Els teus drets si t’afecta la vaga de Ryanair

L'aeroport de Manises registra un total de 18 cancelacions per la vaga, el major nombre d'Espanya.

Les vagues de personal són una de les principals causes de retards i cancel·lacions de vols. D’acord amb la normativa europea, en el cas que la vaga es produïsca en la companyia aèria és possible reclamar una indemnització. Serà labor de l’aerolínia demostrar que ha pres totes les mesures necessàries per a evitar la interrupció de la seua activitat. No obstant açò,si es tracta d’una vaga aliena a l’aerolínia (vaga de personal de l’aeroport, per exemple), els passatgers afectats no tenen dret a indemnització. Açò sí, en tots dos casos els passatgers tindrien dret a rebre assistència en l’aeroport i al fet que se’ls trobe transport alternatiu al més prompte possible.

Quan tinc dret a una indemnització en cas de vaga?

  • Si el teu vol no està afectat directament per causa de la vaga
  • No han passat més de 5 anys des del teu vol afectat
  • Vas arribar a temps a fer la facturació
  • El vol va desenganxar o va aterrar en un aeroport dins de la UE. En aquest últim cas, l’aerolínia ha de tenir a més el seu domicili en la Unió Europea
  • És una vaga del personal de l’aerolínia.

Com trobe un vol alternatiu?
Les companyies aèries estan obligades a informar-te sobre la cancel·lació del vol i trobar-te un vol alternatiu el més ràpid possible. Amb freqüència, tracten de mitigar les cancel·lacions de vols a través de les seues filials i recol·loquen als seus passatgers ràpidament.

Si el teu vol és cancel·lat a causa d’una vaga, pots canviar-ho sense cap cost amb la teua companyia aèria o anul·lar-ho per complet. És possible fer-ho online a través de la pàgina de reserves de l’aerolínia.

Bus o tren en lloc de volar
En cas de cancel·lació d’un vol regional, probablement mereix més la pena utilitzar el tren o l’autobús com a mitjà de transport alternatiu. En este cas, demana que et canvien el bitllet d’avió per un de tren o autobús. Açò pot fer-se de manera gratuïta en el aparador de l’aerolínia o en la pàgina web de reserves.

Si decideixes comprar un bitllet de tren o autobús per compte propi has de tenir en compte el preu. Si el transport per via terrestre resulta més car que el vol preveure originalment és possible que hages d’assumir la diferència. En qualsevol cas, guarda els comprovants de compra perquè els pugues presentar a la línia aèria quan sol·licite el reemborsament. La forma més segura és canviar el bitllet d’avió en el aparador de la companyia abans d’emprendre el viatge.

Puc utilitzar un cotxe de lloguer?
Si la línia aèria et reemborsa el cost del lloguer d’un cotxe és unacosa que haurà de ser objecte de negociació. No es tracta en cap cas d’una obligació. Si t’ho autoritzen, demana que t’ho confirmen per escrit per a estalviar futurs malentesos.

Hi ha indemnització en cas de vaga?
En el cas de cancel·lacions de vols, overbooking o retards considerables els passatgers tenen dret a una indemnització d’entre 250 i 600 euros, segons s’estableix en el Reglament europeu sobre els drets dels passatgers aeris (CE No. 261/2004), aplicable en tota la Unió Europea. Açò també s’aplica en cas de vagues inherents a les aerolínies o del handling amb el qual treballen. En aquests casos, les aerolínies no poden al·legar ‘circumstància extraordinària’ o ‘causa de força major’ en tractar-se de circumstàncies previsibles i evitables. En canvi, si es tracta d’una vaga aliena a la companyia aèria (seguretat de l’aeroport, controladors aeris, etc.) les línies aèries no estan obligades a pagar cap indemnització, en ser considerades ‘circumstàncies extraordinàries’, completament alienes i incontrolables per laa companyies.

Excepcions en vagues alienes a l’aerolínia que donen dret a una indemnització
Si el teu vol està previst fóra de l’horari de la vaga, però és cancel·lat a causa dels efectes de la vaga, és possible que tingues dret a compensació. Un exemple: si després d’una vaga tots els vols desenganxen i aterren de forma regular, però a tu no se’t permet embarcar, és molt possible que l’aerolínia haja donat la teua plaça a un altre passatger afectat directament per la vaga. En eixe cas la companyia aèria t’ha denegat el transport en contra de la teua voluntat i és possible que tingues dret a una indemnització.

Les cancel·lacions de vols abans del primer dia oficial de la vaga tampoc eximeixen, per regla general, a les línies aèries del pagament de les indemnitzacions. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ho ha justificat amb l’argument que en cas contrari el passatger quedaria desprotegit si una línia poguera emparar-se en esdeveniments la solució dels quals té encara a l’abast. (TJUE, sentència del 04/10/2012, exp.: C-22/11).

Publicitat