La jutgessa del cas Erial cita a declarar l’expresident Olivas, Juan Cotino i la secretària de Zaplana

Les primeres compareixences després d'alçar-se el secret, en qualitat d'investigats, s'han citat per al 31 de març.

Europa Press
PublicitatAVL

La titular del Jutjat d’Instrucció número 8 de València que investiga el cas Erial ha citat a declarar a la fi de març i principis d’abril l’expresident valencià i exvicepresident de Bankia José Luis Olivas, l’expresident de Les Corts i exconseller Juan Cotino, i la secretària de l’expresident del Consell i exministre de Treball amb el PP Eduardo Zaplana, entre d’altres.

Així consta en la diligència, a la qual ha tingut accés Europa Press, dictada per la magistrada que investiga presumptes suborns a canvi d’adjudicacions de les ITV i el Pla Eòlic Valencià, en una causa en la qual està imputat Eduardo Zaplana per presumptes delictes de blanqueig, malversació i prevaricació.

PublicitatRovira  

Les noves citacions judicials es produeixen després que s’haja alçat totalment el secret de sumari, que inclou un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil en el qual indica que Zaplana va ocupar un “nivell de jerarquia superior” en la trama –que va obtindre 11.209.028 euros en comissions il·legals– i arreplega que l’expresident va rebre 2,3 milions d’euros, segons ha declarat el seu fiduciari.

Les primeres compareixences després d’alçar-se el secret, en qualitat d’investigats, s’han citat per al 31 de març. Es tracta d’Olivas; Juan Cotino; el seu nebot, Vicente Cotino; Francisco Pérez López, representant d’una gasolinera a qui es vincula amb la compra d’una embarcació que seria finalment de Zaplana; i l’empresari Juan Bautista Fuster.

El dia 2 d’abril hauran de comparéixer en la Ciutat de la Justícia de València Saturnino Suanzes, advocat i considerat pels investigadors com qui s’encarregaria de gestionar els fons ocults a Andorra; la germana d’este últim, exdiputada del PP a Les Corts i també considerada intermediària, Elvira Suanzes; la secretària de Zaplana, Mitsouko Henríquez; i l’empresari Robert Edgar Bataouche.

L’endemà, 3 d’abril, la jutgessa ha citat a declarar, en la mateixa condició que els anteriors, la filla de l’expresident de la Generalitat, María Zaplana; el marit d’esta, Luis Iglesias; la dona de l’exministre, Rosa Barceló; i l’empresari Ángel Salas.

Finalment, el dia 7 del mateix mes haurà de comparéixer en el jutjat María Teresa García, esposa del qui fora cap de gabinet de l’exministre, Juan Francisco García; i María Paloma Domínguez, dona de Francisco Grau, considerat dissenyador de la xarxa societària de la qual se servien els suposats implicats en la trama.

Els investigats ja van ser citats a declarar davant la Guàrdia Civil després de destapar-se al cas, i en eixe moment Juan Cotino va declarar davant els mitjans de comunicació que la causa estava sota secret de sumari: “Estem en secret de sumari, per tant quan s’òbriga ho sabrem tot. Tot”, va dir. Actualment ja s’ha alçat eixe secret.