.

“La defensa de l’Administració ací demandada pràcticament desplega les mateixes argumentacions desautoritzades pel Tribunal Suprem”, assenyalen els magistrats. “En lloc del decret, per descomptat no en el preàmbul com hauria sigut pertinent, apareix complit el mandat contundent i inequívoc recollit en l’article 34 ter.4 de la Llei orgànica 2/2006”, afigen.

Aquesta norma inclou la Religió dins del conjunt d’assignatures específiques que s’han d’oferir als alumnes de segon curs de Batxillerat, perquè aquests trien un mínim de dos i un màxim de tres.

Tant la Llei 2/2006 com el Reial decret 1105/2014 estipulen que l’elecció dels alumnes estarà en funció de la regulació i de la programació de l’oferta educativa de cada Administració i dels centres docents. “No obstant això, si es vol entendre aquesta funcionalitat en el sentit que permet prescindir de la Religió entre les assignatures que són objecte d’elecció, haurà d’explicar-se per què”, adverteix el TSJCV.

En canvi, la Sala no troba objecció al fet que la Religió concórrega en l’oferta del mateix curs, segon de Batxillerat, amb altres deu matèries específiques de caràcter optatiu tot i que cap d’elles siga una assignatura de valors, per la qual cosa desestima el recurs en aquest punt.

La sentència, que pot ser recorreguda, tampoc considera provat que la reducció de classes de Religió de dues hores a una hora setmanal en primer i segon de l’ESO “impedisca un tractament suficient de la matèria”. Aquesta reducció per si sola no implica “una càrrega lectiva irrellevant” que faça impossible desenvolupar “el programa didàctic coherent i complet d’ensenyament de la Religió catòlica”, precisen els magistrats.

Últimas noticias

Contenido relacionado