Susana Marqués: “Benicàssim tindrà el millor recinte de festivals de tota Espanya perquè quan açò passe siguem referent”

L'alcaldessa de Benicàssim mira al futur en una entrevista on planteja ja els projectes que poden fer que el municipi es recupere i es convertisca en un nou punt de trobada amb un gran espai sense competència i amb infraestructures permanents que puguen permetre programacions durant tot l'any.

La seua visió previsora apunta al futur postcovid i a l’adaptació d’un municipi que haurà de reinventar-se. Susana Marqués, alcaldessa de Benicàssim, explica en esta entrevista a Actualitat Valenciana, no únicament el present d’esta localitat que ha vist créixer el seu padró de residents durant el confinament, sinó les apostes previstes. Projectes que podrien posicionar de nou este indret, fins ara referència en turisme i festivals en nova parada obligada per a grans esdeveniments i “no únicament a la Comunitat Valenciana sinó en tota España”, com afirma lalcaldessa.

P.- Com està Benicàssim en estos moments després d’un estiu tan atípic?

R: En general, Benicàssim, acaba l’estiu sempre coincidint en l’última setmana de festes, que marca un abans i un després però enguany el que hem detectat és que molta gent de segona residència de Castelló i de l’entorn, han allargat fins a passar este pont de quatre dies. I respecte a eixe èxode que molta gent es pregunta d’altres comunitats, de Madrid…ara com ara hem de dir que eixe èxode no l’estem notant!

Veurem a veure com encarem l’hivern, perquè tot açò és nou. Però puc dir que si a principis d’estiu a molts hostalers els hagueren dit que amb Benicàssim sense festivals haurien ‘eixit a flote’, no s’ho hagueren cregut. Perquè tot i no tindre festivals, Benicàssim ha sigut epicentre de la província com a punt de moda. I això es deu d’una part a la gran oferta de qualitat que té Benicàssim però també perquè l’ajuntament hem posat molt de la nostra part personalitzant carrers per a què la gent poguera sentir-se segura.

“puc dir que si a principis d’estiu a molts hostalers els hagueren dit que amb Benicàssim sense festivals haurien ‘eixit a flote’, no s’ho hagueren cregut”

P.- De les iniciatives que s’han portat a terme en referència a la nova normalitat, quina creu que ha estat una de les més encertades?

R: Teníem molt clar el que volíem aconseguir perquè juguem en un avantatge respecte a altres municipis perquè nosaltres el pla de contingència ja el tenim definit perquè nosaltres rebem en dos mesos pel tema de festivals més de 100.000 persones. És a dir que quan es va decretar l’Estat d’Alarma el Pla de contingència davant una emergència ja el teníem i l’únic que vam fer era extrapolar-lo a les nostres platges.

I després ens vam proposar el no paralitzar la dinamització econòmica de Benicàssim. Que tot eixe aforament que no puguen tindre els locals dins dels seus establiments que el tinguen fora, però prioritzant la seguretat de les persones. I ahí vam convertir en zona de vianants tota l’artèria principal, també perquè anys enrere ja havíem dissenyat una altra arteria de comunicació amb una gran borsa d’estacionament gratuït.

Bé, i també teníem clar que el més important eren les persones. vam repartir 11.600 menús a les persones majors totalment gratuïts, i no era perquè hi hagués gent que no s’ho poguera permetre, era perquè els vam dir: “vosté no isca de casa, ja li portarem el dinar i el sopar nosaltres”. Vam repartir mascaretes, a tota la població, vam reforçar les desinfeccions. I una vegada vam tindre eixa part resolta, ens vam anar a la part econòmica.

Vam pensar en empresaris que havien d’alçar la seua persiana i amb el que no van poder obrir. Per això vam encetar una línia d’ajudes de 3 milions d’euros amb 5 línies estratègiques per a minimitzar l’impacte de la pandèmia sobre els seus negocis. De feta han segut 285 els empresaris que s’han acollit a les ajudes de fins a 4.000 euros.

I ara ens estem plantejant traure una altra línia d’ajudes per a bonificar a estes persones que d’una forma o altra, per prevenció hagen de tancar el seu negoci, per temes de quarantena.

P: Vosté abans ha comentat que en este pont no estan notant eixe efecte “crida” de gent d’altres comunitats, però jo no sé si la sensació que tenen els seus veïns és la mateixa o si estan preocupats.

R: El que passa és que açò mateix ja ho vam viure en Setmana Santa. En aquells dies d’impàs on primer acudien a preguntar era a l’ajuntament i li vam dir a la gent que tinguera responsabilitat i tranquil·litat que nosaltres anàvem a fer tot el que podíem. Però el missatge és de tranquil·litat, perquè nosaltres no ho estem observant. Sí que vam observar en canvi durant el confinament un increment d’empadronaments d’unitats familiars concretes que només tenien un membre empadronat, perquè la major part de l’any viuen a Benicàssim i s’empadronaven la resta de membres per no tindre problemes amb els desplaçaments quan anaven i tornaven del treball.

