Els acomiadaments de periodistes en diaris valencians provoca mobilitzacions

Els acomiadaments de diversos periodistes del "Diario Información" i "Las Províncias" ha fet esclatar l'alarma en el sector i les primeres mobilitzacions.

PublicitatAVL

La situació dels diaris valencians no passa pel seu millor moment. Els acomiadaments de diversos periodistes del “Diario Información” i “Las Províncias” ha fet esclatar l’alarma en el sector i les primeres mobilitzacions.

En el cas de les Províncies, ja s’ha acordat convocar una vaga de signatures en el diari com a protesta per l’acomiadament de set treballadors de la plantilla a València.

PublicitatRovira  

Segons l’assemblea de treballadors del diari, la vaga de signatures en el diari tindrà efectes en el periòdic de paper del divendres 17 de gener i fins al 23 de gener, tots dos inclusivament. Les informacions elaborades per a ser publicades apareixeran signades com a Redacció i/o sense signatura.

En el cas de la web, la mesura tindrà efectes des de les 12 de la nit del dijous 16 de gener fins a les 12 de la nit del dijous 23 de gener.

A més, animen a tots els treballadors a dur a terme aquesta mesura, absolutament legítima, com a símbol d’oposició als acomiadaments i plans de retallades de salaris i drets dels treballadors.

Els membres de la plantilla de les Províncies es van concentrar ahir a la vesprada davant la façana del periòdic a València per a protestar també contra els citats acomiadaments, duts a terme en plena negociació de les futures condicions salarials de la plantilla.

La Unió de Periodistes alerta sobre la crisi del sector amb la nova onada d’acomiadaments als mitjans

Per altra banda, la Unió de Periodistes Valencians lamenta les últimes decisions dels diaris Las Provincias i Información, que acaben d’anunciar una nova onada d’acomiadaments a les seues redaccions i que, una vegada més, afecten desenes de companys i companyes periodistes tant de València com d’Alacant.

Des de la Unió volem solidaritzar-nos amb tots els afectats i rebutgem per tant els comentaris en xarxes socials menyspreant els acomiadaments que alguns companys estan rebent. I, sobretot, alertem sobre la greu crisi que continua patint el sector, afegint als drames personals el drama social que suposa la pèrdua de qualitat informativa a conseqüència d’este nou colp a la professió periodística. Cal recordar a les empreses periodístiques que sense periodisme no hi ha democràcia, però que sense periodistes tampoc hi ha periodisme.

En este sentit, és molt greu la situació que està patint el periodisme valencià, amb una precarització evident de les condicions laborals i una disminució progressiva de les redaccions que encara no s’ha aturat. Cal recordar que vam acomiadar 2019 amb el tancament del Diari La Veu i l’acomiadament dels seus treballadors i treballadores, que arribaven mesos després del tancament també de Levante de Castelló i les retallades de plantilles de Levante, Superdeporte i El Mundo.

Com hem fet des de fa gairebé quaranta anys, en la Unió seguirem defensant la llibertat d’informació i d’expressió i els drets dels periodistes, així com la necessitat de comptar amb mitjans de comunicació fets des del nostre territori per a tota la societat valenciana, amb una informació local de qualitat. Per aquest motiu, fem una crida a les empreses periodístiques i els poders públics per tal de garantir la viabilitat i la fortalesa d’un sector clau per a la democràcia.