Amparo Marco: “Castelló és hui una ciutat millor que fa quatre anys (…) si hi ha un partit que ha liderat El Pacte del Grau ha sigut el PSPV!”

L'alcaldessa socialista de la capital de la Plana reitera la seua negativa a parlar de possibles pactes abans de diumenge i només espera que la ciutadania "valore bé" la seua gestió per complir la "legítima aspiració" de "poder governar en solitari"

86

Serena i mesurada a les seues respostes i gestos, Amparo Marco, la primera alcaldessa que ha tingut Castelló, tracta de buscar sempre, tal vegada per responsabilitat o per caràcter, la forma més intel·ligent de respondre a les preguntes sense trencar eixa imatge. Tot i això no dubta a dirigir la paraula en la direcció escollida reiterant el seu discurs i només, de vegades, l’expressivitat de la seua mirada la pot delatar quan escolta alguna cosa que la sorprèn o li desagrada.

Enamorada de Castelló i plenament conscient del preu que suposa la conciliació laboral i familiar quan a més s’està al capdavant d’un municipi, ara, confessa que espera este dissabte per poder dedicar a les seues filles el temps que li han restat estos dies les seues obligacions.

-Amparo Marco, esta campanya l’hem vista recorrer-se tots els districtes de la ciutat en una apretadísima agenda. Com està la gent de Castelló? Aquests dies m’he ‘retrobat’ amb gent a la qual he vist durant aquests quatre anys. Castelló és una ciutat viva que sap fer front a les adversitat amb molta força. Jo crec que hi ha una sensació majoritària de satisfacció, a pesar dels problemes que travessen encara moltes famílies.

Els problemas i el que reclamen hui és el mateix que fa quatre anys? Els principals problemes són els mateixos: l’ocupació i l’economia. És cert que hi ha una sensació de que la situació econòmica general es recupera, però es precís que aquesta recuperació arribe a la majoria de les persones. Especialment, a les més vulnerables.

Què repetiria i que no d’esta última legislatura pel que fa a les grans decissions? Pensar què es podia haver fet i no ha sigut possible és improductiu. – contesta fent gal.la de practicitat gestora – “Preferisc pensar en les coses que s’han fet i s’han fet bé, com la contribució municipal a la caiguda de l’atur en 4.000 persones, la baixada del deute en un 80% i el descens de la pressió fiscal, els 90 milions en inversions en obres públiques, la gestió de 20 milions d’euros de fons europeus, la reobertura del centre d’Alzheimer i la recuperació de la teleassistència, la dinamització cultural i esportiva… Castelló és hui una ciutat millor que fa quatre anys”.

Sabem que el tema de l’habitatge i en especial les vivendes sociales li preocupen perquè ho ha dit en moltes ocasions. Pero creu que realment eixa preocupació és una de les més fonamentals de la ciutadania? L’habitatge preocupa, especialment, als qui no la tenen. Des del Govern municipal hem sigut sensibles i solidaris amb aqueixa necessitat, encara que cal reconéixer que resta molt per fer. Els bancs no ens han cedit ni un pis i el procés de licitació per a la compra d’habitatge ha quedat desert… El que hem aconseguit és que cap família haja hagut de dormir al carrer.

Governar en pacte i haver de demanar la dimissió de la vicealcaldesa per coherencia amb el que estava signat, com creu que pot repercutir electoralment al seu partit? No demanàvem la dimissió. –Marco matiza la pregunta amb contundència– “L’Ajuntament de Castelló té un codi de bon govern aprovat per tots els partits i del que es tractava era de si s’aplicava o no a una persona que estava investigada per la Justícia. Sempre seguint els informes de la Secretaria del Ple. I la ciutadania expressarà amb el seu vot el que desitge i considere”.

-Com qualifica el Pacte del Grau, que ara en campanya tantes vegades li hem sentit dir a Compromís que vol liderar en esta legislatura? “El Pacte del Grau ha funcionat bé. Hem aprovat quatre pressupostos que han permés impulsar polítiques de transformació ciutadana i hem elaborat el Pla General. Si hi ha un partit que ha liderat el Pacte del Grau ha sigut el PSPV, que ha gestionat les àrees de gestió més importants i el 90% del pressupost municipal.

Pel que fa als seus ‘adversaris polítics’, quin o quina han aconsseguit en estes últimes setmanes generar-li més “indignació o malestar” per les seues afirmacions referides a la seua gestió al front de l’Ajuntament? “Cap”. –contesta sense dubtar– “L’opinió que més m’importa és la de la ciutadania. En moments preelectorals o electorals cadascun juga al joc que vol i el fa amb intenció política, no personal. No li done valor a la crítica partidista”.

Conscient del pes i la responsabilitat que suposa per una alcaldessa presentar-se a la reelecció, esta vegada, i després d’esta legislatura creu que és una avantatge? Pot ser un avantatge si la majoria pensa que s’ha gestionat bé. Tindre una major notorietat t’exposa més davant les ciutadanes i els ciutadans. M’agradaria pensar que se’ns valorarà pel bo que ho hem pogut fer en aquest període de temps.

-Fent un examen del que creu vosté que la ciutadania esperava d’Amparo Marco, i abans de que la nota la donen les urnes, honestament quina nota se posaria… “Sincerament, pense que la valoració que importa és la de carrer, la meua seria subjectiva i no tindria més valor que el de ser la meua opinió”contesta amb gest serè i segur que advertix que no ens donarà cap altra resporta- .

-Si Castelló torne a donar-li la seua confiança, quina será la primera acció o mesura que pendrà? “Esperarem a veure el resultat de les urnes i en funció d’això decidirem. Si hi ha una majoria estable, i un partit pot governar en solitari, o si cal buscar aliances per a la governabilitat. El 27 de maig serà un dia important per al futur de Castelló, perquè el poble haurà votat i llavors la pilota estarà al sostre dels partits polítics”.

Tot i que als comicis municipals les persones tenen el pes més important però no sé si els resultats del passat 28A a Castelló han fet que aumenten les seues expectatives de governabilitat. “Cada procés electoral és diferent. És cert que el 28 d’abril el PSOE va tindre un important suport electoral. La participació va ser alta. Espere que ara també ho siga. Ara ens juguem el mateix: apostar per polítiques de progrés, que facen avançar la ciutat, o tornar al passat, a temps amb manques de llibertat i sense drets per a les dones o per als col·lectius oprimits.”

Sempre s’ha mostrar prudent quan li hem preguntat per pactes, no ho farem però…és difícil la política de portes endins quan hi ha dos forces polítiques juntes? Més que prudent el que tracte és de ser respectuosa amb l’electorat. El PSOE aspira a governar en solitari. Tenim aqueixa aspiració legítima, igual que la tenen altres partits. Si les urnes ho permeten, bé, i si no ho permeten, parlarem de pactes. Els partits que han volgut anar en coalició ho han fet i la ciutadania quan votarà ja ho sap. El PSOE ix a guanyar les eleccions, com ha fet sempre.

-Amparo Marco, què farà este dissabte? Descansar. Compartir el dia amb la meua família i retornar-li a les meues filles l’atenció que no he pogut prestar-li aquests dies.