Esclarits 5 robatoris on dos homes usaven burundanga

Publicitat

A la fi del mes d’abril de 2017, l’Equip de Policia Judicial de Picassent va iniciar l’operació SALERGOLA, com a conseqüència de la denúncia presentada per un individu, víctima d’un robatori al seu domicili, situat en el Saler després de contactar amb una persona a través de la xarxa social de contactes.

En el marc d’aquestes operacions han estat detinguts dos homes de 30 i 33 anys i d’origen colombià per delictes de robatoris amb força, furts, robatori d’ús de vehicles de motor, lesions i estafa.

PublicitatRovira  

El modus operandi consistia que els presumptes autors, quedaven a través d’una xarxa social de contactes, amb el seues potencials víctimes. Una vegada es guanyaven la seua confiança, concertaven una cita i es desplaçaven al domicili de la víctima, i on aquest insistia a ingerir begudes mentre parlaven.

Els presumptes autors presumiblement introduïen escopolamina (conegut vulgarment com a BURUNDANGA) en la beguda, quedant inconscient la víctima, despertant hores després atordit, amb fortes cefalees i desorientada, no recordant gens de l’esdevingut i descobrint com li havien desvalisat el seu domicili.

Els detinguts sostreien les targetes de crèdit així com les claus, a causa de l’estat d’anul·lació de la voluntat de les víctimes.
Per aquest procediment van obtenir informació de la víctima, sobre un altre habitatge al mateix edifici, i de com disposava claus que també va ser desvalisat, en saber que els veïns es trobaven fora de vacances.

El presumpte autor va sostreure el vehicle de la mateixa víctima, joies, rellotges de luxe, telèfons mòbils, ordinadors i dispositius mòbils, així com diners en efectiu, ascendint a uns 20.000 euros del valor dels efectes sostrets i 5000 euros en efectiu, a més dels diners que van obtenir de l’ús fraudulent de les targetes sostretes en diversos caixers ascendint a
1500 euros.

Fruit de les intenses recerques realitzades per la Guàrdia Civil, es van obtenir indicis que van permetre identificar al presumpte autor i vincular-lo amb nombrosos fets delictius de similars característiques, ocorreguts a Madrid sense esclarir.

Cal ressaltar que en alguns casos les víctimes eren especialment vulnerables, persones majors, així com en un dels casos ocorregut a Madrid, en el qual la víctima era invident.
Producte de la coordinació entre les unitats de la Guàrdia Civil, es va poder determinar que els investigats eren presumptes autors d’un altre fet delictiu del mateix modus operandi a Sant Vicent del Raspeig (Alacant), on en el marc de l’OPERACIÓ TOMICO, van anar també identificats.

Els investigadors, a través de les seues perquisicions, van confirmar que els autors, d’origen colombià, venien a Espanya de manera estacional, des del seu país, establint-se a Madrid, sense importar-los desplaçar-se a altres punts de la geografia nacional, on captaven a les seues víctimes.
Les mesures adoptades pels autors per impedir ser identificats, usant perfils falsos, nombres de telèfons falsos, no tenint residència oficial a Espanya, unit a la seua mobilitat geogràfica i les seues constants entrades i eixides del país, dificultaven la seuaidentificació i localització.

A això cal afegir les objeccions que mostraven les víctimes, a l’hora de denunciar els fets, per la manera en el qual coneixien als autors, a través de pàgina de contactes. Circumstància que també aprofitaven els autors, conscients que moltes de les seues víctimes no denunciarien per vergonya.

Una vegada plenament identificats els autors per nombrosos fets que pel seu procediment generen alarma social, davant les dificultats per procedir a la seua detenció a causa de la seua mobilitat geogràfica, i entenent per part dels investigadors que pogueren cometre aquest tipus de delictes en altres països d’àmbit europeu, es va sol·licitar Ordre Europea de Detenció.

Les diligències han passat a la disposició del Jutjat d’Instrucció núm. 1 de València.

PublicitatJuega Limpio Orihuela