Elda organitza activitats per a fomentar la lectura entre les quals destaca la fira del llibre d’autors

La biblioteca embolica amb paper estrassa obres perquè l'usuari tinga una cita a cegues amb el llibre, una activitat complementària a la fira del llibre d'autors del passat cap de setmana

336

La localitat alacantina d’Elda està duent a terme una setmana del llibre amb bastants activitats per a fomentar la lectura. Les casetes dels llibres antics i d’ocasió ja portaven posades alguns dies arrere, però el diumenge 22 es va convidar a autors de la província per a mostrar les seues obres al públic eldense. La trobada es va iniciar en el cor de la ciutat, el jardí de la plaça Castelar, on unes vint-i-tres taules amb quaranta-cinc autors locals i provincials envoltaven l’escultura de bronze que li dóna nom a aquesta plaça. L’alcalde Rubén Alfaro, va realitzar una visita per a conéixer als autors i va explicar que és una aposta que han realitzat de forma diferent al que és habitual en altres certàmens del llibre. “És un plaure tenir a autors d’Elda i de la província perquè donar la possibilitat a la ciutadania al fet que coneguen a escriptors i obres de relatiu renom, que evidentment existeixen, i una oportunitat que es conega que en la nostra província s’escriu bé i moltes de les obres, poden estar enfocades en la nostra terra i es pot relacionar de seguida amb la identitat del mediterrani alacantí”, va comentar Alfaro.

lectura Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

La regidora de Cultura, Nieves López, tampoc va faltar a la cita acompanyada de la directora de les Biblioteques Públiques, Consuelo Poveda i del director del Teatre Castelar, Juan Vera Gil entre uns altres dels quals allí van assistir a l’esdeveniment. Nieves López aclaria que l’any passat encara que es va muntar les casetes amb llibres d’ocasió i antics, va notar que a una ciutat com Elda li faltava alguna cosa i per aquest motiu va decidir recolzar als col·lectius d’escriptors que en els seus inicis anava enfocat a autors locals. “La idea era començar aquesta experiència enguany i veure com es desenvolupava. La valoració és bona i ja es pensa que hi haja continuïtat i hi haurà una avaluació per a saber que es podria millorar de cara a l’any que ve”, ha assenyalat Nieves López. Amb aquest tipus d’esdeveniment la regidoria vol promoure la lectura, així com una altra de les accions pensades per a l’impuls a llegir, cada divendres a la vesprada hi haurà uns contacontes enfocat als xiquets, ja en nadal es va fer uns 15 dies de promoció lectora la campanya de la qual implicava als col·legis.

Dels quaranta-cinc autors i col·lectius concentrats en la plaça Castelar es trobaven: una representació de la Biblioteca Municipal d’EldaBegoña Abellán RodesAdalis de Lietor, Antonio Arroyo Zamora, Rafael Carcelén, Cel, Pilar ContrerasVerónica Criado LozanoÁngel de DiosNuria Espert Más, Heli García Mallebrera, Eva Gil Soriano, José Carlos GimenoReme GrasPablo Guillén, Leo GutiérrezCarlos Gutiérrez MolinesOctavio Jover Rubio, Sacra LealConcha MaestreJuan Manuel Maestre CarbonellVerónica Martínez Amat, María José Mira PicóMaruja Moyano, José Payá BeltránNatalia Olmedo Feria, Cristina Pernas, Andrea Pérez MuñozMari Cruz Pérez YcardoMari Sol Puche SalesMiguel Ángel Puerta, José Antonio Quesada CovesMaría Ramón Box, Laura Ruiz Urbán, Ismael Sánchez Pérez, José Manuel SanrodriBeatriz SegarraBasilio SeguraMercedes SenentVerónica Torres Cantó, Montse Vila Pla, Helena Vilella i Antonio Zapata Pérez. Molts d’aqueixos autors citats pertanyen a associacions literàries i culturals, no obstant això, la iniciativa eldense donava prioritat als escriptors. Aquest tipus de fira ja se celebrava a Elda fa trenta anys que es va perdre per altres dinàmiques i altres formes de promoció lectora, així ho ha matisat Vera Gil. “La resposta d’obrir-ho a autors particulars, independentment de les associacions de les quals cadascun estiguen doncs em sembla que ha sigut un encert”, ha expressat Vera Gil.

lectura Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

La idea que estiguera una companyia de teatre amenitzant a les famílies que s’acostaren al lloc ha sigut de Consuelo Poveda, una de les promotores d’aquesta iniciativa i com a responsable de les Biblioteques Municipals és la que està coordinant campanyes d’animació lectora, rescatant una fórmula com la concentració d’escriptors en una fira que estava en l’oblit. Comptar amb la companyia teatral Maracaibo Teatre, que a més, va estar ahir dilluns a la nit al voltant de les nou, en la Biblioteca Pública Alberto Navarro per a portar a terme una sessió de narració oral. En la fira del llibre d’autor les impressions de dos escriptors dels quaranta-quatre allí concentrats era positiva, Joaquín Juan Penalva i José Payá Beltrán explicaven que era un matí per a compartir, per a parlar amb companys que es dediquen al mateix i malgrat que les vendes són discretes, aquest tipus de trobada és un aparador perquè la gent veja el treball que es fa.

lectura Actualitat Valencia
Josep Manel Sánchez

Altres activitats
Amb el propòsit que la gent llija, s’aquesta duent a terme en la biblioteca una “cita a cegues amb el llibre”. La idea és que l’usuari que demanarà un préstec no sap que llibre es pot portar, ja que, va embolicat en paper estrassa en forma de regal i amb herbes aromàtiques. A l’interior de l’embolcall, a altre del llibre, hi ha una fulla per a valorar la cita. Aquesta iniciativa durarà uns dies i tot dependrà de la resposta del públic. Fins al moment hi ha uns dos-cents llibres esperant al fet que la mateixa quantitat de lectors descobrisquen a un autor que segurament ni havien llegit. El vestíbul del Teatre Castelar s’ha convertit en la sala de les presentacions literàries i el pròxim 17 de maig el poeta i alcalde de Monovar, Nacho Vidal, presentarà el seu últim poemari. El 23 de maig l’escriptora eldense, Elia Barceló presenta dues novel·les reeditades i ambientades en la seua ciutat, “El Secret de l’Orfebre” i “Llargues Ombres”. Segons comentava el director del teatre, Juan Vera, l’última novel·la esmentada aquesta ambientada en el mes que es torna a publicar, dies previs a les festes de moros i cristians d’Elda, on la trama es desenvolupa a partir de les seues dues protagonistes dones, que es troben després de quaranta anys i que des de la seua etapa del col·legi no s’havien tornat a veure. Aquest retrobament de vides fetes o desfetes rememorant les seues infàncies i adolescències és l’eix d’aquest llibre que tornarà a emocionar al lector.