Moviments socials d’Elx donen suport a la denúncia de Jafet Pinedo contra dos policies per ‘discriminar-lo per parlar en valencià’

El judici ha quedat ajornat fins al 18 de setembre mentre que a 'la part denunciant' ja se l'ha informat que també rebrà una citació com acusat, per part de la subdelegació, on se l'acusa de varius càrrecs presentats pels dos agents de la Policia Nacional que hui hi havien de comparéixer com a denunciats

Prop de mig centenar de persones s’han reunit este dimecres davant els jutjats d’Elx per acompanyar a Jafet Pinedo en la seua acusació contra dos Policies Nacionals per discriminació lingüística. Els agents, segons apunta Pinedo, van recriminar-lo “per parlar en valencià” i van negar-se a escoltar-lo en esta llengua, després de requerir-li la seua identificació quan anava en bicicleta pel carril corresponent i va haver “d’esquivar un cotxe que envaïa el carril i va resultar ser el de dos agents de la secreta”, explica el denunciant a Actualitat Valenciana.

La sorpresa però, és que el judici previst per hui ha quedat ajornat per petició de la Policia, tal com se li ha comunicat a Jafet este matí, “sense més explicacions”, pel pròxim 18 de setembre. Quasi tres mesos després dels fets denunciats que van tindre lloc el passat 20 de juny.

Segons explica Jafet, “anava en bicicleta treballant durant la meua jornada laboral perquè treballe a un restaurant i de vegades també repartim menjar a domicili, i després de rabassar un turisme ubicat al carril bici per on jo circulava i comentar en veu alta “en bon lloc esteu!“, vaig ser abordat per dos agents que van eixir del cotxe demanant-me que parara i m’identificara”.

“Però tot de molt males maneres amb molta agressivitat i va ser ahí quan vaig començar a parlar-los en valencià que va començar la discriminació”, recorda Jafet. A aquest fet se sume un escorcoll de la motxilla de Jafet que qualifica de “dubtós, per les formes”, a més “d’un seguit de comentaris discriminatoris”, apunta.

Amb tot però, l’incident va acabar en la Comissaria quan l’ara denunciant els va requerir als policies els seus números de placa en explicar-los que ell tenia dret a expressar-se en la seua llengua i estos li van respondre “ven con nosotros a Comisaria y te lo daremos escrito  en una deuncia!”, recorda.

Així, a la denúncia contra els dos agents interposada per Jafet, se’n sumarà una altra de la part contrària, ja que com se l’ha informat també els policies d’incògnit l’acusen d’una sèrie de càrrecs com ara “intromisión en labor policial….i altres coses, que m’arribaran des de Subdelegació en forma de citació, segons m’han dit”, explica Jafet.

Tots aquests fets, sumats a l’alta participació de la “víctima i part acusada a l’hora”, ha fet que una cinquantena de persones es congregaren davant la ciutat de la Justícia d’Elx este dimecres. A més, el tema hi ha transcendit a mitjans de comunicació i xarxes socials i hores abans del judici que ara ha quedat ajornat ja circulava un comunicat signat per més de nou col·lectius vinculats a diferents moviments socials: Associació Cívica per la Llengua El Tempir, CNT-Elx, Des de Baix (ATTACPV), Elx pel dret a decidir, Grup Antimilitarista Tortuga, Margalló-Ecologistes en Acció, Plataforma d’Afectats per la Hipoteca Elx-Crevillent i ACME.

Però és que a més a més, per la seua banda i vinculat directament al que implica la part de discriminació lingüística, altres col·lectius com Plataforma per la llengua o Escola Valenciana ja li han mostrat a Jafet el seu suport oferint-li fins i tot assessorament legal en cas que siga necessari.

Amb tot, com afirma el protagonista d’aquesta història: “els tempos els controlen ells i no jo, i no sé si el que voldran és que m’arribe primer la citació amb la denúncia que ells han fet contra mi que imagine que serà amb alguna sanció administrativa, ja ho veurem, però sí que és cert que estic molt agraït per tot el suport rebut”.

 

ValenciàEspañol