Els Tornejants d’Algemesí integren per primera vegada a una dona per a participar d’aquesta reconeguda dansa

La incorporació es farà en la Processó de les Promeses després de superar el període d'aspirant i per a normalitzar una "situació anòmala"

Els Tornejants d’Algemesí, els cavallers de La nostra Senyora que, juntament amb la Muixeranga, protagonitzen el ball més característic de les festes de la Mare de Déu de la Salut de la localitat valenciana, inscrites en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco, han anunciat la integració en el grup de la primera dona que participarà “d’aquesta singular i reconeguda dansa”.

Així ho han avançat en un comunicat de l’Ajuntament de la localitat en el qual expliquen que la decisió arriba “pels propis mecanismes de funcionament habituals del ball i d’acord amb el seu Reglament de Règim Intern, amb l’objectiu de normalitzar una situació anòmala i desbordant per als mateixos integrants del col·lectiu”.

Rovira  

La incorporació es materialitzarà en la Processó de les Promeses del pròxim dissabte 7 de setembre, després de superar el subsegüent període d’aspirant al ball que dona accés a ser part del grup.

“Els Tornejants, fent un exercici de voluntat, reflexió, autocrítica i compromís amb la Festa i la ciutat d’Algemesí, fan un pas avant en la cerca d’un patrimoni i una societat més justa i igualitària, d’acord amb els temps en els quals vivim i les necessitats de la legislació vigent, el nostre Estatut d’Autonomia i les exigències en matèria d’igualtat de gènere del Consell d’Europa i la Unesco”, expliquen.

En aquesta línia, apunten que ho fan amb una “acció positiva que desenrocara una situació poc desitjable per al conjunt de la ciutat i que la nostra festa per a res mereix”. Així, sostenen que aquesta mesura “en cap moment trenca amb una tradició centenària sinó que ajuda a conjugar passat, present i futur, història i actualitat”.

“En aquest senzill gest, desitgem que els Tornejants i la Festa de la Mare de Déu de la Salut siguen, tots junts, dos elements pioners de la importància patrimonial i la identitat al nostre país, tot un símbol referent de la riquesa i la diversitat cultural de la societat valenciana. Igualment, agraïm a les persones que de manera totalment anònima i desinteressada han ajudat a solucionar aquesta situació”, recalquen en el comunicat.

Així mateix, assenyalen que continuaran sent “per molts anys més, un referent en les tradicions i la història del nostre poble i seguim, conjuntament amb els altres elements de la Festa, posant el nom del nostre patrimoni i la nostra ciutat en el lloc en el qual al llarg dels anys s’ha guanyat”.

PublicitatJuega Limpio Orihuela