viernes, 19 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

14 detinguts per vendre mascaretes i material sanitari caducat en l’operació ‘Face Mask’

Fins el moment s'han confiscat més de 300.000 mascaretes caducades, 64.525 euros i s'han bloquejat 33 comptes bancaris. En 16 d'estos s'han bloquejat 80.000 euros.

La Guàrdia Civil ha detingut a 14 persones per vendre màscares i material sanitari caducat en l’operació denominada ‘Face Mask’. Fins al moment, s‘han confiscat més de 300.000 màscares que portaven caducades des de novembre de 2014 i s’han bloquejat diversos comptes bancaris.

Com ha confirmat María Gámez, directora de la Guàrdia Civil, als detinguts se’ls imputen delictes contra la salut pública, blanqueig de capitals, estafa, falsedat documental i pertinença a organització criminal.

A més, en l’operació, els agents han trobat gran quantitat de material sanitari caducat com a guants, medicaments, xeringues, equips d’oxigenoteràpia o ampolles de drenatge. Estos objectes s’han trobat en els registres practicats a València, Saragossa i Guipúscoa.

A més del material caducat, s’han confiscat 64.525 euros i s’han bloquejat 33 comptes bancaris. En 16 d’aquestes s’han bloquejat 80.000 euros.

MODUS OPERANDI


Per a evitar ser descoberts, els ara detinguts canviaven els envasos originals en els quals s’indicava la data de caducitat. Així que treien les màscares de les seues caixes i les introduïen en bosses transparents en les quals ja no constava cap data. Després, les introduïen en caixes més grans on ja no constava la data de fabricació ni data de caducitat.

L’operació FACE MASK, com així s’ha donat a conèixer, va començar just després de la declaració de l’estat d’alarma quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement d’un transport de 252.000 màscares caducades entre Andoáin (Guipúscoa) i Pobla de Farnals (València).

EN EL MOMENT DE MÉS DEMANDA


María Gámez ha destacat que “esta recerca adquireix encara més rellevància per haver-se produït en un moment de gran demanda de material sanitari i on existia dificultat per a la seva adquisició”. En este context és en el qual la xarxa desmantellada va comprar el material caducat a una empresa que el va obtenir al seu vegada d’una altra, situada a València, en un procés concursal.

També comptaven amb un altre material sanitari que mancava de la corresponent documentació exigida, i que posteriorment falsificaven per a introduir-la en el mercat.

Eesta falsificació consistia a aportar supòsats certificats dels organismes notificadors, els quals no s’havien realitzat. En altres ocasions, introduïen modificacions de les declaracions UE de conformitat del fabricant.

Una vegada que el material sanitari es trobava en les naus de distribució localitzades a la província de València -Nàquera, Museros, Castellar-Oliveral i Puig-, era traslladat a diferents localitats d’Espanya.
Com explica la directora, els detinguts actuaven com comisionistas procedint a la venda del producte.

Unes vegades aportaven un certificat no vàlid d’altres països i altres vegades venien els productes amb certificats de l’organisme notificat o declaracions UE de conformitat del fabricant que no corresponien amb aquests productes o els falsificaven.

DISTRIBUCIÓ A EMPRESES

Els responsables de la citada empresa preferien distribuir les màscares caducades a empreses perquè les utilitzessin els seus empleats. Intentaven evitar la distribució en farmàcies, ja que en estes existeix un major control tant de l’envasament com de la documentació que empara la fabricació, comerç, distribució i posada a la venda al públic. Per a distribuir-les, introduïen en una caixa menuda un pack que contenia uns guants, una màscara i gel hidroalcohólico. Tot això estava caducat.

Durant la recerca es va constatar també que van tractar de realitzar compra-venda d’estos productes sanitaris o EPI a països com Portugal, Itàlia, Colòmbia o Turquia. El material caducat va arribar a distribuir-se a empreses de Saragossa i València, així com a través d’Internet.

L’operació FACE MASK ha comptat amb el suport de tècnics de l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el treball (INVASSAT) i inspectors de farmàcia de la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana.

Ara, les diligències han passat a la disposició del Jutjat de Primera Instància i Instrucció nº1 de Massamagrell.

Últimas noticias

Contenido relacionado