Els Nanos de Cocentaina declarats Festa d’Interés Turístic Local per Turisme Comunitat Valenciana

Francesc Colomer comunicava el passat dia 26 d'octubre a l'ajuntament de Cocentaina la resolució favorable per a declarar els Nanos com a Festa d'Interés Turístic Local.

Amb l’objectiu de potenciar la promoció de les festes locals com a reclam turístic, Turisme Comunitat Valenciana, de la mà del Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, comunicava el passat dia 26 d’octubre a l’ajuntament de Cocentaina la resolució favorable per a declarar els Nanos com a Festa d’Interés Turístic Local.

Després d’un intens treball de recopilació documental portat a terme des de les regidories de Cultura, Tradicions i Turisme, i mesos després de rebre el mateix reconeixement per a les festes de la Mare de Déu del Miracle, Cocentaina aconsegueix esta distinció per als Nanos. Esta festivitat local, molt arrelada a la Vila Comtal, se celebra cada tercer dimecres de quaresma al barri del Raval i consisteix en la confecció de ninots o «nanos» de drap que són «plantats» als carrers, els quals s’acompanyen de cartells que critiquen l’actualitat local o autonòmica amb dosis d’humor i ironia.

L’alcaldessa de Cocentaina posa de manifest que esta festa tan peculiar no seria possible sense el treball i l’estima que les veïnes del Raval posen a la preparació dels nanos i al ferm suport del govern per què esta festa perdure. En paraules de l’edil «este reconeixement va dedicat a elles, que cada any es preocupen i s’ocupen de mantenir vius els nanos al carrer».

La documentació necessària, preparada des del departament municipal de Turisme, i completada amb l’aportació d’una important selecció d’articles i retalls de premsa, des de 1985 fins avui, recopilats a la biblioteca municipal, han ajudat a justificar la candidatura dels Nanos, destacant la seua originalitat, antiguitat i repercussió pública.

El regidor de Turisme, Ivan Jover, explica la importància d’aconseguir este reconeixement: «per al poble de Cocentaina, com per a les entitats, col·legis locals i veïnat que participa activament en la celebració dels Nanos, és una notícia fantàstica, ja que ens atorga un major reconeixement a esta tradició tan estimada per tots nosaltres i que este any, a causa de la pandèmia, s’ha hagut de celebrar als balcons. Esta menció facilitarà que turistes d’altres municipis s’acosten a Cocentaina a conéixer esta tradició tan singular, una vegada que passe esta crisi sanitària i tornem a viure les festes com cal».

ValenciàEspañol