Emilio Bascuñana: “Com a alcalde jo estaré sempre amb les necessitats dels meus veïns”

L'Alcalde d'Oriola afirma que el projecte que va començar en 2015 no finalitzarà en 2019 "perquè encara queden moltes coses per fer"

316
L'alcaldessa, Amparo Marco, reitera el compromís “total i absolut amb el xicotet comerç, un comerç que dóna vida a tota la ciutat”

Emilio Bascuñana és d’aqueixes persones que no es caminen amb marrades, decidit i amb ambició pel que fa a treballar per la seua ciutat. L’Alcalde d’Oriola, qui anys arrere dirigira el Departament de Salut de la zona, confessa que és més difícil estar al capdavant d’un Ajuntament. Amb aparença de dialogant, serenitat i claredat no evita respondre al qual se li pregunta, encara que més d’una cosa no siga del seu grat. Hi ha qui diu que les portes del seu despatx, abans o després, sempre estan obertes. Diari d’Alacant ha pogut comprovar-ho en aquesta entrevista.

Quina valoració fa de la seua gestió com Alcalde al davant de l’Ajuntament?

Crec que després del temps que portem estem fent una molt bona gestió, però l’important no és la meua opinió. L’important són dades objectives que la ciutadania pot percebre. Hem resolt problemes enquistats des de fa temps i que en aquesta legislatura, des d’aquest equip de govern, s’estan solucionant.

Abans de ser Alcalde va ser Director de l’Hospital Vega Baixa, és més difícil ser alcalde o dirigir un hospital?

Dirigir un Ajuntament, clarament. En un departament de salut estàs tractant amb professionals que se centren en la seua professió. La part política, d’opinió, d’estratègies, existeix, però és molt més menor que la que hi ha en un Ajuntament. En un Ajuntament hi ha un personal tècnic que compleix la seua missió, però la part política, la que decideix a on s’ha de prestar els nostres esforços, és molt més àmplia. I, per tant, és més sotmesa a debat i opinions. Hi ha més varietat d’opcions i fa que siga més complexa.

En pocs dies començarà la remodelació de la plaça de bous, quins són els plans que té l’Ajuntament?

El projecte de renovació de la plaça de bous em sembla que és el més apropiat. Quan vam arribar vaig trobar un projecte que havia de fer caure pràcticament la plaça i deixar a manera d’una falca perquè quedés de testimoni del qual hi havia hagut històricament a Oriola. No ens va semblar la millor opció. Vaig fer partícips a tots els col·lectius i associacions taurins relacionats amb la plaça de toros per conéixer la seua opinió i per informar-los de com era el nostre criteri. I enteníem tots que aquesta era la millor opció, o la menys dolenta, perquè suposa sanejar el que hi ha. Treure els dos anells perifèrics que estan en ruïna, enlletgeixen i comporten un risc. Suposa mantenir l’anell central, el de l’arena, que evidentment li deixa la imatge de la plaça de Bous. En deixar aquest anell central i aquesta imatge, a partir d’ací, en qualsevol moment, seria recuperable el fer una nova plaça de bous en aquesta base. Si s’hagués destruït, s’hauria perdut aquesta base, aquesta essència i patrimoni que la ciutat d’Oriola ha tingut i que hi ha un ampli sector de la ciutadania que vol conservar. Una altra cosa és si hi haurà aquí alguna vegada activitat taurina o no. Dependrà dels gustos i de la demanda que puga fer la població. No hem d’oblidar que, a Oriola, poc temps després de constituir-se aquesta corporació, una de les primeres mocions que es va dur a ple va ser eliminar qualsevol activitat que comportés patiment animal. Només el Partit Popular es va manifestar a favor que a Oriola es pogueren fer activitats taurines. Evidentment també estàvem en contra de qualsevol patiment animal, però respectàvem la festa nacional.

25.000 regants d’Alacant, Múrcia i València han pres aquesta setmana els carrers de Madrid per reclamar solucions a la manca d’aigua, i allà estava vosté també. Quines mesures es prendrà des del seu partit per posar-hi fi d’una vegada per totes a aquest problema que asfixia als nostres cultius?

Vam estar allà acompanyant els regants. Jo pense que els representants del poble hem d’estar amb les necessitats del nostre poble. Els nostres veïns, els nostres regants, necessiten aigua. Com a alcalde jo estaré sempre amb les necessitats dels meus veïns. Vaig trobar a faltar que ens acompanyés la consellera d’Agricultura, vaig trobar a faltar que ens acompanyés el President de la Generalitat. Igual com vaig veure al President de la Regió de Múrcia o al Conseller d’Agricultura de la Regió de Múrcia, m’hagués agradat tenir al meu costat, no només al secretari autonòmic que sí que va estar, sinó haver tingut a la Consellera, a la qual per cert la seguim esperant a Oriola. Només va venir quan les inundacions de desembre de 2016 a fer-se una foto cinc minuts i va marxar. Doncs encara que hagués estat només per fer-se una foto, m’hagués agradat haver-la vist a Madrid.

