Els Jordis podran demanar la seua llibertat en gener

Els Servicis Penitenciaris de la Generalitat de Catalunya tenen en la seua mà concedir des del pròxim mes de gener els primers beneficis penitenciaris a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, condemnats a nou anys de presó pel Tribunal Suprem. Oriol Junqueras, podrà accedir a partir de gener del 2021.

PublicitatAVL

Als condemnats a entre 13 i nou anys de presó cal descomptar-los el temps que porten a la presó preventiva, des del 16 d’octubre del 2017 en el cas dels ‘Jordis’ i des del 2 de novembre d’eixe any per a la resta de condemnats.

D’aquesta forma, segons els càlculs realitzats per fonts jurídiques i penitenciàries consultades per Europa Press, Junqueras pot tindre els primers beneficis aproximadament al gener del 2021; Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa, al novembre del 2020; Carme Forcadell, al juliol del 2020; Joaquim Forn i Josep Rull, al maig del 2020; i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, al gener del 2020.

PublicitatRovira  

En trobar-se els nou presos en presons de Catalunya, serà l’Administració catalana -els Servicis Penitenciaris depenen de la Conselleria de Justícia- qui valide les propostes individualitzades que facen les juntes de tractament, que es regeixen per la mateixa llei orgànica i règim penitenciari que en el conjunt d’Espanya.

Sense període de seguretat

El Tribunal Suprem ha rebutjat aplicar als condemnats pel procés independentista a Catalunya l’article 36.2 del Codi Penal, que suposaria que hagen de complir la mitat de la pena imposada per a poder accedir al tercer grau, tal com va sol·licitar la Fiscalia durant la seua exposició de conclusions finals en el juí contra els dotze líders independentistes.

Segons expliquen a Europa Press diverses fonts jurídiques i penitenciàries, açò valida la Generalitat tant a concedir el primer permís penitenciari una vegada completada la quarta part de la condemna com a classificar directament amb un tercer grau -règim de semillibertat- als condemnats, “sense cap límit temporal ni han de ser classificats abans en segon grau”.