Virginia Martí: “Cabanes és un poble xicotet amb problemes de municipis grans, la gestió és complicada”

Les prioritats de l'alcaldessa i Diputada provincial socialista passen per millorar les comunicacions i lliurar al territori de les "càrregues urbanístiques" pendents a més de ser referent en polítiques progressistes

398

Durant més d’una setmana ha estat impossible quadrar agendes per esta entrevista, però també cal dir que no ha faltat ni un wsp des del seu mòbil personal, encara que fora a les 7.30 del matí, per notificar els canvis i que es poguera posposar la cita sense cap perjudici.

Tocant de peus a terra, amb la prudència que dóna la combinació d’intel·ligència i experiència política, Virgínia Martí Sidro, alcaldessa de Cabanes i diputada provincial socialista, té plena consciència del repte que suposa “gestionar un poble xicotet amb problemes de municipis grans”.

Treballadora, responsable i sabedora que està sempre en el punt de mira dels veïns d’un municipi que de menys de 3000 habitants passa a prop de 10.000 durant l’estiu, per les seues places d’allotjament turístic, en especial en càmpings de la costa, Virgínia, no és la primera vegada que és alcaldessa de Cabanes, però en esta ocasió ho fa amb la legitimitat que li donen uns resultats electorals que van atorgar al PSPV-PSOE set dels onze regidors que té el municipi.

-Sra. Martí, a penes ha passat un mes des de la seua investidura com alcaldessa de Cabanes, és molt poc de temps per veure canvis però si prou per a començar a marcar línies de treball. Quins són eixos primers objectius que s’ha marcat en estes setmanes? “La veritat és que és poc de temps, però per exemple, ja hem signat un conveni en l’UJI, en la Fundació Isonomia per a treballar el Pla d’Igualtat Local. A més, el conveni també ens ajudarà a formar part d’eixe entramat i col·laborar i ser referència en matèria d’igualtat.

Estem continuant coses que es van començar per Cabanes i són molt importants per la seua prioritat: la carretera de Miravet i el PAI Marida d’Or Golf” – l’alcaldessa fa una pausa- “Ens preocupa!… Cabanes és un poble xicotet en problemes de municipis grans, jo sempre ho dic” -Virgínia em mira i en actitud pedagògica tracta d’explicar les seues paraules- Tenim costa, tenim interior. I un PAI licitat fa 12 anys, paralitzat. En octubre del 2018 se li va donar pròrroga a l’empresa concessionària i posarem tots els esforços en el fet que s’acabe l’obra!” -afirma amb contundència.

-Després dels resultats electorals que li van donar al PSPV-PSOE set regidors, què representa per a vosté eixa confiança rebuda respecte a l’altra època en què va estar al capdavant del municipi però fruit del pacte amb Units pel poble-Compromís? L’alcaldessa dibuixa un somriure tímid d’agraïment- “Estic molt agraïda al poble de Cabanes que ha confiat en mi i en tot l’equip, un equip jove, amb idees i sobretot amb ganes de fer coses. A més, ara, com tu dius, és diferent perquè tota la responsabilitat és nostra”, assegura rotunda.

-Què li va ensenyar aquella experiència de govern de pacte? “He aprés que els pactes els fan les persones. I que el que tingui èxit és fruit de l’enteniment. Tot és complicat, per això cal tindre les idees clares, ser tolerant i fidel al compromís adquirit amb els meus companys de govern. Els punts que vam acordar que s’havien de respectar, et puc dir amb el cap ben alt que jo els he complit tots“.

-Parlem de província. Supose que en ser diputada provincial, això també farà que els seus veïns li demanen……-l’alcaldessa interromp la pregunta, amb un somriure de complicitat- “L’alcaldessa és la primera que ho demane! -riu- “Durant els quatre anys que he estat en l’oposició he sigut una persona resolutiva, dialogant i molt reivindicativa. Ser diputada jo ho veig com un punt a favor pel meu municipi i la meua comarca – matissa amb vehemència- ...el que puguem traslladar les nostres necessitats”.

– Com és el treball combinant alcaldia i Diputació? “He de dir que estic rodejada d’uns grans regidors i un equip humà preparats i molt sensibles i eixe suport del meu equip és fonamental, per això el que he fet és reforçar i tindre algunes regidores en dedicació exclusiva.

-Com és gestionar un municipi com Cabanes? “La gestió de Cabanes...és un poble molt complicat, per la idiosincràsia que té el municipi. Nosaltres no tenim ni Policia Local perquè pressupostàriament no ens ho podem permetre. A més, amb 2.960 habitants censats tenim com dos nuclis de població, està la Ribera i està la Costa, de vegades ens tota duplicar serveis per la disseminació dels veïns, tenim dues piscines, dos centres de jubilats...és molt complicat. 

-Però,...tot i això no hi ha problemes de despoblament, no…? “No, perquè en la CV10  estem molt ben comunicats i molt a prop de Castelló a més hi ha empreses i això també fa que hi haja moviment...però és una gestió molt complicada!!”

-Per acabar, parlem de festes, Com són i què tenen les festes de Cabanes? Són unes festes de retrobament, molt entranyables, molt al carrer, amb gent que puja per tornar-se a trobar a l’estiu, que es guarden eixa setmana….tractem sempre que siguen molt participatives i sobretot que hi haja actes per a tots. Les coses que han funcionat, les mantenim: el ball per a la gent major, activitats pel públic infantil i sobretot, super agraïts perquè les associacions s’impliquen enormement. Mira, per exemple jo destacaria la “velada” que fa l’associació de joves, amb espectacles d’una altíssima qualitat, o el concert de la banda, que s’atrevissen en tot, o un grup de teatre Valencià….són moltes coses, però per damunt de tot, són unes festes molt participatives i de germanor!”

– Abans hem parlat del recent inici de govern, però, a llarg termini, si poguera triar algun desig de què li agradaria deixar a Cabanes després del seu pas per l’alcaldia, què triaria? -la diputada i alcaldessa sospira, mira cap a dalt i somriu, es pren uns segons abans de contestar- “Sobretot, deixar un poble ben comunicat, lliure de càrregues urbanístiques i….no sé com explicar-te, solucionar aquells problemes que preocupen els veïns, la carretera, les voreres, poder tindre més espais públics, i millorar-los, l’accessibilitat…acondicionar, dignificar els espais per poder viure a Cabanes!”