Benlloch: “La Jura de bandera va bé per a reivindicar qüestions i productes a qui viu altra realitat”

P.- La situació dels projectes, que encara no s’han pogut realitzar, com és el cas de la ronda sud-est, la depuradora o la comissaria. ¿Quan s’estima que estiguen fets?
R.- En aquests projectes l’administració de Vila- real no té competències, és a dir, l’ha de fer i finançar una altra administració, no podem aportar ni un euro nosaltres, sí que són fonamentals per la nostra ciutat.
Sobre la ronda sud-oest és absolutament fonamental, aquest equip de govern és l’únic que ha fet alguna cosa a aquest respecte, com pagar els terrenys, que de moment duem més de 5 milions d’euros.
Per tant, jo crec que aquestes infraestructures, la ronda nord depén de Rajoy que ara desbloquege la rotonda famosa, la Generalitat té disponibilitat de ficar-lo en el seu pressupost quan estiga el projecte fet, i després s’ha de complir les condicions ambientals, tècniques i de seguretat per a construir-la.
La depuradora ja està desbloquejada i després d’uns quatre mesos es podran començar les obres, volem lligar-la a la d’Almassora per a poder assumir la nostra activitat.
Respecte a la Comissaria, Jo crec que és la més denigrant que existeix en l’estat espanyol per als nostres policies. Malgrat açò, tenim una ràtio de delictes per davall de la mitja de tota Espanya, tenim solars a disposició del Ministeri per açò, que diu que ara no té diners per a construir una nova comissaria.

P.- De les inversions que es poden esperar en l’àmbit autonòmic i estatal, a part de les que hem parlat, ¿quina demanaria en més força?
R.-Si jo haguera de prioritzar en aquests moments, les dues en la mateixa importància seria la ronda sud-est i l’estació de tren. En aquests moments està començat a passar un tren que Vila-real no poc perdre n’hi han empreses que volen invertir, en aquest desastre absolut de Catalunya, n’hi ha empreses que s’han posat en contacte en nosaltres per a portar ací la seua seu.
Nosaltres no podem tindre unes males infraestructures d’accessos o d’eixida de la ciutat, perquè les empreses no vulguen vindre ací per açò. Vila-real no està preparà des d’aquest punt de vista, a pesar que tinga’m moltes coses positives.
La ronda sud-est és fonamental com a inversió de futur, ens permeteix una ampliació i un creixement urbà en una zona de la ciutat molt interessant en serveix.
I l’estació és una qüestió de dignitat, que una persona de mobilitat en el segle XXI, en tot el que he vist que s’han gastat les administracions i el govern d’Espanya i que tenen diners per a el que volen.

P.- Hi ha un impacte real i directe, de què eixa fuga d’empreses siga positiva per a Vila-real?
R.-L’impacte de la fuga d’empreses de Catalunya és negatiu per a tots i per a Espanya, i per a tant jo mai em pronunciaré a favor.
Pots estar content, que la sede del Banc Sabadell i de Caixabank vinguen a aquesta comunitat però quan saps per el que ve, evidentment això canvia. El nostre soci es Catalunya, és fonamental per la nostra part des del punt de vista emotiu, de projecte comú i mediterrani, cultural, com a germans i evidentment des del punt de vista econòmic, tremendament pareguts perquè miren al món de la mateixa manera.
Econòmicament passe el que passe en Catalunya, el Banc de Sabadell i Caixabank, li va a costar molt tornar. Moltes empreses ja no van a tornar a Catalunya encara que s’arregle tot.

P.- Vila-real ha tingut una repercussió política, sobretot, per la coincidència de les dades de la jura de bandera civil i el procés de Catalunya. ¿Li pareix bé?
R.-Sí que és cert evidentment, no he de negar que això és així, el que passa que també l’entenc. Jo intente emfatitzar i ficar-me al costat de l’acte, si hi han partits que viuen electoralment la seua rentabilitat, que és enfrontar uns en altres, el meu territori és millor, i volen la independència i viuen d’eixe electorat. El de la Jura de bandera els va de luxe per a reivindicar de nou aquelles qüestions i els seus productes dels quals viuen eixa realitat, puc estar més o menys d’acord, però és legítim dins de la democràcia i per descomptat.
En aquest sentit tranquil·litat absoluta i en una posició tremendament moderada i respectuosa en l’estat de dret i és que el contrari no el podria atendrem mai, jo no visc de l’enfrontament d’uns i altres.
Jo estic en un punt, en què em situe i dic, radicals a la meua esquerra, radicals a la meua dreta, jo crec que estic en el punt aristotèlic és a dir en el punt mitjà.

