Els veïns del barri il·licità de Sant Anton esperen una solució a la seua reubicació en els nous habitatges

El Ministeri d'Hisenda i la Generalitat Valenciana veuen viable la deducció autonòmica per als compradors dels nous pisos

588

El barri de Sant Anton d’Elx està declarat des d’alguns anys en situació d’enderrocament urbanístic. Aquests habitatges no entren dins del Pla de Reforma Interior, per la qual cosa no es poden demanar ajudes públiques. A més, la situació de deterioració i envelliment ho converteixen en un barri no apte per viure. Les promeses de derruir els habitatges i construir blocs nous arriben amb retard, perquè rehabilitar el barri és molt més costós. La primera fase del projecte dels quatre blocs que havien de construir-se, tan sols hi ha un alçat i el segon està en fase de construcció. Un altre dels mals que està sofrint el barri de Sant Anton són els okupes, que s’apoderen dels habitatges tapiades generant inseguretat entre els veïns. La població d’aquest nucli urbà situat en un enclavament entre la carretera de Santa Pola, l’Estadi Martínez Valero i el barri d’Altabix, ha vist com les promeses polítiques s’incomplien alhora que envellien les seues gents. El barri de Sant Anton es va aixecar a la zona oriental de la ciutat en els anys 50, la intenció aleshores era acollir al centenar d’immigrants que van venir a Elx a treballar. L’empresa constructora PLULSO, abans d’arruïnar-se, va ser qui va iniciar les construccions perquè poc després, anassen els veïns els qui acabassen les obres amb molt esforç i amb les ajudes dels préstecs.

Sant Anton Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

En l’actualitat, l’Ajuntament no cobreix el manteniment que es puga realitzar a qualsevol edifici, perquè costa més rehabilitar el barri que alçar un nou. La problemàtica va començar, no amb la construcció dels habitatges nous contemplats en el pla urbanístic sinó, quan se’ls va dir als veïns que havien d’abonar un terç del preu del nou habitatge i cedir el seu immoble antic. El regidor d’Urbanisme i vicepresident de Pimesa, José Manuel Sánchez, reconeix que la solució de l’envelliment del barri s’està demanant des de fa uns 15 anys i encara que el consistori ha invertit més d’un milió d’euros en el manteniment de pisos antics, el cas del barri de Sant Anton era completament diferent. Segons explica l’edil d’Urbanisme, les condicions que se li ofereix als veïns són avantatjoses, ja que, lliuren un habitatge en mal estat i paguen una quantitat menor del que val el nou pis. El segon bloc s’espera que estiga acabat abans que acabe el 2018 i el tercer bloc començaria les obres a principis de 2019. El president de l’Associació per la Defensa dels Interessos del Barri Sant Anton (ADIBSA), Matías Lorente, estableix que tant aixecar un barri nou com rehabilitar-ho, ha d’assumir-ho l’Ajuntament i no els veïns del barri. La població envellida del barri que ronda entre els 60 i 70 anys no poden assumir un crèdit hipotecari i una altra de les queixes és la lentitud de les construccions. L’explicació del retard del projecte per part de l’equip de Govern il·licità es deu a la seua complexitat quant a requerir subvencions, gestions i acords entre els veïns del barri, que han vist com es tancava temporalment el col·legi Carlos III, com derrocaven el Centre Social, traslladat el mercat de fruites i verdures, així com, el desviament del recorregut d’autobusos generant una sensació marginal al barri. Aquesta percepció s’incrementa amb els retards de la recollida d’escombraries, la falta de petits comerços, serveis socials, instal·lacions per a persones majors i altres serveis com el postal que triguen en el lliurament del correu.

Sant Anton Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

Evitar l’IRPF

L’alcalde d’Elx es va entrevistar a principi de mes de novembre a Madrid amb el sotsdirector general de Tributs i tècnics del Ministeri d’Hisenda, per proposar-los que les subvencions que rebessen els veïns del barri Sant Anton anassen tractades com una deducció fiscal en el tram autonòmic de l’IRPF. Carlos González va demanar a l’Agència Tributària que suspengués la tramitació d’expedients que afecten veïns del primer bloc de cases, famílies humils amb rendes baixes. La primera fase de construcció de tres blocs consisteix en un primer bloc de 74 habitatges, el segon que encara està en obra amb 120 habitatges i l’últim que iniciarà la seua edificació amb 90 pisos. L’equip de Govern al costat de Pimesa estan gestionant la segona fase que contempla la construcció d’un nou bloc de 55 habitatges. La Generalitat Valenciana, sis dies després de la reunió a Madrid, va veure viable la proposta sobre l’abast de les deduccions que per la seua naturalesa autonòmica, en ser un impost cedit en un 50% a la Comunitat Valenciana, aquesta legisla sobre aquest percentatge. Una altra de les propostes que estan damunt de la taula és intentar aconseguir algun tipus d’ajornament o fraccionament dels pagaments fins que s’aconseguisca una solució definitiva al problema fiscal.

L’alcalde davant aquesta situació considera que “per ser viable la rehabilitació del barri, les subvencions percebudes pels veïns han de ser neutres des del punt de vista fiscal i no tributar”. Aquest és el motiu que ha portat a Carlos González a realitzar totes aquestes entrevistes perquè la càrrega fiscal no acabe castigant les economies d’aquestes famílies del barri Sant Anton.