Els museus de la província d’Alacant mostren les seues millors peces

Alguns objectes de les sales d'exposicions ixen al carrer o es podran veure a través d'ulleres virtuals i tots els museus obriran les seues portes gratuïtament el 18 de maig

208

En 1977 el Consell Internacional dels Museus (ICOM) va decidir que el 18 maig s’organitzara el Dia Internacional dels Museus i així, cada any per aquestes data els museus de tot el món mostren el millor que tenen al públic. El lema que es va triar en aquest consell va ser “Museus hiperconnectats: enfocaments nous, públics nous”.

Museus Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

En la província d’Alacant són molts els museus que obrin les seues portes de forma gratuïta i oferint la seua millor exposició. Des del dia 15 de maig han sigut molts els museus que han començat a difondre la seua programació cultural i patrimonial. Per a aquell que no sàpia que museus hi ha en la província d’Alacant hem realitzat una llista d’alguns museus més significatius que el visitant pot veure i és més que probable, que algun s’haja quedat fora però l’oferta és tan àmplia que és quasi impossible abastar-los tots. Per als quals vulguen visitar museus arqueològics les ciutats com Elx que compta amb dues ofertes d’aquest tipus com són L’Alcudia i el MAHE, Alacant té el museu arqueològic provincial en el MARQ i Crevillent compta amb el seu Museu Municipal d’Arqueologia.

Museus Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

Per als quals els interesse veure llenços poden acudir a ciutats com Alacant o Elx, ambdues compten amb un Museu d’Art Contemporani. Però l’atractiu museístic en la província és molt variat, ja que hi ha museus del Joguet en les ciutats d’Ibi i Dénia; Museu de Mobles Modernistes i Objectes en la Casa Museu Modernista de Novelda; Museu del Calçat a Elda; Museu del Torró a Xixona; Museu de la Xocolata a la Vila Joiosa; Museu d’Alfareria a Agost; Museu de Cera a Benidorm i fins a un Museu de Bombers a Alcoi. Cal no oblidar, que la província té un atractiu turístic i cultural amb les seues festes de Moros i Cristians per aquest motiu tenen el Museu Alcoià de la Festa, les Fogueres d’Alacant també tenen el seu museu igual que El Misteri d’Elx. Poblacions que tenen mar també ofereixen el seu museu especifique com Torrevella amb el seu Museu del Mar i la Sal o el Museu del Mar de Santa Pola. En la província alacantina tenim dos escriptors de rellevància mundial com el poeta oriolà Miguel Hernández on es pot visitar la seua casa museu en la localitat d’Oriola o l’escriptor José Martínez Ruiz conegut com a Azorín on la seua casa museu es pot trobar en Monòver. Altres museus s’uneixen a aquesta interminable llesta com a llocs més específics però no per açò menys interessants, Alacant ofereix un Museu de Pessebres, Elx un museu sobre el seu palmerar, a Oriola està el Museu Diocesà d’Art Sacre i Onil amb el seu singular museu sobre nines. Per a qui vulga saber l’evolució històrica de dues ciutats a través de les seues peces exposades, les podran trobar a Benidorm amb el seu Museu Boca del Calvari i a Elx en el seu peculiar Museu Escolar de Puçol. Finalment, no voldria deixar-me el Museu del Paper de Banyeres de Mariola que aconselle que visiten i l’increïble museu de miniatures al Castell de Guadalest.

Museus Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

Algunes propostes museístiques

Museus Actualitat Valenciana
Museu ix al Carrer en Alfas

La localitat d’Alfes del Pi trau les seues peces del fons etnològic als comerços de la localitat, amb una proposta denominada “El Museu ix al carrer”. Amb aquesta iniciativa promoguda per les regidories de Cultura i Comerç pretenen mostrar com era abans que irrompera el turisme a la localitat alfassina canviant el model socioeconòmic a través de 43 objectes i imatges. No obstant això, són molts els museus de la província que tenen pensat fer activitats en el carrer. La iniciativa dels onze museus i espais expositius que té Alacant és la de regalar unes ulleres de realitat virtual amb les quals podran fer una visita tridimensional als museus. Per a obtenir aquest obsequi, el visitant haurà de fer-se amb un passaport i aconseguint cinc segells obtindrà aquestes ulleres.