Elia Verdevío: “M’he trobat amb coses que hauré de canviar, però ens uneix voler el millor per a Bétera”

L'alcaldessa valora els 100 dies de govern d'un municipi on s'han unit en un pacte consensuat PP, Mas Camarena-Torre en Conill i Ciudadanos

Persona de consens i diàleg, capaç de reconéixer el que altres fan bé, encara que sense renunciar a les seues conviccions, Elia Verdevío valora els seus primers cent dies al davant de l’alcaldia de Bétera. Amb la prudència de qui és sabedora que l’equilibri està en la tensió justa entre les parts, assegura que l’objectiu comú de millorar la vida dels ciutadans del municipi és l’eix central de l’acord de governabilitat al que van arribar PP, Mas Camarena-Torre en Conill Ciudadanosel passat mes de juny.

Confessa que li encanta la política local i que encara que per qüestions laborals podria haver-se’n anat fòra “a mi Bétera em tira!”. Però sempre amb els peus a terra, l’alcaldessa de Bétera és plenament conscient de les carències d’un municipi que necessita la unió i l’ajuda d’altres administracions per començar a créixer.

E: El primer, Com valores aquests primers cent dies de govern?

R: El govern d’aquest ajuntament és un govern de coalició entre tres partits que té com a objectiu millor la vida dels nostres ciutadans i portar a Bétera a les necessitats que tant des d’una part com una altra –tan Ciudadans, com Mas Camarena com el partit popular- tenim en comú. Els tres partits tenim una gran sintonia, estic molt satisfeta perquè seguim amb el rumb marcat en el pacte i el veig cada dia més compacte i unit.

E: Podria dir-se que ha sigut una situació de negociació molt diferent de la que hem vist en el botànic?

R: No ha sigut una negociació gens dura, ha sigut una negociació que ens ha portat un temps i moltes converses però no ha sigut de confrontació, sempre per a arribar a un acord. Aqueixes converses en les quals sempre veus aqueix tarannà d’arribar a l’acord perquè no confronten sinó que, tens la teua postura davant coses que no creus que siguen prioritàries però per a l’altre partit sí. Al final s’ha arribat a l’acord i no ha sigut una negociació dura. Tampoc crec que hi haja negociació suau perquè sempre cal deixar alguna cosa en el camí que podries haver abordat amb majoria absoluta. Encara així, crec que el que hem deixat en el camí són coses que no són prioritàries per al nostre municipi.

E: M’agradaria saber l’experiència de negociació, com ha sigut, com s’ha trobat aquest despatx quan ha vingut Ha trobat la situació que esperava? Hi ha hagut sorpreses a l’hora de mirar com estava el funcionament de la legislatura? Com ha sigut aqueix trobar-se l’ajuntament?

R: La gestió de l’ajuntament estava d’acord amb l’anterior equip de govern i la seua manera de fer les coses. M’he trobat amb coses que jo crec que hauré de canviar perquè tenim ideologies diferents encara que m’he adonat que amb l’anterior equip de govern, sobretot amb l’alcaldessa, tenim coses en comú perquè l’objectiu de tots és voler el millor per a Bétera. Ens separa la distància ideològica però ens uneix l’objectiu que és millorar la vida dels nostres ciutadans.

E: Després d’aquests cent dies, en els quals la majoria d’ajuntaments els alcaldes i alcaldesses ja han format govern, com ha sigut aqueixa experiència?

R: Entrem un 17 de juny i la nostra festa major era el 15 d’agost i teníem mes i mig. Estava tot preparat perquè l’anterior equip de govern va deixar totes les festes preparades, però clar, imagina arribar amb un equip de govern nou, amb 11 persones algunes sense experiència de govern, unes altres que sí que teníem i barrejat amb vacances de funcionaris i treballadors… compaginar això ha sigut un huracà. Ara fa uns dies on veiem que este huracà ja ha passat i estem més centrats i amb objectius de cara a elaborar uns pressupostos per a 2020, amb plans per als tallers d’ocupació, amb les infraestructures de projectes com el canvi de la gespa artificial, la millora de les pistes d’atletisme, acabar l’obra de la piscina coberta. Estem treballant per a millorar la qualitat de l’aigua. Hem començat amb molts projectes.

