“Si no fem res contra el canvi climàtic, en uns anys farem la paella en arròs basmati”: Mónica Oltra

El Consell ha començat els treballs per a adaptar els plans territorials Pativel i Patricova a la realitat d'emergència climàtica i inicia les actuacions per a pal·liar els danys provocats per la borrasca Gloria en la Comunitat Valenciana.

emergència climàtica comunitat

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha anunciat que el Consell ha començat els treballs per a adaptar el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel) i el Pla d’Acció Territorial de Caràcter Sectorial sobre Prevenció del Risc d’Inundació en la Comunitat Valenciana (Patricova) “per a adaptar les exigències normatives a la realitat d’emergència climàtica, tot i que quan vam plantejar les mesures, l’oposició es reia per desmesurades”.

Que estem immersos en el procés del canvi climàtic és una realitat. Tot i que és normal que hi haja borrasques a l’hivern, les autoritats estan d’acord en el fet que en els últims anys, la situació meteorològica s’hi ha transformat en una ben diferent de la de fa uns anys. Successos com la passada Dana, que deixà cinc morts i ara en la borrasca Gloria, que ja porta altres cinc morts, fa evident la necessitat de tomar mesures que s’adapten a esta nova circumstància.

PublicitatAVL

Durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell, la vicepresidenta ha insistit que “ens hem de replantejar com hem actuat fins ara i com hem de fer-ho de cara al futur”, de manera que mecanismes com el Pativel i el Patricova “han de millorar per a ser encara més exigents d’ací al futur per a compassar-nos a les situacions d’emergència climàtica que estem vivint ara”.

emergència climàtica comunitat
Destrosses al Perelló. Fotografia: Mark Lorente.

En aquest sentit, Oltra ha assegurat que el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, “ha donat les instruccions oportunes als tècnics de la Conselleria perquè es treballe sobre el Pativel i el Patricova i anar adaptant les exigències normatives a la realitat d’emergència climàtica”.

L’objectiu, segons ha explicat la vicepresidenta, és “anar treballant sobre l’ordenació del territori” amb la finalitat de “emprendre canvis estructurals profunds per a salvaguardar la seguretat de les persones” en un termini d’entre deu i quinze anys.

Com pal·liar els danys

Pel que respecta als danys provocats per la borrasca Gloria, la vicepresidenta ha informat que el Consell ha iniciat les actuacions per a pal·liar els danys produïts pel temporal marítim, de neu, vent i fenòmens costaners, ocorregut entre el 19 i el 22 de gener en la Comunitat Valenciana.

Este temporal, “d’una extensió i intensitat inusitada”, ha assenyalat Oltra, ha afectat “estructures del nostre litoral, ocasionant, també, danys importants en altres béns, infraestructures i instal·lacions”. Cosa que ha tornat a traure el debat sobre l’ampliació del port de València.

emergència climàtica comunitat
Efectes de la borrasca Gloria al Perelló. Fotografia: Mark Lorente.
Noves tensions en l’ampliació del port de València

Les últimes destrosses provocades per la borrasca Gloria ha tornat a traure el debat sobre l’ampliació del port de València i les seues conseqüències mediambientals. Concretament, la vicepresidenta ha recordat que des de l’anterior ampliació la xicoteta parcel·la que separa la mar de l’Albufera ha retrocedit set metres. “Si es torna a ampliar, quines seran les conseqüències? Potser, haurem de fer la paella en arròs basmati i no en el nostre amb denominació d’origen”.

“Davant esta situació, cal començar les accions per a aconseguir, com més prompte millor, la volta a la normalitat de les zones que s’han vist afectades en tot el territori valencià”, ha insistit la vicepresidenta, qui ha destacat “el temps rècord, una vegada més”, que el Consell tarda en iniciar el procés de reparació dels danys causats.

Oltra ha indicat també que el Consell instarà al Govern d’Espanya perquè declare els municipis afectats com a “zona afectada greument per una emergència de protecció civil”, al mateix temps que sol·licitarà l’activació del fons de solidaritat de la Unió Europea per a catàstrofes naturals greus.

Rovira