“DELS FESTIVALS…Alguns sobreviuran i altres no, però els que es quedaran… es quedaran de manera tan forta i amb tantes ganes de fer coses, que quan açò passe serà un revulsiu tremendo”

P.- El Tàrrega es va poder adaptar en un nou format, moltes de les activitats turístiques també s’han reorganitzat en funció de les normes COVID, però què es planteja Benicàssim en temes de grans festivals i trobades musicals?

R: Benicàssim es planteja que primer de tot està la seguretat de les persones. Som realistes i sabem que un dels grans focus d’atracció són els festivals. Alguns sobreviuran a esta crisi i altres no sobreviuran, però els que es quedaran… es quedaran de manera tan forta i amb tantes ganes de fer coses, que quan açò passe serà un revulsiu tremendo.

Nosaltres ja hem aconseguit tindre tot el terreny de festivals propietat municipal, començarem a fer totes les inversions per a tindre el millor recinte de festivals no sols de la Comunitat sinó de tota Espanya perquè quan açò passe, que passarà i el sector turístic i d’oci es recuperarà, nosaltres hem de tindre tots els condicionants perquè quan açò es recupere tot el món vulga estar en Benicàssim.

Mentrestant, nosaltres som realistes, sabem que enguany no hem pogut tindre 40.000 persones saltant braç a braç divertint-se i l’any que ve probablement tampoc. Som cauts Però nosaltres què hem fet?, reinvertar-nos, perquè Benicàssim a part de festivals té una gran oferta cultural i de prestigi, readaptar-nos en xicotets formats i reinventar-nos en turisme.

En este moment, no diem que no als festivals, estan ahí però amb totes les cauteles necessàries.

“Un dels nostres objectius és aconseguir un recinte permanent i estable on qualsevol esdeveniment, ja siga d’una setmana, de quatre dies o d’una nit puga establir-se en Benicàssim”

P: Però això vol dir que amb el que vosté planteja, i amb eixes inversions Benicàssim pot optar a altres esdeveniments que fins ara no s’havien donat?

R: Un dels nostres objectius és aconseguir un recinte permanent i estable on qualsevol esdeveniment, ja siga d’una setmana, de quatre dies o d’una nit puga establir-se en Benicàssim. Al ser ara com ara tot, una infraestructura eventual és molt difícil que tu pugues fer un starlight en el que cada setmana hi ha un artista, però si tu ja tens un escenari permanent, qualsevol cap de setmana pots atraure amb un concert de renom d’elit que et permeta fer-ho en un espai obert, ample, de molts metres quadrats que serà el que es demanarà per anar recobrant la ‘normalitat’ i Benicàssim, eixe espai el tindrà i el que necessitem és que tot estiga ben preparat.

P: Tot això té un cost i ara s’estan elaborant els propers pressupostos, com es distribuiran o quines àrees tindran més pes?

R: El que hem fet durant tot este any ha estat repressupostant el que ja teníem pressupostat per les circumstàncies. El nostre pressupost té la suficient capacitat per a donar resposta a una pandèmia, això ja ho hem vist! I ara ens enfrenarem a un nou pressupost en què estem acabant de quantificar tota la despesa que ha suposat la pandèmia per a Benicàssim. Hem d’equilibrar la balança de cara als nous pressupostos, perquè quan algun diga “bajemos impuestos!”, Bueno, bajemos impuestos pero a qué renunciamos?”. Però encara així hem de tindre un gest amb la gent, perquè molta gent ho està passant malament i estem ara revisant l’ordenança de l’IBI per a fer també una baixada de l’IBI.

“El nostre pressupost té la suficient capacitat per a donar resposta a una pandèmia, això ja ho hem vist!”

P: Finalment, alcaldessa, com han estat les relacions entre els companys de corporació i com s’ha sentit l’alcaldessa?

R: L’alcaldessa s’ha sentit en tot moment recolzada perquè té un equip que ha estat en tot moment. Decisions que no eren fàcils que prendre per l’innovador que suposaven, s’han hagut de prendre. Decisions valentes, perquè no tenies cap referent però puc dir que estic orgullosa perquè tinc un gran equip de govern i un gran staff tècnic i ací estevem tot el món treballant.

I posant en marxa totes les mesures i els mitjans, l’adaptació de la casa, els treballadors, la cita prèvia, el teletreball…ens vam avançar molt. Vam ser el primer ajuntament de la província en fer un ple telemàtic, abans que la Diputació. Ens vam avançar perquè vam tindre molt clar que açò no ens havia que parar!.CatalanSpanish