‘Música per a la vida’ de l’UJI, un projecte per a despertar les emocions dels majors d’Alcora

El projecte ‘Música per a la vida’ compta amb la col·laboració externa de l'àmbit de la musicoteràpia, la psicologia i la música.

600
El grup de periodistes i fotoperiodistes agredits durant el 9 d'octubre i el col·lectiu mexicà CIMAC, premis ‘Llibertat d’Expressió 2018’ de la Unió de Periodistes Valencians.

El projecte ‘Música per a la vida’, coordinat per la professora del Departament d’Educació de la Universitat Jaume I de Castelló, Ana M. Vernia, amb la participació del cor de l’Associació de Pensionistes i Jubilats ‘Comte d’Aranda’ de l’Alcora, i la col·laboració de la Residència Azahar del Mediterrani i l’empresa ‘Consolat de Mar’, s’ha iniciat amb un concert dirigit a despertar emocions, moments de felicitat viscuts i records positius en les persones majors.

El concert es va celebrar a la Residència Azahar del Mediterrani la passada setmana, amb un repertori escollit ex professo per a l’auditori, a qui anava destinat. Els integrants del cor van destacar la importància de la tasca que s’estava realitzant, “més en l’àmbit social que en la música”, van comentar i van insistir en la necessitat d’aquestes activitats, tant per ells com per la gent major de la residència. La Residencia Azahar del Mediterrani ja fou pionera en un projecte sobre la prevenció de l’Alzheimer des de la música i la paraula i en el que també va participar la Universitat Jaume I de Castelló.

El projecte ‘Música per a la vida’ compta amb la col·laboració externa de l’àmbit de la musicoteràpia, la psicologia i la música.

La professora Ana M. Vernia ha explicat que “els concerts i les audicions són eines fonamentals i s’emmarquen dins de la metodologia del projecte”. Encara que l’estudi està en els seus inicis, la investigadora espera confirmar els resultats esperats, perquè ha observat que “les actituds i aptituds de les persones participants, ja han mostrat canvis, físics i emocionals, al començament costava molt alçar-los de les cadires, fer que es mogueren, ara els he de dir que poden descansar un poc i seure”, ha explicat.

L’Ajuntament de l’Alcora es va mostrar, durant la presentació, molt interessat en els objectius del projecte i va destacar “la necessitat d’impulsar aquestes iniciatives, perquè permeten millorar la qualitat de vida de les persones”. Per la seua banda, les persones participants s’han mostrat molt satisfetes perquè els concerts formen part de la metodologia, i això els permet estar actius i il·lusionats per la música i per la funció social que comporta.