P.- ¿Este acte podria acabar en un punt de crisis de govern en Compromís, inclús arribar quasi a un trencament?
R.-Açò no va a ser una crisi per la meua part del Govern, zero. Jo no tinc cap problema en què Compromís, critique l’acte de la Jura de bandera, ni que arrepleguen firmes, perquè l’esdeveniment no es faça, perquè açò és un exemple
de radicalitat.
L’acte és perquè la ciutadania puga arribar a l’exercit, i que siguen més pròxims, és un tema de llibertat de les persones i jo estic tremendament orgullós d’ells.
Jo sí que em sent espanyol d’una Espanya diferent que vull construir, i aquesta Constitució, en aquests moments, no em representa, perquè ni l’he votada, ni he col·laborat en fer-la, crec que s’adapte a la realitat que necessita aquest estat.

P.- No hi ha en l’Ajuntament certa preocupació, que passe escenaris com els que hem vist en València, Balears o Catalunya en gent d’ultradreta que començat a manifestar-se de forma violenta?
R.-La gent d’ultradreta que es manifeste de forma violenta serà detinguda, i ficada en disposició de la justícia com així van dir els militars des del primer dia.
Ells no accepten en el seu protocol en absolut cap bandera que no siga constitucional, tenen un protocol molt estricte.
Alguns il·luminats de la vida, com per exemple el portaveu de Ciutadans del nostre Ajuntament, va eixir ahir a demanar més seguretat per a l’acte, que està organitzat per la Policia Nacional, Policia Local, Guàrdia civil i l’Exèrcit Espanyol. Imagina on pot arribar la incongruència, senzillament per a ficar-se.
No demana més seguretat, la nota de premsa és per a provocar a Compromís.
Damunt el fem en una plaça que multiplica la seguretat, tenim quatre càmeres que graven a 360 graus, autoritzat per la Lliga de Futbol i per l’Agencia de Protecció de Dades i per tant qualsevol que faça el indio quedarà gravat en noms i cognoms i la seua careta.

P.- El dilluns va rebre el suport de molts companys d’ací de Vila-real perquè sigui el candidat i el Secretari General a la Província de Castelló. ¿Quin és el seu projecte, com a candidat? ¿En què es basa eixe projecte de canvi?
R.-‘Un projecte sense un pla és un desig’, jo tinc un pla i tinc un desig, per tant tinc un projecte. El desig és que no continue guanyat el PP la diputació de Castelló les pròximes eleccions, són 24 anys del govern del PP, un quart de segle.
En Vila-real n’hi ha una causa superior per damunt dels interessos de cada partit, moltes vegades i hem de ser capaços de seure-mos i compartir-lo, eixe model vull exportar-lo a la Província, en resumen i en definitiva vull recuperar la Diputació, crec que podem recuperar-la si tenim candidats en tots els pobles, si tenim representants del partit socialista en tots els pobles.
Aquesta Província té tremendes oportunitats, que hem aconseguit molt des de l’oposició aquests dos anys, i de fer-li entendre al PP que els diners no són seus, a vegades per la força, a través dels jutjats.
Cal fer una reforma molt potent del que són les diputacions, no poden ser un govern mes, ja n’hi ha prou.
Pot ser un bon lloc d’encontre pels alcaldes, perquè es presten en aquest marc les competències supramunicipals que a soles no les fem bé, que tinga competències locals, però que decidim entre tots quines són eixes.
Tinc il·lusió en recuperar- la i transformar-la en un model diferent i acabar que fora la Diputació d’un govern mes que no voten els ciutadans a un ajuntament d’ajuntaments, una assemblea d’alcaldes en el qual es decideixen quin poder i quina legitimitat és seua.

 P.- Després de com ha sigut l’elecció de Pedro Sánchez com a Secretari General, amb un enfrontament molt destacat amb Susana Díaz, i en l’àmbit del País Valencià passa una cosa pareguda entre Ximo Puig y Rafa Garcia ara, sí en la candidatura de Blanc, que els militants, no saben encara si eixirà o no, ¿Pot ser que tot això, faça que el militant de peu estiga desmotivat per anar a votar?
R.-És possible que això siga així i el detecte. No és veritat que l’enfrenament haja sigut tan dur, si no el mes retransmeti’t i el més participat per tots. L’ésser humà és una catedral tan gran com és el Partit Socialista, jo no estic justificant aquell comité lamentable que van fer, retransmeti’t, perquè ara en privat no n’hi ha res, anem a ser transparents.
El meu partit està suficientment preparat perquè després d’aquests debats que es produeixen, obrir en un nou escenari i u nou entorn.
El meu partit a passat cosses por molt greus, ha passat de tot durant la història, i no va passar absolutament res.
Jo sóc membre del Comité Federal i Pedro Sánchez, és el meu Secretari General, estic contentíssim de l’actitud que està tenint en el tema de Catalunya.
Susana Díaz era la millor candidata, sóc amic personal d’ella, però això sacava quan s’acaba el partit. Som aprenents d’un món millor, no n’hi ha cap problema.

CatalàEspañol