E: La política no deixa de ser moltes vegades sembrar i recollir, començar projectes i que puguen florir. Hi ha algun objectiu a curt termini que haja pogut dur a terme en aquests cent dies?

R: Jo crec que el que està ben pensat o ben fet no hi ha perquè apartar-ho ni rebutjar-ho només perquè ho haja fet un anterior equip de govern. Projectes com el de la gespa artificial, la piscina o la pista d’atletisme que ja estaven de l’anterior legislatura i que nosaltres hem abordat per a poder executar-los perquè hi havia una demanda. Tenim un pressupost vigent i ara com ara no es poden abordar molts projectes. El que sí que farem és una obra de 900.000 € perquè tenim perdudes en la xarxa i l’aigua és un bé molt important i ací si ens hem ficat perquè era una prioritat.

E: Vosté marca un perfil de consens. El partit que abans estava en el govern i ara està en l’oposició creu que està actuant així o es dedica més a fer campanya?

R: No, jo crec que els plens més durs vindran en 2020. Ara els plens són per a projectes que estem compartint. El meu tarannà de consens també estava en la legislatura passada estant en l’oposició. Simplement és el meu talant. Jo no faig res perquè espere alguna cosa, jo done el meu talant polític i transmet que la meua manera de treballar és aqueixa, no busque que el tarannà polític de l’oposició siga de consens, busque fer una Bétera millor i que cada ciutadà ens veja com a polítics professionals que pretenem millorar el nostre municipi. Això és la política local i a mi m’encanta la política local.

E: Volia preguntar-li, després del que va passar el mes de febrer amb Torre en Conill, que volien organitzar una votació per a valorar la separació en una entitat menor, el partit popular va votar en contra Pensa que la línia a actuar ací ha de ser un acostament de posicions?

R: Pense igual, que la via de l’entitat menor no és la millor opció per al nostre municipi. Crec que aquesta coalició servirà aquesta perquè ens sentim part integrant d’un tot. Aqueixa desafecció entre el veí de Mas Camarena i el veí del Casc existeix però jo ara estic vivint les festes de Mas Camarena de manera diferent, com si fora d’allí. El meu número dos viu allí amb la qual cosa aqueixa desafecció de veïns que no se senten de Bétera sé que existeix i seria faltar a la veritat dir que no, però també crec que igual que jo estic coneixent Mas Camarena i Torre en Conill al estar en coalició, els regidors estan vivint el que és ser polítics per a tots i que els problemes són comuns.

E: L’ajuntament s’ha de remetre moltes vegades a “l’ajuntament d’ajuntaments”, que és la diputació, o fins i tot en alguns casos a la Generalitat Pensa que caldria fer una major demanda a la diputació o la Generalitat perquè pal·liaren els problemes més immediats com aqueix d’infraestructures que té Bétera?

R: A la Diputació ja li he donat la vara, sobretot al vicepresident. Tenim per a començar les obres de la variant Nord i això per a nosaltres suposaria alliberar el trànsit i impulsar el nostre polígon d’Hortavella. Tot no pot dependre de l’administració local en tema d’ocupació. El que sí que demandaré és la carretera de comunicació amb Mas Camarena i Torre en Conill amb el Casc doncs ací sí que cal anar a Conselleria i Diputació perquè aqueixa connexió puga tirar avant.

E: Ja que estem parlant de la promoció econòmica amb la indústria, també m’agradaria preguntar-li per la promoció econòmica que genera el turisme amb el tema de les obres del castell. Entenc que no és només una cosa cultural sinó que, també es pretén un reclam per al turisme. Quin és l’objectiu en l’àmbit turístic de l’ajuntament de Bétera?

