‘Escala a Castelló’, comptarà amb la participació de més vaixells històrics

La ministra de Turisme valora l'esdeveniment, que se celebrarà del 16 al 20 d'abril amb més d'un centenar d'activitats.

Castelló acollirà del 16 al 20 d’abril la tercera edició d’Escala a Castelló, un esdeveniment turístic pel qual l’Ajuntament torna a apostar amb el repte de superar les dues experiències anteriors, amb més de 150.000 visitants. L’alcaldessa, Amparo Marco, ha presentat hui en la Fira Internacional de Turisme (Fitur) la nova edició, que arribarà amb novetats. La ministra de Turisme, Reyes Maroto, ha obert l’acte de presentació, valorant el projecte “com a atractiu turístic nacional i internacional”. “Qui busque una experiència única, ha de posar Escala a Castelló en la seua agenda”, ha dit.

“El que va començar amb una col·laboració inicial amb Sète és hui una aliança estratègica que permetrà consolidar Escala a Castelló com el festival mariner més important del nostre Mediterrani”, ha explicat Marco.

“És un esdeveniment familiar per a recuperar l’autòcton, el genuí i amb el qual volem atraure visitants de tota Europa”, ha ressaltat. A més, ha anunciat que “al costat dels tradicionals Galeón Andalucía, Nao Victoria i Santa Eulàlia, que ja són convidats fixos de la nostra festa de la mar, se sumaran enguany la goleta Oostershelde, reconeguda pel govern holandés com a monument de gran valor històric i cultural; El Morgenster, amb seu als Països Baixos; Le Français, utilitzat en produccions de televisió i cinema, inclosos Els tres mosqueters, Shackleton i David Copperfield; i el Sthandart, rèplica del vaixell del tsar Pere el Gran de Rússia, que va estar en la nostra primera edició”.

En esta edició es comptarà amb la participació de l’Associació Espanyola de Vaixells Clàssics, un col·lectiu que fomenta la cultura nàutica tradicional, la conservació, la restauració, la reconstrucció i la navegació dels vaixells clàssics. A més, es presentaran les conclusions del projecte europeu denominat El veler pedagògic; un programa pilot organitzat per Ayam Sailing Europe, l’Institut Nacional de Química de la Universitat de Lubiana (Eslovènia), l’Ajuntament de Fontaine l’Evéque de Bèlgica i la Generalitat, dins del qual s’emmarca la rehabilitació del Tirant I. A destacar també la presència de Paola Gonzalbo, d’Allende los Mares, i el seu projecte de recuperar la navegació utilitzant els mitjans tradicionals.

Escala a Castelló comptarà, a més, amb les habituals recreacions històriques, un mercat mariner, exhibicions nàutiques (entre elles les justes nàutica de Sète), baptismes de la mar, actuacions musicals, tallers infantils i un complet programa que presentarà més de cent activitats.

Marco ha donat a conéixer els detalls de l’esdeveniment en el Dia de la Comunitat Valenciana a Fitur, acompanyada del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer; el president de l’Autoritat Portuària, Francisco Toledo; i el director d’Escale a Sète, Wolfgang Idiri. La iniciativa és possible gràcies a la col·laboració de Turisme Comunitat Valenciana, PortCastelló i la Diputació, que col·laborarà enguany per primera vegada. També és important el suport del Club Nàutic de Castelló, el Govern, a través de l’Armada, la Guàrdia Civil i Salvament Marítim, i el teixit associatiu de Castelló, que participa en totes les activitats que es plantegen. Per la seua part, Colomer ha destacat “la remuntada turística de la capital amb este esdeveniment”, i Toledo ha recalcat que la tercera edició “serà la de la consolidació d’una iniciativa única al país”.

“L’èxit d’Escala a Castelló és la implicació de tots i totes”, ha apuntat Marco. “El segon cap de setmana de Pasqua convertirem de nou a Castelló en la capital europea de les tradicions marineres i per això hem demanat per segon any el suport de la comissió nacional de cooperació amb la Unesco”, ha explicat.

CatalanSpanish