viernes, 19 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Elia Barceló, Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil 2020

Per l'obra 'L'efecte Frankesnstein'

• El jurat ha destacat “la seua prosa fluida i madura, la seua trama perfectament encaixada fins al final i uns personatges que evolucionen al llarg de la història”.
• El Ministeri de Cultura i Esport concedeix este guardó, dotat amb 20.000 euros.
El jurat del Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil corresponent a l’any 2020 ha proposat la concessió d’este guardó a María-Elia Barceló Estevan (Elia Barceló) per la seua obra ‘L’efecte Frankenstein’. El Jurat ha motivat la seua proposta “per la seua prosa fluida i madura, la seua trama perfectament encaixada fins al final, i uns personatges que evolucionen al llarg de la història i estan dotats d’una profunditat que els fa creïbles”. Al seu torn ha destacat que “l’obra compta amb un important treball de documentació històrica que mostra l’evolució del rol de la dona des de fa dos-cents anys”.

Dirigida fonamentalment al lector juvenil suposa una aportació important al foment de la lectura en unes edats clau per a la formació de futurs lectors.

El guardó el concedeix el Ministeri de Cultura i Esport per a distingir una obra d’autor espanyol, escrita en qualsevol de les llengües oficials de l’Estat i editada a Espanya durant l’any passat 2019. La dotació econòmica del premi és de 20.000 euros.

Dades biogràfiques


Elia Barceló va estudiar filologia anglogermànica i filologia hispànica en les universitats de València i Alacant, per a després doctorar-se en Literatura Hispànica en la Universitat d’Innsbruck (Àustria), país on és professora de literatura hispànica, estilística i literatura creativa.

És una de les escriptores de ciència-ficció més destacades de la literatura en espanyol, i en la seua àmplia obra també ha cultivat la narrativa juvenil, de terror, el ‘thriller’ o la novel·la històrica. Ha publicat més d’una vintena d’obres, entre novel·les, assajos i relats, entre les quals cal destacar: ‘Conseqüències naturals’ (1994), ‘El vol de l’Hipogrif’ (2002), ‘El secret de l’orfebre’ (2003), ‘Les llargues ombres’ (2009), ‘Fills d’Atlantis’ (2013), ‘La maga i altres contes cruels’ (2015), ‘El color del silenci’ (2017) i ‘El ressò de la pell’ (2019).

Entre altres reconeixements, ha rebut el Premi Ignotus de relat fantàstic de l’Associació Espanyola de Fantasia i Ciència-ficció en 1991 per l’estrela, el Premi Internacional de novel·la curta de ciència-ficció de la Universitat Politècnica de Catalunya (1994) per la seua obra ‘El món de Yarek’, el Premi Celsius 2014 amb ‘Anima Mundi’ o el Premi Edebé de literatura juvenil 1998, 2007 i 2018 per ‘El cas de l’artista cruel’, ‘Cordeluna’ i ‘L’efecte Frankenstein’, respectivament.

Ha sigut traduïda a més de díhuit llengües, entre altres, l’alemany, el francés, l’italià o l’holandés.

L’efecte Frankenstein


Un homenatge a Frankenstein i una lliçó d’història. Una novel·la que reflexiona sobre la igualtat entre sexes i classes. Com si es tractara d’Alicia caient pel cau, Nora viatja a la fi del segle XVIII. Allí haurà de disfressar-se d’home i també de senyoreta; i adaptar-se a les vestimentes i costums de l’època per a ajudar el seu amic Max a solucionar el problema amb la criatura que el seu irresponsable amic Víctor ha creat i abandonat en el seu laboratori.

Jurat


El jurat, presidit per María José Gálvez Salvador, directora general del Llibre i Foment de la Lectura i actuant com a vicepresidenta Begoña Cerro Prada, subdirectora de Promoció del Llibre, la Lectura i les Lletres Espanyoles, ha estat format per: Salvador Gutiérrez Ordóñez, per la Reial Acadèmia Espanyola; Francisco Xavier Senín Fernández, per la Reial Acadèmia Gallega/Reial Acadèmia Gallega; Katixa Agirre Miguélez, per la Reial Acadèmia de la Llengua Basca/Euskaltzaindia; Teresa Tort Videllet, per l’Institut d’Estudis Catalans/Institut d’Estudis Catalans; M.ª Isabel Molina Llorente, per l’Organització Espanyola per al Llibre Infantil i Juvenil; José Luis Correa Santana, per la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE); Alfonso Javier Sánchez García, per la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE); Roberto Aliaga Sánchez, per l’Associació Col·legial d’Escriptors d’Espanya (ACE); M.ª Soledad Sánchez Gómez, per l’Institut d’Investigacions Feministes de la Universitat Complutense de Madrid; Carme Solé Vendrell, pel Ministeri de Cultura i Esport i Raimon Portell i Rifá, autor guardonat en la convocatòria de 2019

Últimas noticias

Contenido relacionado