R: Pel que fa a patrimoni, recuperar el nostre castell. Tenim un arquitecte i un arqueòleg que aconsegueixen transportar-te a totes les èpoques que han descobert del castell. L’important és recuperar aqueix patrimoni i que es puga veure. Que els nostres veïns senten que és el seu castell perquè encara tenim gent que sent el castell com alguna cosa seu. Després, aqueixa promoció turística, el que cal fer és un museu. Esta legislatura serà efectiu i això serà un gran reclam turístic per a Bétera. Tenim el castell, tenim la torre Bofilla, les termes romanes… El que cal fer és potenciar això amb la nostra restauració, gastronomia, nostra alfàbega i els nostres coets.

E: Ja que estem parlant de turisme, una de les coses que representa al municipi és l’opinió ciutadana Com definiria vosté Bétera?

R: Per a mi Bétera ho és tot!. Intente transmetre a tots els que tinc al meu costat. I per mi Bétera és acollidora, i en les festes d’agost es transforma. Sempre ho recomane. Bétera és màgica durant les festes. Des d’escoltar el nostre cantaor, la nostra banda… És un sentiment que t’enamora. Costa entrar, perquè així som els valencians, som molt oberts però ens costa amb el foraster. He tingut la possibilitat d’anar-me’n fora pel treball del meu marit però he decidit quedar-me a Bétera, ha sigut dur però a mi Bétera em tira.

E: Jo sé que vosté se centra molt en la política local però al final du la marca del partit popular. Aprofitant que fa temps que està al partit. Com pensa que sa de desenvolupar la situació d’un partit popular que fa molt de temps que està, en l’àmbit provincial, amb una gestora. Pareix que estem sempre en una situació en què mai ni a temps per fer un congrés. Un congrés que pareix polaritat. Com s’ha de resoldre aquesta situació, cap a on ha de virar el partit popular en la província de València per tindre més estabilitat?

R: Sóc molt de política local però les meues sigles estan i ho estaran sempre. Estic conforme amb la política del partit popular, hi ha coses que canviaria però bé, eixe és un altre tema. Segons veig el panorama, només demane unitat i és el que crec que hem de fer. Igual que a la política local el meu talant és el consens, pense que provincialment eixa gestora no ens està fent bé perquè ens està dividint i les divisions no són bones. Tots volem un projecte en comú i ara el projecte en comú és intentar que Pablo Casado puga formar govern i arribar a la presidència de l’estat espanyol.

E: Al seu paréixer, amb quina sensació creu que eixira la gent l’11 de novembre després de les eleccions? Què pensa que passarà?

R: Em preocupa. A Bétera la gent major està esgotada. No és seriós altres eleccions, per la despesa i perquè no s’ha pogut conformar govern. Espanya així no guanya i em preocupa la participació. M’encantaria que tots estigueren a favor de no ficar cartelleries, una campanya austera. Que foren conseqüents, el ciutadà ho agrairia. Seria un gest molt honest.

E: Imagine que es troba una persona que es troba pel carrer, que la coneix, que la votada, que confia en el seu projecte però que li diu que no confia en la marca del Partit Popular i no té clar votar al PP a les nacionals. Que li diria?

R: Jo crec que el projecte de Pablo Casado és un gran projecte i crec que pot traure a Espanya d’una situació molt complicada que vivim. Li diria que al final la decisió és d’ell però que Pablo Casado és la millor opció.

E: I què li diria a Pablo Casado si se’l trobara davant? Li demanaria alguna cosa?

R: Que em sent molt orgullosa de tindre un secretari com ell. El veig molt treballador i a mi la gent treballadora em fascina, Crec que amb treball i esforç s’aconsegueix qualsevol cosa. Li diria que em sent molt orgullosa d’estar representant al partit popular en una alcaldia i que siga ell el president del partit.

: Valencià

Publicidad