La corporació municipal va aprovar en ple l’adhesió del consistori al Pla Edificant per millora de centres educatius. Finalment sembla que ha quedat posposat per falta de documentació. Què ha passat exactament?

Nosaltres hem demanat, a través d’una aplicació que s’ha obert a la Conselleria, l’adhesió al Pla Edificant. Això vol dir que a partir d’aquest moment hi ha un flux d’informació sobre les necessitats que nosaltres entenem hi ha al municipi, sobre les que entén que hi ha la Conselleria, i una vegada que estem en sintonia i reconeixem les dues parts que hi ha aquestes necessitats, caldrà anar a ple perquè s’aprove aquesta adhesió. Posteriorment, caldrà passar una segona vegada, després de realitzar unes memòries i un seguit d’històries perquè s’aprove i va assumir la gestió d’aquest projecte en concret. Però de moment en ple no s’ha aprovat encara l’adhesió al Pla Edificant perquè encara no estem en aquest moment. Per a mi l’essencial del Pla Edificant és molt més profund, parlem de competències, però sobretot de responsabilitat i actitud. I això està fallant per part de la Conselleria clarament.

En què falla la Conselleria segons vosté?

Falla perquè no solament no assumeix la seua competència. El gener de 2016, si no recorde malament, es va vendre a bombo i platerets per part de la Conselleria que s’anava a fer 124 nous col·legis públics, que s’anaven a eliminar els barracons … Aquesta és la seua competència, aquesta és la seua responsabilitat. Fins ara, les úniques obres que s’han fet són les que va començar el Partit Popular en la legislatura anterior. Ells no han fet res que jo sàpiga, si ho han fet que ho diguen. I ara que és quan haurien de fer les seues, amb dos nassos, diuen que no tenen capacitat per assumir la responsabilitat, per fer el que els toca fer. Doncs si vosté no se sent capaç retorne les competències a qui se les ha cedit, que és l’estat espanyol. Però no, això no ho fan. Passen la pilota als ajuntaments i diuen que no tenen recursos per atendre les necessitats de nous col·legis públics i se les passa als Ajuntaments que estem sobrats, tenim a gent avorrida que no treballa … Els ajuntaments estem més saturats que la Conselleria, i ara amb molta astúcia han aconseguit el que volien, que semble que fer aquestes obres és responsabilitat dels ajuntaments. Posa la pilota a la teulada de l’Ajuntament. La ciutadania, a partir d’aquesta maniobra, pensen que ara és culpa de l’Ajuntament si es fa o no aquesta obra, quan tot això és una maniobra deslleial a la ciutadania. Van dir que es presentaven a les eleccions per rescatar els ciutadans i el que estan fent és abandonar als ciutadans, a cada un al seu Ajuntament perquè faça cada un d’acord a les seues possibilitats. Em sembla molt lleig, negatiu, enganyar els ciutadans d’aquesta manera. Però jo com a alcalde d’Oriola, que sí que he vingut per donar-ho tot pels meus ciutadans, encara que siga en aquestes condicions, vaig a assumir aquesta oportunitat i intentaré que es facen les obres de la millor manera, el més ràpid possible, sempre en benefici de la ciutadania. Encara que ho haurien de fer ells i haurien d’assumir ells, no solament el cost que es pressuposa, sinó el cost que després siga real. I tota la gestió i el que comporta pel que fa a molèsties, responsabilitat, esforços i dedicació de molt personal que hi ha en cadascuna de les administracions.

Precisament el representant de l’AMPA del CEIP Les Dolses d’Oriola Costa va afirmar a aquest mitjà que el problema més gran era que vostés “no s’entenen amb la Conselleria” i “es passen la pilota els uns als altres. Què hi ha de cert en això?

Aquesta és precisament la qüestió. Que al final la Conselleria està aconseguint el seu objectiu que semble que les seues responsabilitats no són seues, que són dels altres. Al final, i això és un clar exemple que és així, la Conselleria ha aconseguit que l’AMPA de Les Dolses, del Thader i altres centres, estiguen reclamant a l’Ajuntament unes solucions que no ens correspon donar-les a nosaltres, sinó a la Conselleria. I això és precisament el botó de mostra que confirma que són molt astuts. No només són demagogs, no només són populistes, sinó que a més són molt astuts. Estan aconseguint que alguna cosa que ells tenen la responsabilitat de fer, sembla que ara és de l’Ajuntament. I la gent s’ho està creient i començaran a exigir-li a l’Ajuntament que faça alguna cosa que no li correspon.

