19:03 - lunes, 4 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

“Al País Valencià ser d’esquerres i nacionalista són dos coses que van de la mà” – Entrevistem a Àgueda Micó

Àgueda és una d’eixes polítiques que no espera al seu despatx, sinó que com en una casa ix al rebedor a esperar i rebre els convidats. La seu de Compromís en la històrica plaça del Pilar és un dels punts neuràlgics de la política valenciana del moment, però la secretaria general del Bloc Nacionalista Valencià sempre té un moment per a atendre a tot el món.

El pacte amb Carbonell era fruit del consens, es planteja una substitució immediata del lloc de Carbonell per tal de tornar a aconseguir eixe consens?

Ens hem de plantejar com abordar el tema perquè no és una qüestió fàcil, tot i que està clar que necessitem nou consens. Veure si hi ha substitucions o no és competència de l’executiva nacional i ho haurà de ratificar el Consell Nacional, per tant aprofitarem els mesos d’estiu per buscar la forma de trobar que tot el món estiga còmode. Per damunt de tot hem de buscar refer el consens al qual vam arribar fa un any i això no té per què suposar una substitució o no: és una oportunitat que hem de deixar a la recerca d’un acord. De moment no hi ha una resposta de  o no, però és una voluntat de l’executiva portar una proposta que siga consensuada, siga la que siga.

Tot i que va haver-hi un consens, hi havia de rerefons una ferida oberta. Se cercarà tancar eixa ferida?

Cal afrontar estes coses com una oportunitat: les crisis sempre poden portar coses bones si tenim altura de mires i canalitzem bé les energies. La dimissió de Rafa pot ser oportunitat per tal d’assolir el consens que pareix que no estava ben tancat de tot. Per damunt de les persones ha d’estar el projecte i compartir objectius comuns, tota la gent del Bloc tenim clar que el nostre treball ha d’anar a convertir el valencianisme en l’eix central i hegemònic del País Valencià de cara al 2019, un any en el qual tenim eleccions locals, nacionals i europees, i ja veurem que passa en les generals. Ara encarem una nova etapa i és una ocasió per a marcar clarament quins són els nostres objectius i tots i totes de forma cohesionada treballar per assolir-los.

Per a Carbonell s’havia convertit la línia conservadora per davant del nacionalisme, de fet en la seua carta va dir que entrava en una incoherència. ¿Què és més important al Bloc, ser d’esquerres o ser nacionalista?

Jo crec que al País Valencià les dues coses van de la mà, el valencianisme polític està entès com un valencianisme que el que vol és la igualtat de tots i totes: aconseguir que cada persona, nasca on nasca, siga de poble o de ciutat, siga de costa o interior, siga quina siga la seua capacitat econòmica, siga heterosexual, homosexual, bisexual, etc. puga desenvolupar la seua vida en total dignitat. El valencianisme sempre ha sigut això i de retornar a tindre la dignitat de ser i sentir-se valencià. No s’entén el valencianisme polític sense el seu vessant progressista i d’esquerres, a les hores és un eix vertebrador des de sempre de les nostres reivindicacions nacionals com a persones que volem el màxim d’autogovern i que volem defensar la nostra terra, per això la sostenibilitat també va dins de la nostra essència del valencianisme igual que les polítiques progressistes.

Just la gent que milita des de l’època de la Unitat del Poble Valencià ja defensaven que l’escola pública era un eix vertebrador: una escola pública, en valencià i de qualitat. A les hores encara s’entén menys el posicionament de Rafa, per què és un eix que no ha tingut cap escletxa dins la nostra organització. L’educació concertada ha de ser supletòria però nosaltres treballarem per una educació pública i de qualitat perquè és l’única forma d’aconseguir que totes les persones, tinguen la capacitat econòmica que tinguen, siguen capaces de tindre una educació de qualitat i això és fonamental per al nostre projecte polític.

De cara al nou curs polític quin és el principal objectiu del Bloc?

Nosaltres volem consolidar tot el treball que hem fet a les institucions, on hem entrat en molts casos després de 20 anys de majories absolutes del Partit Popular. Volem que estos dos anys en el que sobretot ens hem centrat a posar ordre i intentar recuperar polítiques centrades en les persones tinguen els seus fruits i puguem visualitzar-la. Tot este treball ben fet hem de començar a vores en polítiques concretes, com ja es fa en algunes àrees.

En l’àmbit intern trobarem eixa cohesió amb l’oportunitat que ens ve ara i marcar molt bé els objectius de cara al 2019. Volem millorar la coordinació entre el partit, les institucions i la ciutadania, que és un triangle que ha de funcionar molt bé per tal que la gent perceba que som útils de cara a tots i totes. En l’àmbit de govern i País Valencià volem començar a visualitzar tota la tasca que hem fet de canvi de paradigma en estos dos primers anys de govern de canvi.

Últimas noticias

Contenido relacionado