Els estudiants de la Universitat de València podran determinar lliurement la seua identitat de gènere

Des de 2018, la UV ha rebut un total de 12 sol·licituds de canvi de nom en el col·lectiu d'estudiants. Després de la presentació del protocol dimecres que ve, 26 de juny, en el Jardí Botànic de València, el personal de secretaries dels centres rebrà formació específica per a incorporar-ho al procés de matrícula

Els estudiants de la Universitat de València (UV) tindran reconegut el dret a determinar de forma lliure la seua identitat de gènere, independentment de la documentació oficial, gràcies al nou protocol d’atenció a la identitat i expressió aprovat aquest dijous pel Consell de Govern.

Des de 2018, la UV ha rebut un total de 12 sol·licituds de canvi de nom en el col·lectiu d’estudiants. Després de la presentació del protocol dimecres que ve, 26 de juny, en el Jardí Botànic de València, el personal de secretaries dels centres rebrà formació específica per a incorporar-ho al procés de matrícula.

Rovira  

Amb aquesta norma, la UV dona compliment a la normativa en vigor i garanteix el dret d’autodeterminació de la identitat i l’expressió de gènere de les persones que formen part de la comunitat universitària, especialment d’aquelles que manifesten una identitat de gènere sentida diferent de l’assignada en el seu naixement, detalla la institució acadèmica en un comunicat.

El Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat també treballarà per a evitar incomoditats i marginacions en les persones trans i intersex. “Un cas habitual es produeix en l’activitat esportiva, on trobar ‘lavabos segurs’ suposa un problema diari”, com arreplega el protocol.

Paral·lelament, el document incideix en les situacions que afronten diàriament persones externes en la Universitat, com omplir una fitxa de tercers, reservar un allotjament, gestionar un viatge o gaudir de servicis universitaris oberts al públic general: cursos d’extensió universitària, la Nau Gran o l’Escola d’Estiu de la Nau.

“No és només una qüestió legal, sinó que el reconeixement i el respecte de la diversitat és una qüestió de drets humans i de justícia social”, ha subratllat la vicerectora d’Igualtat, Elena Martínez.

En l’elaboració del protocol han participat membres del col·lectiu LGTBI Lambda i experts universitaris i externs. De manera conscient, la redacció evita restringir els drets a la identitat i l’expressió de gènere al col·lectiu de persones trans i ho fa extensible a totes, incloses les intersex.

El document va acompanyat d’un informe explicatiu per a ajudar a comprendre millor les diferents realitats de les persones LGTBI, especialment la de les persones trans i intersex.

En l’acte de presentació en el Jardí Botànic participarà del sociòleg trans Lucas Platero. La sensibilització i formació en diversitat de tots els membres de la comunitat universitària serà un dels aspectes prioritaris a treballar amb l’entrada en vigor d’aquest protocol.

PublicitatJuega Limpio Orihuela