Els pediatres valencians avisen que l’ús en excés de dispositius mòbils augmenta risc d’obesitat en xiquets

L'ús de dispositius mòbils i pantalles "s'està incrementant en aquestes etapes de la vida el que fa que s'estiga formant una generació de xiquets sedentaris", ha advertit el doctor Luis Blesa, president de la SVP.

Els pediatres valencians han advertit aquest dijous que l’ús en excés de dispositius mòbils incrementa el risc d’obesitat en xiquets i les possibilitats de patir altres malalties vinculades a aquesta patologia, com a conseqüència del creixement del sedentarisme, segons ha subratllat la Societat Valenciana de Pediatria (SVP) en un comunicat.

Amb motiu del Dia Nacional de la Nutrició que se celebra el 28 de maig, la SVP també recorda la importància de fomentar una dieta equilibrada des de la primera infància, ja que és quan s’adquireixen els hàbits alimentaris que perduraran en el futur. A més, recalca que és convenient establir unes regles i un control sobre l’ús de les noves tecnologies per a evitar el sedentarisme.

L’ús de dispositius mòbils i pantalles “s’està incrementant en aquestes etapes de la vida el que fa que s’estiga formant una generació de xiquets sedentaris”, ha advertit el doctor Luis Blesa, president de la SVP. “Cada vegada els xiquets passen més temps davant d’una pantalla com pot ser el telèfon, l’ordinador o la televisió, la qual cosa, unit a una mala alimentació, pot incrementar el nombre de xiquets obesos”, ha indicat.

Així, segons un estudi de l’Associació per a la Investigació de Mitjans de comunicació (AIMC), els xiquets espanyols passen prop de cinc hores diàries enfront d’algun tipus de pantalla, temps que s’incrementa els caps de setmana. Les últimes xifres apunten al fet que els xiquets “no segueixen uns bons hàbits alimentaris” i que el sobrepés i l’obesitat s’estan incrementant en la població infantil.

En concret, el 30 per cent dels xiquets valencians d’entre dos i 17 anys pateix sobrepés o obesitat, per portar una inadequada alimentació i una escassa activitat física, mentre que l’11% està per davall del pes recomanat, segons l’última Enquesta Nacional de Salut.

Així mateix, segons dades de la Generalitat Valenciana, un 68,7% dels xiquets menors de 15 anys no consumeix verdures ni hortalisses diàriament; un 35,5% no consumeix fruita tots els dies, un 8,5% no consumeix llegums durant la setmana, i, en el cas contrari, un 48,4% i un 34,5% dels menors de 15 anys pren aperitius (snacks) i begudes ensucrades, respectivament, diverses vegades per setmana, mentre que un 4,1% consumeix diàriament pastissos, dolços o brioixeria industrial.

“Aquesta mala alimentació pot conduir a un excés de pes amb tots els riscos que açò implica per a la salut, doncs incrementa les possibilitats de patir diabetis tipus II, patologies cardiovasculars o dolències òssies i articulessis, entre moltes unes altres”, ha alertat el doctor Blesa.

Des de la SVP recorden que per a solucionar els problemes d’un pes inadequat en la població infantil, els xiquets han d’alimentar-se de forma variada, amb una correcta planificació que continga una quantitat suficient i balancejada dels diferents grups alimentaris, però especialment de fruites, verdures, hortalisses, llegums, làctics saludables i peixos.

“És important que des de la primera infància inculquem en els xiquets una sèrie d’hàbits alimentaris saludables que afavoriran que en el futur no consumisquen en excés productes ultraprocessats, brioixeria industrial, farines refinades o qualsevol altre producte amb alt contingut en sal, sucres simples o greixos no saludables”, ha apuntat l’especialista.

No obstant açò, eixos hàbits “es veuen sovint influenciats per condicionants socials com el treball dels pares i les mares, els recursos econòmics de les famílies, el cuidador dels xiquets en absència dels pares, etc”, ha detallat el doctor Blesa.

Per açò, molts recorren als menjadors escolars pel que també és important parar esment al menjar que prenen en els col·legis, ressalta aquest especialista, doncs “aquests serveis tenen la gran oportunitat d’intervindre a gran escala per a inculcar una sèrie de comportaments saludables i completar de forma coherent l’educació nutricional dels xiquets”.

ESPORT

Un altre dels factors fonamentals per a aconseguir un correcte creixement i desenvolupament durant la infància i l’adolescència i evitar l’obesitat, és realitzar una activitat física regular. “L’activitat física no programada i l’esport són activitats essencials per a l’enfortiment del sistema musculoesquelètic i per a aconseguir l’índex de massa corporal adequat, entre molts altres beneficis”, ha sostingut el doctor Blesa.

En aquest sentit, els pediatres valencians aconsellen adequar l’activitat física dels xiquets a la seua edat i evitar que els menors utilitzen els dispositius audiovisuals més d’una hora al dia, o de dos hores en els més majors, per a eliminar els costums més sedentaris.

Així mateix, recorden que la pràctica d’exercici, esport o jocs actius tenen múltiples beneficis, millora la qualitat del somni i incrementa la salut física i mental dels xiquets i el seu benestar. Aquestes seran les estratègies “més adequades” per a previndre l’aparició de patologies com l’obesitat o altres malalties associades, tal com detalla l’Organització Mundial de la Salut.

" "
CatalanSpanish