Gerard Fullana: “Compromís no està en venda en la Diputació d’Alacant”

Compromís ha anunciat que acabarà amb el guió de repartiment clientelar de subvencions en la Diputació d'Alacant.

493
Gerard Fullana, diputado de Compromís
Gerard Fullana, diputado de Compromís


Gerard Fullana, diputat per Compromís i regidor de Xaló, critica durament el projecte que van trobar en arribar en 2015 a la Diputació.

Proyecte de Compromís a la Comunitat Valenciana

“El PP portava 20 anys utilitzant la Diputació per a enfrontar més que sumar, fins i tot a ells mateixos”, afirma Fullana referint-se a l’antiga batalla entre campistes i zaplananistes, que va perjudicar seriosament la província d’Alacant.

En contraposició a això, “naix el projecte de Compromís que no sols no vol enfrontar sinó que pretén exportar, amb l’objectiu posat a Europa, perquè és el que necessita Alacant”, explica el diputat provincial

“Durant 30 anys, la Diputació es va convertir en una versió dels Reis Mags d’Alacant, perquè va estar repartint subvencions amb criteris clientelares, partidistes i d’amiguisme”, sentència Fullana.
Lamenta també que esta situació va portar grans carències a municipis xicotets i posa com a exemple a Xaló, al qual representa com a regidor. “Ens van deixar 7 anys sense pla d’obres i serveis. Una cosa inimaginable havent-hi un 80% de fugides d’aigua en la xarxa. Hui dia, segueix sense entendre com a un poble de tan sols 2.700 habitants i sense recursos, se li negava aqueixa subvenció pública de Diputació, quan “la seua raó de ser és ajudar als pobles”.

Inclús, afirma que, per llei, les ajudes per a obres i serveis s’han de donar als municipis xicotets cada dos anys. I fins i tot assegura que “no hi ha cap municipi del PP que estiguera en aqueixa situació. És més, alguns tenen llambordes fins i tot en la pista esportiva i nosaltres no teníem ni canonades en condicions”, lamenta el diputat.

Gerard Fullana, diputat per Compromís

I anuncia que per casos com este, el principal objectiu de Compromís és “trencar el guió de la Diputació dels últims 30 anys i la manera de repartir els diners”.

Dins del programa de la corporació i com a mesura clau per a dur a terme este canvi, prima que els pobles puguen decidir on invertir els diners que reben en funció a les seues necessitats, perquè “no té cap sentit que siguen els diputats els qui trien perquè no els voten els habitants dels municipis”.

Pla Planifica

Després de diverses denúncies de Compromís, Diputació accedeix a canviar la forma de repartiment. I de de aquí naix el Pla Objectiva de 2016 que marca com repartir les subvencions amb uns criteris objectius. Este Pla ha evolucionat en el Planifica, actualment en desenvolupament i que, pràcticament, acaba amb la batalla per elaborar unes normes per a atorgar les ajudes provincials.

Un dels referents del Pla Planifica és el SOM (2017), el pla de la Diputació de València, governada per PSOE i Compromís. “Tots els municipis reben més diners d’esta forma”, assegura Fullana.

En este moment, s’està treballant en projectes que permeten, a primers de cada any, a les alcaldesses i alcaldes conéixer la quantitat de diners del qual disposen per a triar en què invertir-ho segons les necessitats dels seus municipis.

“L’única cosa que s’espera de la Diputació és que repartisca el pressupost que té de 200 milions d’euros que li ingressa l’Estat. I, perversament, es perpetuava un sistema perquè sempre es repartira als mateixos i isqueren també els mateixos diputats que després feien aqueix repartiment”, puntualitza el diputat.

“Fins i tot a mi em van oferir subvencions nominatives a canvi de retirar els recursos de reposició i em vaig negar. Som els primers en 30 anys que no hem entrat en el joc del part i reparteix de la Diputació”, aclareix Fullana.

No obstant això, insisteix que este sistema clientelar no és només responsabilitat del PP, perquè en els anys vuitanta ja funcionava també amb els socialistes al comandament. I afig també que gràcies a ells hi ha una oposició en la Diputació. “La política és un exercici de canvi” i d’aqueixa premissa parteix Compromís per a denunciar quan hi haja irregularitats i també per a pactar quan siga necessari i beneficiós per als pobles.

“Compromís no està en venda”, recalca el diputat de Compromís.

A part, ha volgut recordar que “Alacant té els pitjors pressupostos de la història, votats a favor per diputats de PP i Ciutadans en les Corts Espanyoles”, encara que reconeix que “existeix una falta de pes polític en general en el que a Alacant es refereix, perquè si no no s’entén que s’accepte esta situació.

Tren de la Costa

D’altra banda, alguns dels projectes de la Marina Alta que han posat sobre la taula des de Compromís són el Tren de la Costa, com a peça clau essencial, així com les connexions via fèrria entre universitats, aeroport i principals ciutats. Estes dos iniciatives formen part de l’acord de Compromís i Pedro Sánchez a la investidura.

Recursos Hídrics


I per a acabar, Fullana, que a més és regidor d’aigua, també ha volgut incidir en la importància d’incrementar els recursos en matèria hídrica, que inclou augmentar la potència de les dessaladores o la construcció de nous embassaments en la zona de la Marina Alta i la transparència informativa. I, per això, a les persones que vivim a la província d’Alacant, ens planteja les següents preguntes: sabeu la qualitat de l’aigua del vostre municipi?, les analítiques i controls que es fan d’esta aigua?

Cellers Xaló

Gerard Fullana con l’alcalde de Xaló i la Co-portaveu de les Corts en Les Cellers.


I encara que estiga especialment interessat en l’aigua, no oblida destacar Les Cellers de Xaló, que destaquen per ser el Bressol del Moscatell a la província. A més, van ser premiades en 2019 en l’edició número 31 de PROAVA, la Mostra de Productes de Qualitat de la Comunitat Valenciana, on la seua Mistela Riu Rau es va alçar amb el màxim guardó.