El PSOE l’ha acusat a vosté i al seu equip de govern de “falta de treball” després de la pèrdua d’una ajuda d’una mica més de 3.000 euros per certificar la qualitat de les platges. Indiquen que és per “presentar unes factures que no tenien reconegudes”. Què contesta a aquestes afirmacions?

Amb el meu caràcter i la meua manera de ser, que he gestionat tota la vida així, m’agrada mirar la pesseta i no m’agrada perdre cap pesseta que és menys d’un euro. No m’agrada perdre ni una pesseta de subvenció, i quan se’ns concedeix una no m’agrada tornar una pesseta. M’agrada que s’execute tota, perquè per això sóc molt tancat. No sé exactament que haurà passat amb aquests 3.000 euros i què s’haurà perdut realment, però sí que sé que hem aconseguit moltes subvencions. Si treuen que hem perdut aquesta després de tres anys, i de 3.000 euros, potser tampoc és tan greu. Hem tret 600.000 euros per al Polígon Pont Alt, i moltes més de tota mena, ocupació juvenil, coworking i moltes més. Però no perquè hàgem tret tot això deixa de fer-me mal aquesta. Em dol molt si s’han perdut aquests 3.000 euros de subvenció. Es tracta de veure on hem fallat per corregir-ho, i en això ens esforçarem.

Emilio Bascuñana Actualitat Valenciana
Victor Gomis

La ubicació del mercat tradicional dels dimarts és un dels temes que sembla passen de legislatura a legislatura. ¿Tindran resposta les reivindicacions dels mercaders durant aquest any? Hi haurà trasllat a l’Avinguda Marqués de Molins com sembla se’ls ha promés als venedors?

El problema dels mercats ve des de fa bastants anys. En la legislatura passada va ser un problema important, amb controvèrsies i lluites entre ciutadans que tenien la seua opinió i al final va ser una qüestió molt polèmica. Com altres tantes que ens hem trobat en accedir a l’Ajuntament. Estem solucionant moltes, com el dels jutjats, la Casa Natal Miguel Hernández, el Museu de la muralla, el Llavador assecant del cuc de seda, desbloquejar el conveni amb ADIF, treure els comptes generals … I el tema del mercat ho solucionarem també. Anem a buscar la millor opció per donar servei a la ciutadania d’Oriola que és el que més ens interessa. Jo com a alcalde d’Oriola he de mirar el que més interessa als meus veïns, i intentaré donar-los la millor opció des d’aquest punt de vista de tenir un mercat que tinga els productes per donar solució a les necessitats dels veïns. I lògicament que estiga ubicat en el millor lloc perquè el mercat en si puga aportar tot el bo que pot aportar pel que fa a dinamització de l’economia, de mobilització de l’activitat de la ciutadania … Buscar el millor espai que, de vegades, no és ideal, però és el menys dolent. És un servei important per als ciutadans i hem de donar-lo. I tot això, lògicament, que estiga d’acord amb els interessos dels mercaders. Si no s’aconsegueix un equilibri entre els interessos dels mercaders i els dels ciutadans estarà condemnat al fracàs. He de reconéixer que és un tema en el qual estic entrant ara i, per descomptat, aquest grup de govern ho ha estat treballant durant aquests anys al govern, a partir d’ara vaig a dedicar-li una major atenció perquè entre tots siguem capaços de trobar la millor solució.

En relació al mercat, en els últims dies s’ha difós unes declaracions de l’edil de Mercats, Dámaso Aparicio, en les que diu no estar massa content després d’una reunió que va tenir vosté amb diversos mercaders sense comptar amb ell …

Jo com a alcalde, com a persona, la meua actitud és escoltar tot el que vol parlar amb mi i ho he fet sempre i ho seguiré fent. Si Dámaso Aparicio se sent incòmode és una cosa que hauríem d’abordar en una relació més interna i no en els mitjans de comunicació. Crec que no té motius, ja que vaig compartir en una reunió de grup que anava a tenir una reunió amb mercaders. Però no entraré en això, és una qüestió interna que jo crec que a la ciutadania no interessa. El que els interessa en aquest cas és que si algú vol entrevistar-se amb el seu alcalde els vaig a rebre. I això ho dic i que servisca d’un missatge clar d’oportunitat a tota la ciutadania. Jo podré retardar la reunió, trigar a concedir-la, però la meua actitud, caràcter i tarannà és atendre a tots els ciutadans que vulguen comunicar-se amb mi.

Com li agradaria acabar la legislatura? Té algun gran projecte?

