viernes, 26 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

[:es]La Gestora de Gaiatas advierte de las secuelas “económicas y sociales” de dos años sin Magdalena[:ca]La Gestora de Gaiates adverteix de les seqüeles “econòmiques i socials” de dos anys sense Magdalena[:]

La eliminación o la reducción de las cuotas de socios y comisiones está permitiendo "por ahora" mantener las Gaiatas, aunque el presidente de la Federació reconoce que algunas familias ya empiezan a darse de baja "especialmente aquellas que tenían niños con ilusión de salir"

[:es]

Aunque el ‘món de la festa’ fue y ha sido el primero en hacer un ejercicio de responsabilidad ante la pandemia, y ese gesto se ha reconocido por muchas personas, entre ellas la alcaldesa de Castellón, eso no les exime de las secuelas que dos cancelaciones consecutivas de la Magdalena están dejando.
Entre la infinidad de sectores afectados, indumentaria, pirotecnia, espectáculos, floristerías… la mella en las Gaiatas está siendo tan dura en algunos sectores que incluso peligra su continuidad. Los ‘caus’, las sedes sociales gaiateras de aquellas comisiones “privilegiadas” que aún puedan permitirse el lujo de mantenerlos, se están vaciando. “El primer año la gente aún aguantó porque no pensábamos que esto iba a durar tanto, pero poco a poco…” comentan con resignación miembros de muchas comisiones.
Desde la Federació Gestora de Gaiates, Esteban Gual, su presidente advierte que la situación “es complicada y todo es muy duro y muy incierto en el aspecto económico”.
“Qué haces cobras cuotas sin dar nada a cambio? -reflexiona el también presidente de la Gaiata 6, Farola-Ravalet.  “Cada Gaiata verá sus condiciones. No es lo mismo una gaiata que tenga local propio, que estar alquilados. Ni un sector que cuente con una comisión numerosa que los que las tienen más escasas”, apunta.
“Después de la cancelación de 2020, por ejemplo en nuestro caso los socios no pagan y es  el caso muchas gayatas hasta finales del 2020. Pero en la comisión, ahí cobramos el cien por cien aunque eso sea poco. Pero el gran problema es la incertidumbre. No saber el qué pasará y sobre todo que después de dos años, si con suerte para el 2022 se pudieran retomar, económicamente nos sabemos cómo será. “Si no ofrecemos nada durante dos años después costará mucho de arrancar, tanto social como económicamente y eso puede poner en peligro nuestras fiestas y nuestra tradición”.

Comisiones sin representantes infantiles y madrinas pospuestas

Por otro lado, el presidente de la Federació Gestora de Gaiates también comenta a Actualitat Valenciana que en el caso de las comisiones infantiles, “o de las familias que tenían niños con la ilusión de salir, algunas es cierto que después de dos años, se han cansado o las pequeñas y pequeños han perdido las ganas, y algunas se han dado de baja”.
Y por otro lado, los planes de quienes iban a ser damas mayores y sobre todo madrinas, han quedado relegadas a otros aspectos de su vida, algunas se han ido a estudiar, y no lo podrán compatibilizar, o otras incluso se verán demasiado mayores, depende de los casos”.
Así, y a la espera de unos presupuestos municipales de los que aún no ha trascendido qué partida podría destinarse finalmente “para mantener aunque sea algo de la estructura básica y poder ofrecer alguna cosa a la gente, siempre que las circunstancias sanitarias lo permitan, pero para que no pierdan aún la ilusión” de momento cada sector asume su propia agonía o espera. Entre los factores diferenciadores de la situación está lo saneada que esté su economía, los miembros de la comisión que aún se mantengan, o incluso los socios que pese a no pagar o tener cuotas reducidas aún se animan a comprar alguna papeleta “para ayudar a la Gaiata”. No obstante,  la incertidumbre está complicando el futuro de muchas de las 19 comisiones que confiesan, con la boca pequeña, que ni siquiera tienen claro si podrán sobrevivir.
“No hay más, aquí hemos tenido que pensar como una empresa. El primer año que se suspendieron las fiestas, tuvimos que negociar la anulación del contratos y todo lo que  se tenía que pagar igualmente, respecto a los “caus gaiaters, algunos han tenido la suerte de que sus arrendatarios incluso les han bajado el precio. Otros nos hemos quedado sin sede y hemos ido guardando las cosas donde hemos podido o nos han dejado los miembros miembros de la comisión,  pero si no es así, lo que no podemos hacer es descapitalizarnos, el gasto ha de ser cero para poder mantener un mínimo y cuando volvamos a empezar, tener algo con lo que arrancar, pero sea como sea, y aunque sea com poco hay que mover la economía que generamos, si no, no podremos volver a arrancar. Muchas Gaiatas se quedarán por el camino”, concluye Gual.

