20.3 C
Valencia

Els pobles xicotets de Castelló reclamen més liquiditat i poder utilitzar els romanents municipals

El president de la Diputació, Jose Martí, comparteix aquestes reivindicacions i trasllada als alcaldes que el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, Abel Caballero, defensarà davant Pedro Sánchez l'alliberament dels romanents.

- Publicitat -AVL

La crisi generada per la COVID-19 ha desbordat els serveis socials dels xicotets ajuntaments de la província de Castelló. Així ho han posat de manifest les seues alcaldesses i alcaldes en la reunió telemàtica de la taula de diàleg per a la recuperació econòmica i social que s’ha constituït en la Diputació, on han informat de les dificultats que tenen per a fer front a l’emergència social.

Els representants municipals han explicat que la falta de liquiditat que pateixen els impedeix donar una resposta satisfactòria a l’al·luvió de peticions d’ajuda que vénen rebent des de la declaració de l’alerta sanitària i l’entrada en vigor l’Estat d’Alarma. En idèntics termes s’han manifestat les presidentes i presidents de mancomunitats que han participat en la videoconferència.

Els edils han sigut rotunds en assenyalar que necessiten més recursos de manera immediata, exigint que se’ls permeta utilitzar el superàvit i els romanents dels seus ajuntaments per a poder atendre les persones que es troben en una situació de vulnerabilitat.

També han mostrat la seua preocupació davant el presumible augment de població que registraran les seues localitats aquest estiu, en el qual els desplaçaments cap a altres comunitats i països descendiran de manera significativa. Hauran de fer front a una nova situació, per a la qual necessiten informació precisa i clara sobre els protocols sanitaris que s’han d’aplicar en la gestió de serveis municipals com a piscines o ludoteques.

Idèntica claredat reclamen en matèria de celebracions i festes perquè existisca la màxima coordinació i coherència en la presa de decisions i evitar greuges comparatius entre poblacions pròximes.

Les demandes exposades per les alcaldesses i els alcaldes són conegudes i compartides pel president de la Diputació i alcalde de Suera, José Martí, qui en dirigir-se als presents ha dit «jo sóc un dels vostres».

Durant la seua intervenció, Martí ha assenyalat que la Diputació continua treballant per a dotar de major liquiditat als ajuntaments, raó per la qual s’està reestructurant el pressupost de 2020 amb la intenció de crear un Fons de lluita contra la COVID-19. En paral·lel, el president continuarà fent pressió i teixint aliances per a aconseguir que es permeta la utilització del superàvit i els romanents de les corporacions. En aquest sentit, ha explicat que «en els comptes de la Diputació tenim 43 milions d’euros que, ara com ara, amb la llei a la mà, no podem gastar».

Sobre aquest tema, ha informat que aquesta setmana s’ha reunit amb el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Abel Caballero, i amb presidents d’altres diputacions, «donant-se la circumstància que tots estem en sintonia i treballem en la mateixa línia». És una reivindicació que el president de la FEMP traslladarà al president del Govern, Pedro Sánchez, al qual també sol·licitarà que, «de la mateixa manera que s’ha habilitat un fons per a les comunitats autònomes, es pose en marxa un altre per als ajuntaments perquè són avantguarda i trinxera, estem en primera línia de resposta en una situació de crisi econòmica i social tan greu com la que estem vivint».

Com en totes les reunions de la taula de diàleg de la Diputació hi ha hagut presència dels quatre partits representats en el Ple. En tractar-se d’una trobada amb els xicotets municipis per la crisi de la COVID-19, entre els assistents han estat els diputats de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, i Bombers, Abel Ibáñez, tots dos del PSPV-PSOE. Pel PP han participat David Vicente i Vicente Pallarés, per Compromís Pau Ferrando i per Ciutadans Cristina Fernández i Domingo Vicent.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -GVA_CEICE

Segueix-nos

12,723FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DiVal
- Publicitat -DipCas
- Publicitat -onda
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

La Fundació de l’Hospital Provincial de Castelló renova la seua imatge corporativa

La comissió permanent aprova les línies que perfilaran la nova política comunicativa de la institució per a reforçar el seu perfil com a centre de referència científic i biomèdic i millorar la divulgació social

Borriana viurà la vigília de la Mare de Déu de la Mercè d’una manera diferent

La visita a la casa dels Gegants i Cabuts i el concert del Cor Carnevale protagonitzen la festivitat

La Universitat Jaume I celebra l’acte d’obertura del curs acadèmic 2020-2021

El catedràtic de Filologia Catalana, Vicent Manuel Salvador, serà l'encarregat de pronunciar la lliçó inaugural

Alfafar aprovarà per ple el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima

L'aprovació del Pla d'Acció per al Clima i l'Energia Sostenible (PAUS) respon al compromís adquirit en adherir-se el consistori al Pacte d'Alcaldes.

Paterna aconsegueix un acord històric de fusió entre cinc clubs de futbol locals

La fusió es materialitzarà al llarg d'esta temporada per a ser efectiva en la de 2021-2022
- Advertisement -

: Valencià