En Castelló les festes ja estaven polititzades

Durant els últims quatre anys de legislatura s’ha sentit moltes vegades en el saló de plens de la capital de la Plana la frase de “s’estan polititzant les festes”.

302

alguns col·lectius festers, que prompte acudien a demanar socors a l’oposició. Esta relació de socors dels ens festers a alguns partits polítics també radica en la seua vinculació, on el món de la festa ha sigut pedrera per a molts polítics de Castelló de la Plana i no pocs han sigut protagonistes en ambdós llocs.

La festa i la política en alguns casos s’ha convertit fins i tot en un mirall de porta giratòria molt sospitosa, com si ser president o reina d’una institució festera tinguera punts en un currículum polític el dia de demà. Però el més cert és que hi ha partits on les coincidències són més intenses que en altres.

Si comencem pels presidents de Junta de Festes que han passat després a ocupar un lloc en una llista electoral en tenim dos, Juan José Pérez Macián, que va ser president de la Junta de Festes en 1995 i 1996. Macián ha sigut regidor del PP fins el passat juny. També ha sigut, des de 2006 a 2015, Director General d’Administració Local de la Conselleria de Justícia i Administració Pública i Director General de Cohesió Territorial de la Conselleria de Presidència. L’última aspiració (fallida) va ser presentar-se al congrés en les eleccions del passat mes d’abril, on el PP va traure el pitjor resultat de les últimes dècades.

Juan Vicente Bellido també ha passat de les festes a la política, després de ser president de la Junta de Festes de 2015 a 2018, va passar a entrar en les llistes locals per VOX en les passades eleccions de maig. Hui representa a la formació en el Consell Rector del Patronat de Festes.

En la divisió de les Reines de les Festes de Castelló són fins a quatres les que ha passat de lluir la banda verda a formar part de la llista electoral del PP. Són els casos de Marta Gallen (Reina en 1984 i regidora de 2003 a 2015), Carmen Albert (Reina en 2004 i en llista en 2015), Maria Mulet (Reina en 2009 i en llista en 2015) i  Maria España (Reina en 2012 i regidora des de 2015).

La relació en altres partits baixa en quantitat i protagonisme: el cas de Rafa Simó, regidor del PSOE com a Jaume I en 2018 va ser justificada a l’igual que la del regidor popular Vicente Guillamón en 2017 pel seu paper en l’Esquadra d’Honor de Cavallers de la Conquesta i no per la seua realitat política. El cas mes cridaner actualment en les fileres del PSOE és el de l’actual regidora de festes Pilar Escuder, que ha passat de presidir les festes de carrer a ser la regidora de festes.

En la resta de partits esta relació se va diluint encara més i caldria buscar en nivells d’implicació menors tant en el món de la festa con en el de la política: en Compromís per exemple qui va ser el secretari de la Junta de Festes Juan José Sidro Tirado s’assenta hui per designació de Compromís en el Consell Rector de Festes.

El món de la festa i el de la política no són d’ahir i no s’acabaran demà probablement, però si que hi ha que posar un cordó sanitari entre ambdós mons quan un està utilitzant l’altre.