Els municipis de menys de 10.000 habitants no tindran horaris de passeig en Fase 1

Els habitants d'esta classe de localitats podran fer esport o passejar sense horaris.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha comunicat als presidents autonòmics este diumenge la intenció del Govern d’eliminar les franges horàries per a realitzar determinades activitats en els nuclis de població de fins a 10.000 habitants, com ve ocorrent en els que tenen 5.000 o menys.

Fonts dels governs autonòmics han confirmat a Efe que Sánchez ha comunicat esta mesura als seus homòlegs de les comunitats autònomes en la reunió setmanal que mantenen per videoconferència per a seguir l’evolució del coronavirus i les mesures de desescalada que entraran en vigor este dilluns.

L’establiment de franges horàries per a realitzar activitats va entrar en vigor el 2 de maig amb la finalitat de regular determinades activitats, com les eixides de xiquets, majors i esportistes, en tot el territori, a excepció dels municipis de menys de 5.000 habitants.

El d’este diumenge ha sigut la primera trobada de Sánchez amb els presidents autonòmics després d’avançar que demanarà una cinquena pròrroga de l’estat d’alarma i després de les crítiques de la Comunitat de Madrid per la decisió de l’Executiu de mantenir esta regió en la fase 0 de la desescalada.

La reunió s’ha produït en la vespra de l’extensió de la fase 1 al territori íntegre de 14 comunitats, que engloba el 70% de la població, i l’activació de la fase 2 en quatre illes, de Canàries i Balears.

A la reunió han assistit la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera; la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero; la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias; i el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Per part seua, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat que “la major part” dels municipis de fins a 10.000 habitants es troba en una “situació molt favorable”, per la qual cosa creu que la flexibilització de les condicions no originarà “cap problema”.

No obstant això, ha subratllat que les comunitats autònomes haurien d’estar alerta i prendre mesures “si es detecta algun nou brot de covid-19 en estos municipis”.

En roda de premsa en la Moncloa, Simón ha plantejat que l’evolució de l’epidèmia “va permetent” una major flexibilitat en les mesures de contenció, especialment en els municipis de menys de 10.000, que “han sigut en general menys afectats per l’epidèmia que les grans ciutats”, on les condicions i els riscos de transmissió són diferents.