viernes, 26 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

La Diputació impulsa el Pla d’Arxius municipals amb noves eines per l’administració electrònica

Només 17 dels 135 municipis castellonencs disposen de la figura d'un "arxiver municipal", per tant la institució provincial tracta de donar suport a la gestió dels arxius que assumeixen altres funcionaris administratius.

Encara que siga tirar de tòpic desgastat, la província de Castelló amb 135 municipis i un seriós problema de despoblament en molts d’ells, que encapçalen esta trista estadística de les localitats desertes o en perill de desaparició, només té 17 municipis que disposen de la figura d’un “arxiver municipal”. De fet, la normativa només obliga a tindre esta figura en localitats de més de 10.000 habitants, però la realitat és que un una província on l’administració supramunicipal, és a dir, la Diputació busca facilitar els tràmits burocràtics a través de l’administració electrònica, el personal, les eines i la formació resulten imprescindibles.

Conscients d’esta situació i, almenys, amb la voluntat de trobar solucions, la Diputació Provincial ha presentat este dimarts una guia de gestió municipal anomenada “Quadre de classificació municipal i altres instruments. Arxiu i gestió documental municipal” que busca dotar d’instruments als professionals que s’encarreguen d’estes àrees per facilitar-los el seu treball.

Les diputades de CulturaRuth Sanz, i de Transparència, Xaro Miralles, han donat a conéixer este treball del departament de publicacions, amb Maria Jesús Gimeno i Javier Saura, que busque “ser una eina útil dins del Pla d’arxius municipals per ajudar a adaptar-se a les noves eines derivades de l’administració electrònica”, com ha apuntat la responsable de cultura.

Al mateix tems, per la seua banda, Miralles també ha explicat que el Quadre “tracta d’estructurar, sistematitzar i categoritzar de manera jeràrquica, aquelles eines i instruments vinculats a l’administració electrònica”.

Però amb tot, Diputació reconeix que tenint en conter que en la gran majoria dels municipis estes tasques les assumeixen funcionaris de caràcter administratiu, no només és necessària la formació sinó el treball i suport de departaments específics des de l’institució provincial, per suplir unes carències que resulten evidents.

De fet, la localitat d’Herbés, com han comentat en la presentació d’este treball, ha estat un exemple del suport de la Diputació pel que fa a la gestió arxivística de municipis menuts.

De moment, este mateix dimarts, diferents professionals encarregats dels arxius ja han mantingut una primera reunió per valorar i conèixer de prop la utilitat o practicitat de la categorització que presenta esta nova publicació.

Últimas noticias

Contenido relacionado