ERC, JxCat, Bildu, CUP i BNG exigeixen trencar amb la Monarquia

ERC, JxCat, Bildu, CUP i BNG assenyalen que la Monarquia és un estament que "no respon als valors republicans de llibertat, igualtat i democràcia".

PublicitatAVL

Esquerra Republicana (ERC), JxCat, EH Bildu, la CUP i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) han exigit trencar amb la Monarquia espanyola i han avisat que “només així es podran trobar solucions basades en el respecte a la voluntat popular, la llibertat i la democràcia”.

Així ho han expressat en un manifest que han llegit en català, gallec i basc a la sala de premsa del Congrés una hora abans que comence l’obertura solemne de la XIV legislatura, un acte al qual han decidit no assistir perquè estarà presidit per un rei que, segons diuen, “no els representa”.

PublicitatRovira  

“La Monarquia espanyola i el seu màxim exponent, el rei d’Espanya, no ens representen”, comença el manifest que han llegint el portaveu parlamentari d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, i que han continuat els seus homòlegs de JxCat, Laura Borràs; Bildu, Oskar Matute; CUP, Mireia Vehí; i BNG, Néstor Rego.

El document assenyala que la societat catalana, basca i gallega “rebutgen majoritàriament” la figura d’una institució “anacrònica, hereva del franquisme”, que se sustenta en l’objectiu de “mantenir i imposar” la unitat d’Espanya i les seues lleis, i “nega així els drets civils, polítics i nacionals”.

Els diputats signataris, que cobren del Congrés entre 5.000 i 7.700 euros mensuals, apunten que en el camí democràtic cap a la llibertat a la qual aspiren “el rei no és un interlocutor vàlid” perquè “ni té la legitimitat dels nostres pobles, ni li reconeixem cap funció política”.

“PRETÉN IMPOSAR VALORS ANTIDEMOCRÀTICS”


“Encara menys –afegeixen– quan el seu paper envers les nostres nacions no ha sigut cap altre que pretendre imposar projectes i valors antidemocràtics, com va quedar demostrat en el discurs autoritari que va pronunciar el 3 d’octubre”.

ERC, JxCat, Bildu, CUP i BNG assenyalen que la Monarquia és un estament que “no respon als valors republicans de llibertat, igualtat i democràcia”, per la qual cosa una democràcia real, a parer seu, només serà possible “des de la ruptura amb l’herència, les bases i valors que representa el rei i la seua figura”.

“Per això, considerem que el rei i la Monarquia han de deixar d’exercir la seua tutela sobre la ciutadania i sobre els governs i parlaments que emanen de la voluntat popular –conclouen–. Només així es podran trobar solucions basades en el respecte a la voluntat popular, la llibertat i la democràcia”.