Es reparteixen fullets amb consells pràctics per a l’ús responsable de la pólvora

  • L’objectiu principal és informar els ciutadans a l’hora d’adquirir i utilitzar productes pirotècnics, a més de facilitar consells per al seu ús responsable i així intentar minimitzar els possibles accidents.
  • El 95,27% de les comissions falleres han sol·licitat telemàticament les autoritzacions per al tret de mascletaes i castells, una mesura que es va engegar l’any passat.

El delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, i el general de la VI Zona de la Guàrdia Civil, José Hermida, han participat aquest matí en la campanya de repartiment de fullets per les comissions falleres per a l’ús responsable del material pirotècnic durant les festes falleres. Han acudit al costat dels responsables d’Intervenció d’Armes a la falla del Pilar per explicar la campanya iniciada la setmana passada.

En el fullet que la Guàrdia Civil està repartint per les comissions falleres i establiments s’informa d’una sèrie de normatives i consells per a la compra i ús de material pirotècnic. Els tríptics estan tant en castellà com en valencià i en anglés.
L’objectiu principal és informar els ciutadans a l’hora d’adquirir i utilitzar productes pirotècnics, a més de facilitar consells per al seu ús responsable i així intentar minimitzar els possibles accidents.

Entre els consells de seguretat difosos per la Guàrdia Civil es troben els següents:
-Comprove que l’etiquetatge porte el marcat CE. i que incloga la classe, categoria, edat mínima d’ús i instruccions.
-Llija i respecte les instruccions d’ús i les distàncies de seguretat.
-Mantinga’ls en l’envàs fins al seu ús; no els porte en unitats soltes a la mà, roba o borses, poden prendre’s per calor, fricció o colp.
-No fume prop de productes pirotècnics.
-No intente encendre articles pirotècnics que semblen danyats, si un producte pirotècnic no fa explotar, no ha de tocar-ho ni recollir-ho.
-En utilitzar-los en la via pública no els dirigisca contra persones ni animals.
-No els encenga dins de recipients metàl·lics, de vidre, cartó, plàstic o paper, poden produir metralla i causar un incendi.
-Els xiquets han d’utilitzar articles pirotècnics autoritzats per a la seua edat i sempre baix la supervisió d’un adult.
-Vigile que no hi haja al voltant líquids inflamables.
-No els encenga aguantant-los amb les mans, col·loque’ls en el sòl, lluny de la cara i les mans per evitar cremades.
-No utilitze articles pirotècnics baix els efectes de begudes alcohòliques o substàncies estupefaents.
-En cas de cremades, rente la superfície afectada amb aigua freda i no aplique cap tipus de pomada o un altre producte, i acudisca a un Centre de Salut.

Permisos telemàtics

D’altra banda, des de l’any passat, des de la Delegació del Govern, s’ha engegat la possibilitat a les comissions falleres de presentar telemàticament les peticions d’autoritzacions per al tret de mascletaes i castells de focs artificials. D’aquesta manera, s’eviten als fallers haver d’acudir fins a la subdelegació a realitzar els tràmits i ho poden fer des de la mateixa falla a través d’internet.

El 95,2% de les comissions falleres han realitzat la petició de manera telemàtica, ja que s’han tramitat un total de 571 sol·licituds, d’elles 544 de manera telemàtica i només 27 de manera presencial. L’any passat, el primer any, el 62,2% de les comissions falleres van utilitzar aquesta via. Es van presentar 672 sol·licituds i d’elles 254 de manera presencial mentre que 418 es van realitzar telemàticament. Així el 62% de les comissions falleres van utilitzar el sistema telemàtic per demanar permisos per a espectacles pirotècnics.

El delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, ha explicat que des de l’administració estem per reduir els tràmits burocràtics i acostar l’administració al ciutadà “ens consta que ha estat molt bé valorat per les comissions falleres aquesta nova possibilitat telemàtica que els evita esperes i desplaçaments”.