```
jueves, 25 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El valencià sí ven gràcies al Magnànim

Llibres sobre la policia política franquista, música popular i la poesia de Piera, els més venuts del Magnànim.

La investigació del periodista Lucas Marco sobre la trajectòria dels principals policies de la Brigada Político-Social franquista a València i de diversos dels detinguts i torturats –‘Simplement és professionalitat’– és el llibre més venut del primer semestre de 2019 de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació. Li segueix en la llista la nova edició de ‘La música popular’, de Vicent Torrent, i la ‘Poesia completa’, 1971-2018, de Josep Piera.

Així es desprèn del balanç realitzat per la institució de la Diputació de València d’aquest període. El llibre de Marco és producte de la col·laboració entre el Magnànim i la Unió de Periodistes Valencians –ja que va obtindre la I beca Josep Torrent de Periodisme d’Investigació– i s’han fet ja dos edicions.

En el llistat de títols preferits pels lectors, la ‘medalla de plata’ és per a la nova edició de la música popular, de Vicent Torrent, que portava molts anys esgotat, i la de bronze per a la ‘Poesia completa’, 1971-2018, de Josep Piera.

Uns altres títols destacats són ‘Memòria de la destrucció. La crema de Xàtiva i altres urbicidis’ (Purificació Mascarell, ed.), ‘Regiones ricas, regiones pobres’ (Joaquim Azagra), ‘Fer país. Comunismo valenciano y problema nacional’ (Vega Rodríguez-Flors), ‘Les dones fortes. La narrativa valenciana sota el franquisme’ (Maria Lacueva), ‘Karl Polanyi. Una vida a l’esquerra’ (Gareth Dóna-li) o ‘Defensa d’una forma. Poesia completa, 1976-2018’ (Jaume Pérez-Montaner).

“EL VALENCIÀ SÍ VEN”

La vicepresidenta de la Diputació de València i diputada responsable del Magnànim, Maria Josep Amigó, ha manifestat la seua “satisfacció” per que entre els deu títols més reeixits d’aquest semestre set són en valencià, la qual cosa mostra que aquesta llengua “sí que ven i que, a pesar de ser encara una llengua minoritzada, és un idioma de present i de futur”.

Les xifres també confirmen el “bon acolliment” que estan tenint tots els títols de la col·lecció Poesia completa, en la qual s’ha publicat recentment l’obra completa de Marc Granell, de Jaume Pérez-Montaner i de Josep Piera.

Durant la legislatura 2015-2019, si es comparen les dades del primer semestre de cada any, les vendes s’han incrementat un 241%, la qual cosa suposa multiplicar entre tres i quatre les xifres inicials, incideixen des de la corporació provincial.

Les dades de les liquidacions del primer semestre de 2019 confirmen que es manté un ritme d’augment important respecte a l’any anterior, ja siga en nombre d’exemplars (un 9%) o d’ingressos obtinguts per vendes (19%).

En concret el balanç dels diferents canals: la distribuïdora Sendra, Llig, UNE (Unió d’Editorials Universitàries) i la pàgina web de la Institució (www.alfonselmagnanim.net) mostra un volum total de 4.167 llibres distribuïts (aproximadament un 9% més que el mateix període de l’any 2018), que han suposat uns ingressos per venda de llibres de 41.406 euros.

Aquesta xifra representa un increment del 19% respecte al mateix període de 2018 (quan la quantitat va ser de 34.871,13 euros) i un augment del 241% respecte del primer semestre de 2015 (12.158,24 euros).

Per la seua banda, el director de la institució, Vicent Flor, ha informat que “tots els canals de distribució han millorat les seues xifres respecte el primer semestre de 2018, ja siga en nombre d’exemplars o en ingressos per vendes”.

La distribuïdora que proveeix a les llibreries valencianes, Sendra Marco, representa aproximadament un 75% del total dels llibres venuts i quant a la xifra d’ingressos ha augmentat un 11% respecte 2018. També creixen la resta de canals de distribució: UNE, Llig i la botigo online.

El cas d’UNE (Unió d’Editorials Universitàries), que en sis mesos ja supera els resultats de tot l’any anterior és especialment important perquè distribueix els llibres del Magnànim als seus punts de venda a Madrid (Llibreria del BOE), Barcelona (Llibreria Documenta) i Santiago de Compostel·la (Llibreria Galaecia).

Des del moment en què va començar la venda mitjançant la botiga online de la web del Magnànim al gener del 2018 el creixement d’aquest canal ha sigut continu, a pesar que encara suposa al voltant d’un 6% del total. En concret, durant el període analitzat l’increment és del 176% respecte l’any anterior i ja supera en els primers sis mesos el total de l’any anterior.

Flor ha posat en relleu que “l’increment de vies de compra dels llibres del Magnànim estan permetent reunir persones que abans no accedien als nostres títols” i ha afegit que “la venda online es consolida i es revela especialment important per a ampliar l’abast de les publicacions del Magnànim a zones amb més difícil distribució mitjançant els canals tradicionals.

Un altre efecte que està tenint aquesta fórmula és facilitar l’accés i recuperar publicacions més antigues del seu catàleg editorial, que reuneix més de 1.400 títols entre llibres i revistes”, conclou.

Últimas noticias

Contenido relacionado