Queda un any, però és em fa molt curt. Tenim un projecte que vam començar el 2015, un projecte pel qual els ciutadans d’Oriola em van posar d’alcalde. Van confiar en mi per posar-me en aquesta responsabilitat, cosa que agraïsc i estic intentant complir i respondre de la millor manera, que no és fàcil. Per descomptat posaré tot el meu esforç i interés al màxim perquè això sigui així. Tenim un projecte que va començar el 2015 i no va a concloure en 2019, ja Oriola necessita moltes més coses. Estem començant a recollir fruits del que hem sembrat en aquests anys, però aquests fruits i molta més feina cal fer-ho en la pròxima legislatura. Hi ha projectes que en un any no dóna temps i espere que la ciutadania seguisca confiant en nosaltres, en aquest projecte, perquè durant els pròxims cinc anys puguem continuar amb aquests projectes vitals per Oriola.

Parlem del plurilingüisme. ¿Pensa que és un problema per a una zona castellanoparlant com el Baix Segura i Oriola?

Jo porto molt de temps veient venir això, defensant els interessos dels meus veïns i seguiré fent-ho. Jo no puc admetre que els metges d’Oriola s’hagen d’anar a treballar a Múrcia perquè no puguen fer-ho aquí si se’ls exigeix el valencià. Jo ja ho vaig dir fa anys, perquè es va aprovar en la Federació Valenciana de Municipis i Província, amb els vots a favor del Partit Socialista i els altres, i els vots en contra del Partit Popular. Es va aprovar exigir per treballar en qualsevol administració pública, de qualsevol activitat que es fes, el valencià. Ho vaig dir per activa i per passiva, vaig convocar als ajuntaments de la comarca per parlar d’una manera informal el tema. El meu interés i la meua responsabilitat és defensar els interessos d’Oriola i dels veïns d’Oriola. Jo no puc consentir això per molt que el senyor Marzà li semble bé i vulga que parlem valencià i ens vulga obligar a tots a parlar valencià, no a ser els millors en la nostra professió. Afortunadament, a la Diputació i en altres administracions, el Partit Popular hem plantejat el nostre posicionament amb claredat. En matèria educativa és per on es comença a què tot això vaja calant en el sentiment i estan fent una tasca, que em fa mal dir-ho, bona la Conselleria i els senyors de Compromís amb el beneplàcit del Partit Socialista. Estan ficant-nos en un camí sense sortida on al final no serà una qüestió de raó, serà una qüestió de sentiment on tot està permés i al final ens passarà factura si no ho reconduïm. Per això insistisc, insistisc i insistiré.

Emilio Bascuñana Actualitat Valenciana
Victor Gomis

¿Què opina de la decisió del Consell sobre la limitació en l’obertura de comerços els diumenges i festius? Creu que pot perjudicar grans centres com Zenia Boulevard?

Entenc que és un tema complex. Ja l’hi he exposat al conseller i haurem d’exposar-ho amb més detall. Per Oriola, per a centres com la Zenia Boulevard i altres, és un perjudici, un greuge important. M’han manifestat la seua preocupació i disconformitat, perquè som una zona turística extraordinària i necessitem donar servei als nostres turistes. Si no som capaços de fer-ho aniran a buscar-lo a un altre lloc. I això pot afectar molt seriosament des d’un punt de vista econòmic al sector del comerç, del turisme, i a tot en general per extensió. I, a part de ser un punt turístic extraordinari, som un punt limítrof amb la Regió de Múrcia on hi ha llibertat horària. Amb la qual cosa anem a patir una competència contra la qual no podrem lluitar. D’això se’n diu competència deslleial, i en un marc general on tenim a escassos minuts un centre comercial obert com és Dos Mares a Múrcia i el nostre, la Zenia Boulevard, que és un centre comercial per antonomàsia el més visitat, sembla un sense sentit. Anem a treballar-lo, perquè hem de defensar els interessos dels nostres comerciants i, per extensió, de tot el nostre sector turístic.

Té intenció de repetir com a candidat a alcalde d’Oriola per part del Partit Popular?

Tinc més ganes que quan vaig venir. En la meua mà està d’haver fet el millor treball que he sabut i pogut, però jo sóc aquí perquè van confiar en mi en 2015 els meus veïns que van ser els que em van votar i van posar com a alcalde. I també el meu partit va confiar en mi perquè van considerar que era la millor opció en un moment d’especial convulsió, en un partit trencat on s’havien expulsat a 6 regidors, la presidenta … Una situació molt complicada. El partit va confiar en mi i jo li agraïsc aquesta confiança. Vam aconseguir tirar endavant, recuperar l’alcaldia d’Oriola, que no va ser fàcil. Som de fet la ciutat més gran de tota la Comunitat Valenciana que governa el PP. Il·lusió i ganes tinc més que el primer dia. Espere, com he dit abans, haver-me guanyat la confiança, però no és només una cosa meua, és una cosa del grup. Espere haver-me guanyat la confiança, i ho dic amb extensió a tot el grup al qual agraesc el seu suport i haver compartit amb mi aquesta responsabilitat tan gran. Espere que seguesquen confiant en nosaltres per avançar i culminar aquest projecte durant els pròxims quatre anys.