Els Premis València i València Nova 2019 ja tenen guanyadors

La Institució Alfons el Magnànim ha donat a conèixer els noms dels premiats en les categories novel·la gràfica, assaig, poesia i narrativa, tant en valencià com en castellà

Els Premis València i València Nova que entrega cada any la Institució Alfons el Magnànim ja tenen guanyadors en les seues diferents modalitats. Després que l’any passat diverses categories es quedaren desertes, enguany eixe número s’ha reduït, ja que s’han lliurat deu dels onze premis.

Els diferents jurats dels premis València i València Nova 2019 s’han reunit al MuVIM este dijous, 27 de juny, per a decidir el seu veredicte final entre les 345 obres presentades en les diferents modalitats de poesia (castellà i valencià), narrativa (castellà i valencià), assaig i novel·la gràfica, així com els València Nova en les modalitats de narrativa, poesia i assaig.

Marta Quintín Maza (Madrid) ha guanyat per unanimitat el València Nova de narrativa en castellà per La tortuga que huía del jaguar, una obra que ha destacat per “la bellesa del seu llenguatge” i la “metàfora de la llibertat en clau de faula”, ha destacat el jurat. El València de narrativa en castellà ha sigut per unanimitat per a Emili Bayó Juan (Lleida) per Lo que deja la vida, un text del qual el jurat ha ressaltat la seua “força visual”, “l’originalitat de la trama” i la “construcció dels personatges”.

El València Nova de narrativa en valencià ha tornat a quedar desert per tercer any consecutiu malgrat que el Magnànim va elevar de 30 a 36 anys l’edat màxima de participació per a incentivar la participació.

Pel que fa al València de narrativa en valencià, el premi ha recaigut per unanimitat en Josep Vicent Lozano-Seser (Ondara) per Pedres que han de ser remogudes, un conjunt de relats breus del qual, “malgrat la fragmentació”, el jurat ha valorat la combinació d’estils i “la intensitat narrativa”.

El València Nova de poesia en castellà ha sigut per unanimitat per a Mario Vega Nogal (Lugones) per La mala conciencia, “un llibre madur per a un poeta jove” que compta amb un “llenguatge contundent i una sòlida estructura”, ha destacat el jurat.

El València de poesia en castellà ha recaigut per unanimitat en José Ángel García Caballero (Alboraia) per El jarrón roto, una obra que barreja la cultura clàssica amb la realitat contemporània i que presenta “un hàbil ús del vers”, ha ressaltat el jurat.

El València Nova de poesia en valencià ha sigut per unanimitat per a Aina Garcia Carbó (Castelló de la Plana) pel El cor heretge, un poemari al qual el jurat ha premiat pel “bon domini del ritme i l’expressió” que destaca per la “poètica personal”. El València de poesia en valencià ha recaigut per unanimitat en Ramon Guillem (Catarroja) per Fugaç, del qual el jurat ha ressaltat la “senzillesa d’una poesia basada en els detalls mínims” on l’autor empra “un estil no massa usual en la nostra poesia”.

El València Nova d’assaig ha sigut per a El bosque espejo literario del hombre, de Marcos Náñez Velasco (Barcelona), un text del qual el jurat ha destacat la reflexió sobre la societat, la política i la crisi ecològica que estableix l’autor prenent com a base simbòlica el bosc. Jorge Fernández Gonzalo (Madrid) ha guanyat el València d’assaig per El resto visible, una investigació que destaca per la “reivindicació” que fa l’autor de l’humor i la filosofia tot emprant personatges com Jim Carrey i els Monty Python. Finalment, el València de novel·la gràfica ha recaigut per unanimitat en Jordi Peidro Torres (Alcoi) per La era de acuario, on el “desplegament narratiu i la il·lustració” i la barreja “d’exotisme i aventura personal” són les qualitats que ha destacat el jurat.

Els treballs premiats amb el València i València Nova en narrativa i assaig rebran 12.000 euros; els de poesia, 7.500, i el de novel·la gràfica, 8.000 euros. Pel que fa a la categoria per a joves, València Nova, els premis són de 5.000 euros per als de narrativa i d’assaig, i de 3.000 euros per als de poesia.

ValenciàEspañol