[:ca]Encara que el ‘món de la festa’ va ser i ha estat el primer a fer un exercici de responsabilitat davant la pandèmia, i este gest s’ha reconegut per moltes persones, entre elles l’alcaldessa de Castelló, això no els eximeix de les seqüeles que dos cancel·lacions consecutives de la Magdalena estan deixant.

Entre la infinitat de sectors afectats, indumentària, pirotècnia, espectacles, floristeries… la marca en les Gaiates està sent tan dura en alguns sectors que fins i tot perilla la seua continuïtat. Els ‘caus’, les seus socials gaiateres d’aquelles comissions “privilegiades” que encara puguen permetre’s el luxe de mantenir-los, s’estan buidant. “El primer any la gent encara va aguantar perquè no pensàvem que això anava a durar tant, però a poc a poc…” comenten amb resignació membres de moltes comissions.

Des de la Federació Gestora de Gaiates, Esteban Gual, el seu president adverteix que la situació “és complicada i tot és molt dur i molt incert en l’aspecte econòmic”.
“Quins diners vas a cobrar sense donar res a canvi? -reflexiona el també president de la Gaiata 6, Farola-Ravalet. “Cada Gaiata veurà les seues condicions. No és el mateix una gaiata que tinga local propi, que estar llogats. Ni un sector que compte amb una comissió nombrosa que els que les tenen més escasses”, apunta.

“Després de la cancel·lació de 2020, per exemple en el nostre cas els socis no paguen i és el cas moltes gaiates fins a finals del 2020. Però en la comissió, aquí cobrem el cent per cent encara que això siga poc. Però el gran problema és la incertesa. No saber el què passarà i sobretot que després de dos anys, si amb sort per al 2022 es pogueren reprendre, econòmicament ens sabem com serà. “Si no oferim res durant dos anys, després costarà molt d’arrencar, tant socialment com econòmicament i això pot posar en perill les nostres festes i la nostra tradició”.

Comissions sense representants infantils i madrines posposades

D’altra banda, el president de la Federació Gestora de Gaiates també comenta a Actualitat Valenciana que en el cas de les comissions infantils, “o de les famílies que tenien menuts amb la il·lusió de sortir, algunes és cert que després de dos anys, s’han cansat o els xiquets i xiquetes han perdut les ganes, i algunes s’han donat de baixa”.

I d’altra banda, els plans de les qui anaven a ser dames majors i sobretot madrines han quedat relegats a altres aspectes de la seua vida. Algunes se n’han anat a estudiar, i no ho podran compatibilitzar, o altres fins i tot es veuran massa majors, depén dels casos”.

Així, i a l’espera d’uns pressupostos municipals dels quals encara no ha transcendit quina partida podria destinar-se finalment a festes “per a mantenir encara que siga alguna cosa de l’estructura bàsica i poder oferir alguna cosa a la gent, sempre que les circumstàncies sanitàries ho permeten, però perquè no perden encara la il·lusió” de moment cada sector assumeix la seua pròpia agonia o espera. Entre els factors diferenciadors de la situació està com de sanejada estiga la seua economia, els membres de la comissió que encara es mantinguen, o fins i tot els socis que malgrat que no paguen o tenen quotes reduïdes encara s’animen a comprar alguna papereta de loteria “per a ajudar a la Gaiata”, diuen. No obstant això, la incertesa està complicant el futur de moltes de les 19 comissions que confessen, amb la boca petita, que ni tan sols tenen clar si podran sobreviure.

“No hi ha més, aquí hem hagut de pensar com una empresa. El primer any que es van suspendre les festes, vam haver de negociar l’anul·lació dels contractes i tot el que s’havia de pagar igualment, respecte als “caus gaiaters, alguns han tingut la sort que els seus arrendataris fins i tot els han abaixat el preu. Uns altres ens hem quedat sense seu i hem anat guardant les coses on hem pogut o ens han deixat els membres de la comissió, però si no és així, el que no podem fer és descapitalitzar-nos, la despesa ha de ser zero per a poder mantenir un mínim i quan tornem a començar, tenir una cosa amb la qual arrencar, però siga com siga, i encara que siga com poc cal moure l’economia que generem, sinó, no podrem tornar a arrencar. Moltes Gaiates es quedaran pel camí”, conclou Gual.[:]

Últimas noticias

Contenido relacionado