El valencià Paco Giménez, Premi Nacional d’Il·lustració 2019

El jurat ha motivat el reconeixement a l'il·lustrador "per mantindre la qualitat i la frescor al llarg d'una trajectòria de més de quaranta anys amb un estil característic".

Publicitat

Paco Giménez ha sigut guardonat amb el Premi Nacional d’Il·lustració, corresponent a l’any 2019, tal com ha informat este dimecres el Ministeri de Cultura i Esport, que atorga este reconeixement, dotat amb 20.000 euros.

El jurat ha motivat el reconeixement a l’il·lustrador “per mantindre la qualitat i la frescor al llarg d’una trajectòria de més de quaranta anys amb un estil característic” i “per la seua lleialtat a la línia i la geometria assimilada d’algunes de les avantguardes històriques de les arts visuals, impulsant així la professió i la il·lustració infantil i juvenil”.

PublicitatRovira  

El Ministeri de Cultura i Esport concedeix este premi amb l’objectiu de reconéixer i distingir el conjunt de la tasca realitzada per una il·lustradora o il·lustrador espanyol en l’àmbit del llibre i de les lletres en qualsevol de les llengües espanyoles.

BIOGRAFIA
Paco Giménez (València, 1954), de formació autodidacta, va iniciar l’any 1974 la seua tasca professional com a il·lustrador i dissenyador gràfic. Des del 1982, el seu treball se centra principalment en el sector infantil i juvenil, amb l’elaboració d’il·lustracions per a contes i novel·les, així com materials curriculars, jocs, quaderns didàctics, historietes, cartells o exposicions.

El guardonat, que habitualment forma tàndem amb l’escriptor Carles Cano, a més de còmics ha il·lustrat individualment més de 125 llibres i materials didàctics.

Entre els guardons que ha obtingut, destaquen el Premi Lazarillo al 1989, del Ministeri de Cultura per ‘Historia de una receta’ (Ed. Anaya); i el Premi al llibre en valencià millor il·lustrat del 2002, de la Generalitat Valenciana, per l’obra ‘Els dos gegants de Sant Marcel·lí’ (Denes Ed.).

Ha participat en les exposicions professionals més importants del sector, entre elles: ‘Biennal d’il·lustració de Bratislava’, 1989, 1991 i 2009. BIB, IBBY (Organització Internacional per al Llibre Juvenil); ‘A todo color. 23 ilustradores españoles de libros infantiles y juveniles’, Ministeri de Cultura, 1989-1991, 2000; ‘Cuento y figura. Ilustradores españoles de libros infantiles y juveniles’, Ministeri de Cultura, 1996; ‘Ilustrísimos. Panorama de la ilustración infantil y juvenil’, Bolonya 2005, Ministeri de Cultura; ‘Europe un rêve graphique’, Institut Internacional Charles Perrault, 2001; o ‘Kipling ilustrado’, Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat, 2011.

Així mateix ha participat com a jurat de diferents premis d’il·lustració, entre ells: ‘Tombatosals’, de Tandem Edicions-Ajuntament de Castelló; ‘Sambori’ de la Fundació Sambori; ‘Nacional d’il·lustració’ del Ministeri de Cultura; ‘Als llibres millor editats’ de la Generalitat Valenciana.

PublicitatJuega Limpio Orihuela