EntreBarris reclama la declaració de Russafa com a barri turísticament saturat

Dins del marc de la campanya d’EntreBarris, «Vivenda per al veïnat», la passada nit es va projectar sobre l’església de Russafa i sobre el mercat del mateix barri la frase «Zona turísticament saturada. Vivenda per al veïnat».

Amb aquesta acció de carrer, EntreBarris va voler visibilitzar la problemàtica de les vivendes d’ús turístic en un dels barris que, junt a Ciutat Vella i el Cabanyal, més està patint els efectes de la turistificació a València ciutat. EntreBarris va elegir el barri de Russafa perquè, dels tres anomenats, és l’únic que no contarà amb un pla especial de protecció, no obstant això, declaren que el nombre de blocs d’apartaments turístics i de vivendes d’ús turístic es disparen en un barri on els problemes de convivència es veuen agreujats per la càrrega que suposa ser zona d’oci de la ciutat.

Cal recordar que Entre Barris és una xarxa de col·lectius i associacions de veïnes de València que promou el dret a l’habitatge, així com l’articulació d’un model de ciutat basat en la justícia social. En el mes de març va llançar la campanya Vivenda per al veïnat que demanda una reducció dels Habitatges d’Ús Turístic, als quals responsabilitza d’estar intensificant la bambolla de lloguer que es viu a València. D’aquesta campanya es deriven quatre propostes:

  1. Establiment d’una moratòria de vivendes d’ús turístic a la ciutat fins a l’aprovació del nou PGOU.
  2. Establiment d’un màxim de lloguer de 30 dies a l’anya a totes les vivendes destinades a ús turístic existents a la ciutat i retroactivitat en l’aplicació de la normativa dictada pel PGOU.
  3. Declaració de Ciutat Vella i Russafa com a zones turísticament saturades, i tractament d’El Cabanyal com a barri en vies de saturació.
  4. Prohibició del canvi d’ús d’edificis residencials habitats a turístics per protegir els llogaters i les llogateres.

: Valencià