Samuel Falomir: ‘El Pacte de la Ceràmica és una eina útil per a la creació de treball’

L'alcalde de L'Alcora, escollit nou president, confia que la formació i la sinergia entre municipis, administracions i empreses augmente l'ocupació al sector.

La mateixa setmana que les mirades del món de la ceràmica convergeixen a un únic punt, la Fira Cersaie 2019, aparador del sector i oportunitat de venda, promoció i imatge per les empreses, Actualitat Valenciana, busca ‘a casa’, i no únicament a l’àmbit empresarial, quins són els projectes més propers o la ruta de viatge que l’acabat d’escollir president dels municipis que conflueixen al Pacte per l’ocupació de la Ceràmica, l’alcalde de L’Alcora, Samuel Falomir, té al cap per abordar la realitat més propera i quotidiana dels qui ‘viuen’ o ‘vivien’ d’aquesta indústria als municipis castellonencs.

-Sr., Falomir, què significa, hui, estar al davant d’un Pacte d’ocupació com el de la Ceràmica en un moment en el qual hi ha sectors crítics que no li veuen massa sentit?

“Bé, la veritat és que és tot un repte, que assumisc amb moltes ganes i una gran responsabilitat. El que hem de demostrar, precisament, a través de les accions que posem en marxa, és que sí que té sentit, que és efectiu i que és beneficiós per als veïns i veïnes dels municipis que hi formen part”.

-Les dades parlen d’apostes per la formació, per l’adaptació…de moltes propostes però la realitat és que el degoteig constant que encara deixen les reformes, acomiadaments o inclús ERES encoberts a algunes empreses del sector…com fa que scialment s’entengue esta “aposta” que ara li toca encapçalar?

“Incidisc en què la millor manera que s’entenga és demostrant amb fets que el pacte és una eina realment útil per fomentar la creació de llocs de treball, l’ocupabilitat, la inserció sociolaboral i el desenvolupament econòmic, empresarial i social en els nostres municipis”.

– Com alcalde d’una localitat com l’Alcora, coneix perfectament el sector i eixos problemes “quotidians” de la gent, segur que més d’un veí li demanarà “explicacions”, en veure que el seu alcalde està ara al davant. Quin missatge es pot fer arribar a eixe nivell?

“Pel moment, són molts els veïns que m’han felicitat perquè, per primera vegada, l’Alcora assumeix la presidència del Pacte per l’Ocupació de la Ceràmica. Ara esperen uns resultats, com és lògic, i del que es tracta és de treballar i donar un nou impuls a aquesta iniciativa perquè arriben com més prompte millor”.

-Es marquen tan Merche Galí, com vosté alguna fita o objectiu concret mentre estiguen al front?

“El principal objectiu és que el pacte siga una eina de gran utilitat i molt profitosa per als veïns i veïnes dels municipis consorciats. A partir d’ací, cal potenciar totes les accions que s’estan realitzant i que estan funcionant molt bé, i, d’altra banda, cal obrir noves línies de treball, consensuades en el si del pacte, i en sintonia amb els agents econòmics, socials polítics i institucionals.

Treballarem per tal d’impulsar nous projectes i accions que donen resposta a la demanda concreta actual del sector ceràmic. Cal atendre la necessitat de formació (teòrica i pràctica), d’actualització de coneixement, informar de com actuar, quines eines i a quins recursos poden recórrer i, en definitiva, promoure tot allò que facilite la incorporació de les persones desocupades en el mercat laboral i permeta millorar les condicions i estabilitat laboral.

És necessari, a més, realitzar un gran esforç a coordinar actuacions i sumar tots els recursos possibles per a la creació d’ocupació, fomentar la cultura emprenedora, potenciar i incrementar la competitivitat de les empreses existents i la promoció econòmica dels municipis que participen en el pacte”.

-Què creuen que funciona i què creuen que necessita un “gir”?

“Hi ha moltes accions que estan funcionant, com són, el servei d’assessorament a emprenedors i empreses, el de transmissió empresarial, els projectes formatius i les estratègies territorials. El Consorci és la primera entitat en l’àmbit nacional amb més nombre de projectes venedors adherits, convertint-se en un punt de referència i de contacte per a dur a terme la transmissió d’empreses i de negocis d’una forma professional i tutoritzada.

Des dels seus inicis, ha atés a més de 900 emprenedors i 500 empreses en aquesta àrea. Quant a projectes formatius, enguany s’ha realitzat un específic en col·locació de revestiment amb rajola ceràmica. El resultat en l’àmbit d’inserció laboral ha sigut altament satisfactori, el 80% dels alumnes formats s’han reincorporat al món laboral treballant en el sector.

El que hem de fer és treballar per sumar més recursos, per afavorir sinergies entre entitats, amb la finalitat de poder posar en marxa nous projectes, dels quals puguen beneficiar-se un major nombre de persones”.